Жулиет Бинош

Може би всяко поколение се нуждае от преоценки. Или от „нови дрешки” на стари истории. И както отвъд Голямата вода страдат от липса на оригинални идеи, така и братята французи явно са решили, че е минало доста време откакто Изабел Аджани възхити кинообщността с превъплъщението си в Камий Клодел. И вследствие това решение се задава нов филм. За момента той носи заглавието „La Creatrice”, негов режисьор ще бъде Бруно Дюмон, а главната роля е предвидена за 9 години по-младата от Аджани Жулиет Бинош.

Операторът Бруно Нютен има три режисьорски експеримента в творческия си път, с „Камий Клодел” дебютира през 1988 година. Филмът получава две номинации за Оскар, номинация за „Златен глобус” и „Златна мечка”, Изабел Аджани печели „Сребърна мечка” в Берлин, наградите „Сезар” добавят в актива на филма седем награди и още седем номинации. Споменът ми е изключително графичен и чувствен – нито за момент не съм се отегчила от тричасовия разказ; докоснах се до свят, който винаги ме е възхищавал и удивлявал с майсторството си. Жерар Депардийо също направи невероятна роля. Страстта, която споделят Камий и Огюст Роден, ражда изкуство – независимо от последствията, въпреки условностите на времето… Но това е в минало време…

При все че не съм запозната с филмите на Дюмон (но пък човекът е преподавал философия, когато е бил на 30 години!), имам вяра в Жулиет Бинош. Опасенията ми се отнасят към сценария – в скицирането на сюжета отсъства Роден, а той е много важна част от живота на Клодел. Тя е принудена от семейството си да постъпи в приют за душевноболни и в последните 30 години от живота си няма досег до своето изкуство. Специалистите твърдят, че хладният, премерен стил на режисиране на Дюмон, който често разчита на предвидими ходове и слабо въздействащи, очевидни метафори, е предпоставка за създаване на филм, съвсем различен от онова, което бихме очаквали, познавайки историята на прочутата французойка. И да, ще повторя – добре, че е ангажирал Бинош, да има на какво да се надяваме. Така де, не съм му следила творчеството, но в светлината на спомена за другия прекрасен филм от преди 20-тина години си запазвам правото на скептично очакване. Снимките ще започнат през февруари 2012.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *