The Lady

Заглавията, които събуждат любопитството ни, обикновено могат да се похвалят с „пълен” набор oт новини. Засега. Поредната Бесон-творба, посветена на Аун Сан Су Чи, една от най-интересните жени в политиката на Бирма и света, се сдоби с трейлър.

Да кажем, че сме очаровани – ще излъжем. Да кажем, че не намираме нищо интересно – пак няма да е чиста истина. Сигурно десетки пъти сме гледали биографични филми, посветени на прочути (и не толкова) личности от цял свят, ама колко от тях наистина запомняме? Хм, странно малък процент… Подозренията ни по повод „The Lady” клонят в тази посока – в трейлъра не откриваме нищо супер-магнетично, освен присъствието на Мишел Йео. Масовките са си масовки, стрелбата – задължителна, лошият генерал – по бесоновски праволинеен…

Ще кажете – това е само трейлър! Да, но и всеки би могъл да се сети, че е попадал на много по-завладяващи рекламни откъси. Кратките форми са изкуство. И тъй като около „попрището жизнено в средата” чичо Люк не ни е поднасял скоро истинска изненада, ще се задоволим със скептичен поглед по повод надеждите му за Оскарово внимание. Дали филмът тръгва нарочно на екран в специалния сезон за „селектиране”? Може и така да е. Франция вече избра втория режисьорски филм на актрисата Валери Донзели „Declaration of War” за предложение към номинациите за чуждоезичен филм, така че вероятно Бесон ще трябва да разчита на други козове, ако има желание за разходка по холивудския червен килим.

Ето и кратък синопсис на филма:

Аун Сан Су Чи прекарва част от живота си във Великобритания, но при завръщането си в родната Бирма (всъщност държавата се нарича Мианмар, а нейното управление е военна диктатура) оглавява опозицията срещу режима. През 1990 г. печели изборите, които властта обявява за невалидни. На следващата година Аун Сан Су Чи получава Нобелова награда за мир, а хунтата я поставя под домашен арест. Филмът на Люк Бесон ще проследи времето между 1988 – когато Аун Сан Су Чи напуска Оксфорд, за да посети болната си майка, и остава в Бирма – и 1999, годината, в която съпругът й Майкъл Ейрис (в ролята Дейвид Тюлис) умира от рак.

Режисьор на „The Lady” е Люк Бесон („Петият елемент”, „Леон”, „Никита”), а в ролите ще видим Мишел Йео, Дейвид Тюлис, Уилям Хоуп и др.

Филмът беше показан през септември в програмата на филмовия фестивал в Торонто; октомврийската му фестивална обиколка включва САЩ, Южна Коре (Пусан) и Италия; премиерата му по кината във Франция е на 30 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *