Нещото / The Thing

Да се направи римейк на класика в жанра е доста рисковано начинание, затова не можем да не приветстваме решението на продуцентите на Нещото да маскират проекта си като предистория на култовия филм на Джон Карпентър от 1982 г. Още повече, че това се оказва единствения им и най-силен коз. След почти 30 години шеметно развитие на технологиите, нещата стоят съвсем различно и е практически невъзможно да се повтори фурора, предизвикан от революционните за времето си визуални ефекти на Роб Ботин, в които пръст има и великият Стан Уинстън.

Признавам, че спомените ми от първото Нещо са свързани с размазан образ, издващ от пиратска видеокасета и дуднещия глас на известна в средите личност, която превеждаше цялата нелегална продукция. Въпреки това, не помня друг филм, на който да съм се стряскал повече. Затова очакванията ми към новата версия бяха свързани с това, доколко разглезеното ми око на съвременен зрител ще бъде накарано, ако не да се ококори от ужас, то поне деликатно да се затвори на някои места.

Тук е момента да кажа, че от техническа гледна точка филмът на холандския режисьор-дебютант Матийс ван Хайнинген не разочарова, но определено не носи в себе си новаторския дух на своя предшественик. Това че го изгледах спокойно от началото до края може да означава много неща, но вероятно най-важното от тях е, че му липсва Нещото, което да го отдели от масовата продукция, която ни залива всекидневно. Далеч съм от мисълта, че всеки филм трябва да е шедьовър, но определено съм разочарован от работата на сценариста Ерик Хейсърър (Последен изход 5), който не е направил нищо повече от това да събере най-добрите клишета в жанра. Можете да бъдете сигурни, че точно когато някой диша тежко в близък план, ще се намери някакво тенекиено канче, което да падне наблизо или пък извънземната гад ще се появи точно в момента, когато героят си мисли, че опасността е преминала. Разбира се, не липсва и намека за финален обрат (никаква изненада от гледна точка на сюжета), който много оригинално този път е набутан измежду надписите.

The Thing

Основното нещо, което липсва в тази нова версия, е майсторски пресъздадената от Джон Карпентър атмосфера на напрежение, което възниква между героите, а параноята се превръща в основен двигател на действието. Величествено заснетите полярни пейзажи просто плачат за психологическа драма от типа „група хора, затворени на едно място, познайте кой е убиеца“.Тук непрежението е сведено до няколко сцени, които най-много да накарат последното ви хранене да се запъти натам, откъдето е дошло, и няколко наистина добри звукови ефекта. Липсва каквото и да било развитие на характерите и на зрителя не му остава нищо друго, освен да се ориентира към кого да насочи симпатиите си едва ли не по външен вид.

Това, което спасява филма от по-тежка участ, е изключително добре подбрания актьорски състав, който въпреки, че не е съставен от звезди, демонстрира завиден професионализъм. Въпреки трудните условия и постния сценарий, ставаме свидетели на едно изненадващо добро групово изпълнение, в което трудно може да се отдели някой. Главната роля е поверена на Мери Елизабет Уинстед, която въпреки участието си в няколко блокбастъра, няма особени върхове в кариерата си. Заслужава си да споменем и няколкото норвежки актьори, които бих посочил за пример на българските им колеги.

С голяма доза сигурност мога да твърдя, че Нещото от 2011 г. ще се хареса на всички, които никога не са чували за Джон Карпентър, камо ли за The Thing from Another World. За заклетите фенове на жанра остава чисто изследователския интерес. За всички останали това ще е още едно заглавие, което може да се гледа, а може и да не се гледа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 Comments

  1. „разглезеното ми око на съвременен зрител ще бъде накарано, ако не да се ококори от ужас, то поне деликатно да се затвори на някои места“ – абе обичам те, беее 😀
    усмихна ме много с това прекрасно-изчерпателно-духовито ревю, break 😛 😀

  2. Предполагам, че всичко което напомня на света за гения на великия Джон Карпентър, е добре дошло. Ето и неговия коментар в типичния му непукистки стил:

    @TheHorrorMaster
    John Carpenter
    I haven’t seen THE THING prequel. I hope it’s good. One improvement on my movie: they have a babe, a very talented actress.

  3. Цитати:
    „Това че го изгледах спокойно от началото до края може да означава много неща, но вероятно най-важното от тях е, че му липсва Нещото, което да го отдели от масовата продукция, която ни залива всекидневно.“

    „Основното нещо, което липсва в тази нова версия, е майсторски пресъздадената от Джон Карпентър атмосфера на напрежение, което възниква между героите, а параноята се превръща в основен двигател на действието.“

    Е просто уникално-велики изречения. ЕВАЛА!!!!!!!!!!
    Най ме е яд за втрото изречение, защото явно лиспва атмосферата, която така майсторски е пресъсдадена от карпентър.
    Все пак филма ще го гледам някой ден като излезе в Замундата (в Монтана няммаме кино!!!.. КОЩУНСТВО!!!!!!!!!!!!!!!?) с хубаво качество и ще си кажа меннието за самия филм!
    Ревюто е много духовито и страхотно написано и просто пресъсдава реалните ми очакванеия към този филм. А не ми се щеше да е така……… 🙁

  4. Става за гледане, най-вече заради чудовищата и връзката с филма на Карпентър. Ако главният герой беше по-харесваем и не бяха просто повторили историята, сигурно щеше да се получи нещо по-добро.

  5. @Sick Spazmoid
    Всъщност историята се повтаря във оригиналния филм на Карпентър, ако бъедм по точни, но да не издребняваме 🙂
    Да приемем обратния факт, че той е първия филм, а този е втория:)

  6. Леле майко, стегнете се бе, изобщо не знаете как да правите ревюта. Малки **** седнали да се ебават с филма, вие и толкова не можете.

  7. Не ми се беше случвало да цензурирам коментари, но сега го направих с удоволствие. Ако някой има да каже нещо за филма да заповяда, ако не…

  8. Вчера го гледах много ми хареса, особено НЕЩОТО беше върха. Препоръчвам го на всичките си приятели и познати.

  9. Въобще не съм ироничен лично мен много ме изкефи. Изгледай го когато можеш и кажи мнението си, аз мисля че ще останеш доволен.

  10. Всъщност Нещото от 2011 г. е prequel(предистория) на Нещото(1982) на Карпентър с Кърт Ръсел. Спойлерите са на високо ниво няма как длъжен съм да разкостя този умопомрачително тъп филм.Защо,защо за бога дадоха 35 млн.долара на дебютант-режисьор ?Още в началото на филма се набива липсата(почти) на музика изключително слабо представяне на музиклания продуцент Marco Beltrami,като се има предвид,че в Заразно зло се беше справил повече от добре?А сега една мъка просто липсва онази мрачна атмосфера на обреченост,която буквално те вкарваше вътре във филма на Карпентър,сега няма дори бледо копие на жалка картинка.Второ.Актьорите-изключително слабо представление много-ниска класа.Всичките(без един тоя най-брадясалия) изобщо нямаха вид на уплашени изобщо тази емоция не присъстваше в никой от тях!Имаха вид на желязно контролиращи нервите си и кой знае защо постоянно правеха нелогични неща и грешки.А сюжета беше толкова изсмукан,че ми е мъка да го споменавам.Все пак няма как да не спомена огромната нелогична дупка и то в края на филма-главната актриса ликвидирва последния извънземен(Унижтожавайки го заедно с влекача,че после да умре сама в пустошта) с думите:”Знаеш ли как разбрах,че не си човек”?А той с тъпата си физиономия просто отговаря:”не”,а как само преди часове са се шматкали рамо до рамо насам-натам и преследвайки няколко от тези същества,а после преследвайки и “последното” нещо?Най-спокойно си се возеха един до друг във влекача до космическия извънземен кораб!А да не споменавам как видимо металния кораб отвътре почна да се руши във вид на скала и камъни?Не този филм дълбоко ме накара да се замисля.Защо разпространителите пускат него(17 млн.засега изкарани от билети),а не например Hanna(30 млн. бюджет,64 млн.досега)?Та трябваше да излезе директно на ДВД вместо на кино?Няма да гледаме Ерик Бана с 8 първи места от различни 19 кинофестивала и 11 номинаци,няма да гледаме момичето с много голям потенциал Сирша Ронан,а ще гледаме тези булшитове пък даже 9лв.ни искат,какви 9 лв. бе господа вие на нас пари заедно с кола и пуканки трябва да ни давате за да ни вкарате да гледаме-Нищото…

  11. Филмът е идеален за разтуха. Нищо повече… и нищо по-малко.

    PS В „Заразно зло“ са се справили „повече от добре“ Тим Сколд и Мерилин Менсън, не Марко Белтрами.

  12. Ще се включа само за да вметна, че „Хана“ ми е в топ 3 най-тъпи филми за миналата година. Със сериозни претенции за първото място.

  13. Мен нещо не ме зарадва тзои филм. Имаше един два готини момента, но нищо повече. „Хана“ ми хареса далеч повече. И от него има какво да се желае, но поне не беше „дженерик“. 🙂