Въпреки противоречивите отзиви, провокацията „Albert Nobbs”, зад която стои Глен Клоуз, е сред заглавията, които сме си отбелязали с „чавка” като задължителни. Поне за проверка. Защото страстта, която уникалната актриса влага в този проект, е повече от удивителна.

Едноименният разказ на ирландеца Джордж Мур е адаптиран за сцена off-Бродуей и в далечната 1982 година участието на Клоуз в проекта на Симон Бенмуса й печели наградата „Obie” (присъждана от вестника „The Village Voice” на актьори и театрални трупи в Ню Йорк). В последните 15 години актрисата прави всичко възможно, за да реализира филмовата адаптация на историята – поема продуцентски задачи и дори се ангажира със съавторство по сценария, възложен на Джон Банвил и Габриела Прекъп.

Сюжетът е посветен на живота на жена, която се опитва да осигури живота си – работа и средства за препитание – в ролята на мъж, като иконом в един от най-шикозните дъблински хотели. Дегизировката продължава не една или две, а повече от 30 години. Дали наложеният на околните образ не се превръща в маска, която може опасно да промени съдбата на онази, която я носи съвсем добоволно? Оказва се, че един гост на хотела е в състояние да преобърне много неща – включително и мисълта за „светло бъдеще”, което всъщност колко светло може да бъде в мрачния 19-и век?

Режисурата е поверена на Родриго Гарсия, роли са раздадени на Миа Васиковска, Ерън Джонсън, Брендън Глийсън, Джонатан Рис Майърс, а публиката ще трябва да разчита на любопитство към жанра „филм в епоха”, както и на легендата Клоуз. Винаги сме в готовност да „заложим” на нейната страст и таланта й, защото всички знаем на какво е способна тя, нали?

Фестивалният живот на филма започна на 2 септември в Съединените Щати, вече беше показан в Торонто и Сан Себастиан, предстои представянето му на изкушената фестивална аудитория в Токио.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Слуховете са, че Джанет Мактийр е тази, която изнася филма и че има големи шансове за награди. Но няма да се учудя ако и Глен Клоуз забие една – абсолютен змей е, във всеки един смисъл на думата. 🙂 Заслужава.

  2. И друг път съм го казвал, но знаете ли, че в действителност има жена, която е носител на Оскар за най-добра мъжка рола? Но не от типа „жена се прави на мъж“, а баш си за мъжка, подобно на Ирена Христоскова в „Подслон“.