„Фондацията” на Емерих с нов сценарист

от на 2011-10-02
 

„Фондацията” на Емерих с нов сценарист

Досега само между другото сме споменавали за намеренията на Роланд Емерих да екранизира „Фондацията” на Айзък Азимов (едно/едни от най-големите и обичани произведения във фантастичната литература и Емерих трябва да има чифт „огромни и космати”, за да си позволява да го пипа с неговото портфолио), но смятаме, че е време да отбележим тази тотална ерес с отделна новина, тъй като очевидно молбите ни за прекратяване на проекта не се чуват и той продължава напред.

Deadline съобщават, че Данте Харпър ще напише най-новия вариант на сценария, след като версията на Робърт Родат („Спасяването на редник Райън”, „Патриотът”) явно не е била на ниво, отговарящо на „високите стандарти” на Емерих. Харпър е относително неизвестен за момента, но бъдещите му проекти включват “Hansel & Gretel: Witch Hunters”, фантастичния „All You Need Is Kill” (който звучи доста добре и го следим отблизо) и екранизацията на комикса „Black Hole”, с който бе свързано името на Дейвид Финчър, така че очакваме скоро време да започнем да чуваме името му по-честичко.

По принцип една такава новина за смяна на сценаристи би ни зарадвала, ще си кажем „ето, Емерих не бърза да заснеме нещо ей така през просото, а иска да изпипа сценария и да направи възможно най-добрия филм… на който е способен”. В днешно време обаче, това не означава много. Подобни смени на сценаристи и допълнителни „доизкусурявания” от известни имена са нещо напълно нормално, особено пък за проекти с мащаба на „Фондацията”. Колкото и сценаристи да се наемат обаче и независимо от техния талант, режисьор на филма си остава Емерих, а всички знаем, точно колко (и в какво) го бива.

И като казахме в какво го бива, вече доста хора са имали възможност да гледат конспирационната му Шекспирова забежка „Anonymous”, един нетипичен за него филм и изненадващо отзивите са доста добри. Не се притеснявайте обаче, след него той отново ще трепе мозъчни клетки със следващия си фантастичен проект „Singularity” (който разработва със своя чест партньор, композиторът Харолд Клозер), въпреки че в скорошно интервю (в което спомена и че се е отказал от екранизацията на класическата видео играAsteroids”) той сподели, че ще стои далеч от катастрофичните филми, с които най-често се свързва името му, и щял да създаде „нещо, което хората все още не са виждали”. За съжаление не казва какво е това нещо, защото имал интересна идея за реклама, а и филмите трябвало да имат известна мистерия около тях, преди да ги видиш в киносалона…

коментари
 
Отговорете »

 
 • HerMamut
  2011-10-02 at 12:52

  Дринов, спокойно, туй няма филмиране.
  А аз днес пък ще ям пълнени пиперки!

  Отговор

 • 2011-10-02 at 13:17

  Ооо, нещата стават сериозни и миризливи. О.о Все повече се убеждавам, че някой трябва да отреже некомпетентните ръчички на тоя палячо, докато е време и не оставил непоправими следи в киното и фантастиката. Като чуя за тоя филм и си представям „Епохалният „Дюн“ от още по епохалният Пол У.С. Андерсън“ или „Екранизацията на великият епос на Толостой „Война и мир“ най-после намери своя достоен режисьор -Джон Чу“…

  Отговор

 • Ivcho
  2011-10-02 at 20:18

  Ще видим.
  Харесвам Фондацията с изключение на края!
  От сега виждам кака много неща ще бъдат орязани.

  Отговор

 • Veso
  2011-10-02 at 21:07

  Ей, все едно Цар Киро ще го прави тоя филм.

  Много го мразите горкия Емерих. Няма да му се сърдите че е гей. Т’ва си е природа : ))))))

  Отговор

 • 2011-10-05 at 01:26

  @HerMamut
  Те ще се постараят… да го окепазят. :)

  @Влади Неколов
  Някой беше предложил „война и мир“ от Уве Бол и имаше доста желаещи да го гледат

  @Ivcho
  Кой край? На първата „Фондация“ или на последната „Фондация и Земя“?

  @Veso
  Просто не е подходящ, това е. :) Ако ще и най-големия мачо да е. :)

  Отговор

 • Gogoto
  2011-10-05 at 19:58

  Хм, спациално от тази серия съм чел една от книжките само до половината ( защото я изгубих :( ), но определено си личеше майсторлъка на Азимов, наистина майсторски и увлекателно изградена вселена. А идеята за филмиране – ъм, по-добре не. Сещам се когато се опитах да гледам екранизациите на „Соларис“ на Станислав Лев след като прочетох книгата – и съветската, и холивудската бяха зле, много зле. Някои книги трябва да си останат такива.

  Отговор

 • Gogoto
  2011-10-05 at 19:59

  А това за „Война и Мир“ беше плод на моето болно въображение, кхъ-кхъ-кхъ 😀

  Отговор

 • 2011-10-05 at 23:40

  Нищо не е достатъчно свято, че да бъде оставено на мира. :)

  За „Война и Мир“ отивай да го „пичваш“ на Уве, че на хората им се гледа. :) :) :)

  Отговор

 • Ivcho
  2011-10-08 at 20:01

  @Дринов
  На последната!
  Да те питам,чува ли се нещо за Хиперион?
  Нали и по но щяха да правят филм.

  Отговор

 • 2011-10-12 at 00:15

  На нищо ново не съм попадал. В момента, в който излезе нещо ще пиша, щот съм хюдж фен! :)

  Отговор

 • Гларус
  2011-10-15 at 20:25

  Ето един филм, които определено нямам да гледам… особено с този режисьор, и въобще не ми се мисли кой ще сложат да играе Селдън

  Отговор

 • Stan
  2011-10-31 at 01:09

  Аз имам една идея за Роландчо, да вземе да се откаже от тази екранизация, че поне аз няма да се стърпя дан е я гледам и после ще го псувам. Най-добре да вземе да се ориентира към снимането на турски сапунени сериали, ползата за всички ни ще е, че каквото и да снима, на финалния епизод ще избива всичко живо що е участвало във филма, което за мен е перфектния край на каквато и да е сапунена опера, била тя турска или друга.

  Отговор

 • 2011-10-31 at 10:34

  Това ще е интересно да се види: Емерих режисьор на сапунка. Може и на епизод от „обикновен“ сериал. :)

  Отговор

Коментирайте