Каубои и извънземни / Cowboys & Aliens

„Каубои и извънземни” не е хубав филм. Но също така, не е и трагедия! Той е нещо по средата. Факт, който сам по себе си не би бил лош, ако не ставаше дума за онази безлична среда, филмите от която не оставят почти никаква емоция у зрителя, била тя с положителен или отрицателен знак. А това в известна степен е по-голямо разочарование дори от тотална брадва по подобие на доста други жанрови хибриди от последните години.

Както можете да се досетите още от самото заглавие (което вероятно е и един от най-големите врагове на филма, просто защото може да създаде погрешно впечатление за естеството му) , „Каубои и извънземни” представлява смес между уестърн и фантастика. Не един или два пъти сме виждали подобни хибриди – „Завръщане в бъдещето 3”, „Този див, див запад” и отчасти „Джона Хекс” – но за разлика от тях, той напълно е изоставил характерния пародиен елемент и подхожда към материала напълно сериозно. Това е един от големите му плюсове, макар че има моменти, в които малко хумор би бил от полза.

Каубои и извънземни - Даниъл Крейг

Историята е следната: Аризона 1873 г. Странник без спомени се събужда в пустошта без идея как и защо е попаднал там.Единственото му притежание и евентуална възможна следа за неговото минало е загадъчна гривна на китката му. В търсене на отговори, странникът се отправя към близкото градче Абсолюшън, където се спречква със сина на най-влиятелния мъж в околността, Уудроу Долархайд. Това не само привлича вниманието на Долархайд, но и на ръката на закона, която открива, че странникът е издирван престъпник. Преди създалото се напрежение да ескалира в саморазправа, градчето е нападнато от неизвестна сила, която убива и отвлича голяма част от жителите му. Единствената надежда за оцеляване на целия град се крие в тайнствения непознат, който само трябва да си припомни миналото си.

Най-голямото разочарование, свързано с филма, не идва от историята или сценария. Те биха стояли напълно адекватно на доста от представителите на съответните жанрове през последните години. Вярно е, че са малко стандартни и не много… вдъхновени – причината, поради която инопланетяните са тук са ресурсите ни (уау, но поне този път искат нещо ценно и за нас, а не само вода), а пък положението с главния герой и изкуплението няма какво да го обсъждаме. Поне осемте сценариста (леле мале!) са се постарали да придадат поне мъничко дълбочина на героите си.

Каубои и извънземни - Харисън Форд и Сам Рокуел

Не, най-голямото разочарование е, че имаме визуално пленителен филм с каубои, индианци, извънземни, готини мацки и герои, относително приличен екшън и качествен дизайн и ефекти, а в нито един момент „Каубои и извънземни” не е наистина вълнуващ. Няма нещо, което да посочите след края на прожекцията и да кажете „Това беше жестоко”. Е , може би близкия план на Оливия Уайлд след като излиза от водата, но за съжаление, това не се брои.

Другото разочарование е, че въпреки че не се справят зле с ролите си, Даниъл Крейг, Харисън Форд, Кланси Браун, Сам Рокуел, Дейвид О’Хара и по-голямата част от останалите актьори, които сме свикнали да озаряват (поради липса на по-добра дума) екрана, тук просто не успяват да излязат извън тривиалността на образите си и изглеждат използвани на халост. Може би само Кланси Браун не разочарова, но една птичка пролет не прави.

Техническата страна на филма няма какво да я обсъждаме, тя е на отлично ниво. Операторската работа на Матю Либатик („Черен лебед”, „ Железният човек”) е достойна и конкурентна на всеки класически уестърн, ефектите и звуковият дизайн са на висота, а самите извънземни, макар и да се леко деривативни, не са съвсем за изхвърляне. Според мен търсеният оседемдесетарски стил се е получил.

Каубои и извънземни

За финал трябва да кажа, че е наистина жалко, че хора като продуцентите Рон Хауърд, Брайън Грейзър и Стивън Спилбърг (изпълнителен), сценаристите Роберто Орси, Алекс Курцман и Деймън Линделоф и режисьора Джон Фавро не са успели да създадат един истински развлекателен летен блокбастър, който да напълни душите на феновете. Вместо това са спретнали едно упражнение по жанров мишмаш, с който да удовлетворят собствените си творчески пориви. А да не мислиш за публиката, когато подхождаш към филм със заглавието и темата на „Каубои и извънземни”, е изначално погрешно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

  1. Ем сори, ама от филм със заглавие като това човек очаква идиотщина на Pixar, а не „сериозен“ сай-фай филм и съвсем логично нещата не са така както трябва…

  2. @Sick Spazmoid
    Няма такова нещо като „Нали ти казах“! Шанса беше 50/50. А и нали се сещаш, че колкото и невероятно събитие да се случи, винаг е има някой, който е знаел какво ще стане. 🙂 🙂

    @Val
    Гледай го, заслужава си да се види като интересно произведение, какво като не е супер?!

    @troubadour
    Фъни! „Мощен скипинг“! 🙂

    @Gogoto
    Да, заглавието е кофти. Не че щеше да помогне чак толкова ако се казваше по друг начин, но все пак!

  3. А’е пука ви на пичката колко бил зле 🙂

    Човек понякога има нужда да изяде едни пуканки и да изпие една бира пред подобен род филми, за да се почувства отново умен 😀

  4. Има го и този момент. Въпроса е, че филмът не е достатъчно тъп за да може да се почувстваш по умен, само от една бира. 🙂

  5. С този трейлър + Харисън Форд шанса беше 95/5 в полза на това да е зле. Смятам, че самата идея „каубои + извънземни“ е глупава и нищо добро не може да излезе от нея, макар и да звучи оригинално.

    Всъщност, дори не е толкова оригинална, защото вече има такъв филм – Oblivion (1994), чийто таглайн гласи „In the year 3031… it’s cowboys and aliens“. Скучен е, не го гледайте.

  6. Бях с добри надежди за този филм (главно заради актьорския състав),ама много го оплювате нещо,а и като чуя,че идват за ресурсите ми стана смешно,ще кажеш,че цялата Вселена не им стига еми все идват при нас дето вече почти сме изчерпили.

  7. Защото сме им най-близо…, а и годината е 1873 г – добър избор на ресурси, защото някои още не са начекнати даже. 😉

  8. Да, и аз винаги съм се чудел какво толкова има тук, което да го няма навсякъде другаде, но това все пропускат да го обяснят в тия филм.

  9. Е как какво? Оливия Уайлд, разбира се. Тя си е ресурс, даже е истинско природно богатство.

  10. Спойлър! Не е Оливия Уайлд 🙂

    Филмът е зле. Ама пък Планетата на маймуните е супер.

  11. Узиии – и аз така разбрах 😀
    от първо-Дрин-източника 😉
    остава да благодаря на съвпаденията на случайности, които ми спестиха два часа мъки с дЕдо Хари Ф. и ми осигуриха кефа от маймунската история (аха, Анита, two thumbs up – and two great toes too :D)
    ако пък ‘съвпадението’ пусне и ревюто навреме, ще можем да го коментираме 😛

  12. Оливия Уайлд е природно богатство! Факт! 🙂

    Между другото момента с ресурса тук е готин, връзва се с онова време. И понеже всички химични елементи на земята са с горе долу еднакво съотношение и в цялата вселена, е логично нещо рядко за земята да е рядко и за извънземните. Сега възможно е да има места където е в изобилие, но това си е заяждане.

    @Sick S.
    Харисън Форд е шанс 95% за нещо хубаво, а не обратното! 🙂

    @Къди
    Иде!

  13. Не съм съгласен с това: „заглавие (което вероятно е и един от най-големите врагове на филма, просто защото може да създаде погрешно впечатление за естеството му“. Заглавието си казва всичко 😉

  14. Заглавието създава впечатление за пародия, а филмаът се взима насериозно, което е и големият му проблем. Съгласен съм с автора на ревюто!