Толкин

След като приключиха с издояването на „Властелинът на пръстените”, а „Хобитът” продължава, ако не по план, то поне след само двеста-триста закъснения, Холивуд обръща алчния си поглед към биографията на самия Дж. Р. Р. Толкин. Но явно животът на автора не е особено вълнуващ, защото според The Hollywood Reporter „EMO Films” ще екранизират романа на Стивън Хилърд „Mirkwood: A Novel About J.R.R. Tolkien”, който е исторически роман с Толкин в главната роля и по-важното, художествена измислица. Предполагаме, че вместо това можеше да посегнат към „Силмарилион”, но щеше да си е истинско престъпление.

Кръстен на известния Толкинов лес Мраколес, романът на Хилърд разказва за живота на Толкин през Втората световна война, когато е работил като дешифратор, и спекулира какво би се случило, ако създанията на Толкин напуснат въображението му и нахлуят в ежедневието. Малко напомня на „The Raven” на Джеймс МакТийг с Джон Кюсак в ролята на Едгар Алън По, разследващ убийства вдъхновени от неговото творчество.

„Mirkwood” е повод за доста проблеми и правни спорове между Хилърд и наследниците на Толкин, които в крайна сметка са достигнали споразумение. Част от него е включването на „Това произведение е художествена измислица, която не е свързана или подкрепена от наследниците или издателя на Дж. Р. Р. Толкин” във всяко издание на романа – изречение, което в един или друг вариант присъства в доста произведения, но което уви, читателите и зрителите често не забелязват.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *