„Вода за слонове” / Water for Elephants

Повей от миналото
от на 2011-05-16
 

„Вода за слонове”

Всеки поглед към историята ме очарова. Миналото крие толкова сюжети, хора, съдби, че понякога е изнервящо да си представиш колко безкрайни и непознати са водите на отминалото време. Може би затова, когато се почувстваш съвсем изгубен в представите (или фантазиите) си, се изненадваш приятно от срещата с нещо познато.

„Вода за слонове” разказва романтична любовна история – без неочаквани обрати, без панделки и флинтифлюшки, без апломб и претенции за съдбовност, и това е страхотно. Беловлас емоционален мъж на преклонна възраст връща лентата на спомените си пред един цирков служител с афинитет към миналото. След нещастен инцидент в деня на дипломирането си, някога във времето на „Сухия режим” в Щатите, младият ветеринарен лекар на Робърт Патинсън тръгва „по пътя” накъдето му видят очите, и попада на една циркова влакова композиция. Спечелил доверието на собственика и любимата му съпруга – звездата на шоуто, младежът става част от традиционния (и очакван) любовен триъгълник. Следва драматична развръзка. Много години по-късно, почти в края на живота си, огорчен от факта, че 70-годишният му син е пропуснал деня за свиждане, разказвачът иска да се върне „у дома” – край манежа, сред животните, между зрителите, които следят със отворени уста и затаен дъх живата магия на уникалното цирково изкуство…

„Вода за слонове” - Робърт Патинсън и Рийз Уидърспун

Режисьор на „Вода за слонове” е Франсис Лоурънс, подписал някои клипове на „Green Day”, Джей Ло, Бритни Спиърс, постапокалиптичния филм „Аз съм легенда” с Уил Смит, както и (високо ценения от мен) „Константин” с Киану Рийвс. За главните роли във филма продуцентите ангажират проверено и сигурно трио – освен Патинсън, който радва в извън-франчайз-филми като „Шепа пепел: Младите Дали, Лорка и Бунюел” и (може би) ще привлече тълпи девойки, съсипани от въздишки по „лунен” навик, ролята на звездата на манежа е поверена на 10 години по-голямата от него Рийз Уидърспуун, носителка на „Оскар” за ролята си в „Walk The Line”. Като темпераментния и непреклонен собственик на цирка „Братя Бензини” виждаме диаманта в този филм – уникалния Кристоф Валц, носител на „Оскар”, „Златен Глобус”, „Бафта”, награда в Кан и още над 30 отличия за превъплъщението му във филма на Тарантино „Гадните копилета”.

С този гарантирано „звезден” екип, „Вода за слонове” ще има сигурна публика, като в редиците й ще се влеят и почитателите на Ричард ЛаГравенезе (номиниран за „Оскар” за сценария на класиката на Тери Гилиъм „Кралят на рибарите”, написал историите на „Мостовете на Медисън”, „Огледало с две лица”, „Повелителят на конете”), който е автор на сценария на „Вода за слонове” по едноименния бестселър на Сара Груен (първите две книги на любителката и защитничка на животните са посветени на конете, герои в четвъртата й творба са маймуните бонобо – шимпанзе-джудже).

След края на филма бях леко разочарована – вероятно очаквах по-цялостна картина на 30-те години на 20 век, защото екипът се е справил завладяващо добре със сценографската си задача и ми се искаше да усетя още детайли от времето. Но после реших, че дозата „исторически реализъм” е била прецизно отмерена в името на любовната история. Колкото и старомодно да изглежда, защото сме гледали (пък и участвали в) безброй подобни сюжети, аз с интерес проследих тръпката – първо усещане, развитие, отричане, изкушение, поддаване, разкаяние, катарзисна развръзка.

„Вода за слонове” - Кристоф Валц и Рийз Уидърспун

И точно в моментите, когато усещах, че ще ми стане скучно от нещо свръх-банално, на екрана се появяваше метеор! Няма такова присъствие – Кристоф Валц е безспорно явление, който след дългогодишна сценична и телевизионна кариера вече доказа на света на киното, че може да смачка всяка конкуренция и няма нищо против актьорските предизвикателства. За да съм честна докрай, не мога да кажа, че Патинсън ме издразни, при все че го очаквах – момчето прилежно изпълни задачките си, точно като добър ученик, който влиза в час със сресан бретон и отговаря на въпросите, защото си е подготвил урока.

Усещането ми за русата фурия Рийз беше подобно и в нейния случай разочароващо – тя е безспорно „про” в каскадите си с кончетата на манежа, в разходките върху гърба на чаровната слоница Роуз, в грижата за травмирания си ревнив съпруг, както и в трепета пред обожанието на младия любовник, ала… не почувствах страст, не усетих сърцето й, не видях онзи блясък в очите, който те кара да забравиш, че гледаш филмова история. Героинята й и специалистът по отношения с животните се сближават с убийството на един от болните й коне и в работата с новия член на трупата – голямата, прекрасна и мила Роуз.

„Вода за слонове” - Кристоф Валц, Робърт Патинсън, Рийз Уидърспун

Основните разногласия между собственика на цирка и младия ветеринар са за отношението към слоницата и към съпругата – нужни са думи на нежност, разбиране, мило внимание и съучастие, а не принуда. Всъщност… кой какво печели на края – това дори не е важно. Любопитното, предизвикателното във „Вода за слонове” е именно актьорското присъствие – как съумяваш да преминеш по тънкото въже, опънато над сюжета, какъв е захвата ти във „въздушния трапец” на сцените, дали забравяш усмивката си към публиката по време на поклоните…

Филмът на Франсис Лоурънс, Ричард ЛаГравенезе и Кристоф Валц е приятен скок назад във времето и занимателно изследване на познати човешки взаимоотношения, с уникален акцент върху един цялостен, жив и много силен характер. А… и усещане за гальовния допир от хобота на Роуз… Накратко – препоръчителен за почитателите на романтични сюжети и на полковник Ланда! (ако все още се колебаете, аз съм от вторите!)

OperationKino благодари на Svetly за ревюто.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Алекс
  2011-05-16 at 17:18

  Прекалено дълъг – все едно поне 3 часа се точи.

  Валц вече почва да бъде пре-експониран като лошия в историята. Аз лично съм от малкото, за които "Гадни копилета" е редко скучен филм, но пък като Чудновски в "Зеленият стършел" ми беше много забавен. Тук се справя по дефолт най-добре от всички актьори, но дано някой се престраши и му даде да изиграе нещо по-различно в следващ филм, защото определено мисля, че има по-разностранен талант от това, което виждаме до момента.

  До края на годината предстои да го видим като кардинал Ришельо в новата версия на "Тримата мускетари" – няма да е учудващо, ако пак той е единственото стойностно нещо във филма.

  Уидърспун определено не е много на "ти" с ролята, а Патинсън по-добре да избере друго поприще след края на сагата "Здрач".

  Аз лично очаквах и някакви по-мащабни сцени, спираща дъха операторска работа и прочие, ама не би.

  Ако има някой фен на романа ще е интересно да каже как му се е сторил филма спрямо книгата.

  Отговор

 • Guardian of Cenarius
  2011-05-16 at 17:29

  Как изобщо отивате на поредната (като цифра май минаха милиард) романтична любовна история е мистерия за мен. Готов съм да дам някой лев на този който ми обясни. :)

  Отговор

 • Guardian of Cenarius
  2011-05-16 at 17:29

  А участва и най-противната твар след Оуен Уилсън и Н. Кейдж. :)

  Отговор

 • Алекс
  2011-05-16 at 18:42

  Тези, които са професионално ориентирани отиват безплатно, за да се изкажат после по въпроса 😉

  Иначе никога не бих си дал парите точно за този филм.

  Отговор

 • Guardian of Cenarius
  2011-05-16 at 19:31

  Ок, печелиш една бира. Готов ли си да отговориш на следващият въпрос и да играеш за голямата награда? Как да се акредитирам и азе за безплатно кино? Хаха.

  Отговор

 • 2011-05-16 at 20:50

  За мен филма беше средна работа, но пак е за предпочитане пред помии като "Яж, моли се и обичай", Алекс! :)

  Патинсън определено има подобрение и ако не играеше в "Здрач", всички щяха да имат друго мнение за него.

  @Guardian of Cenarius

  Превърни се в "шеймлес аскисър" и си вътре! :)

  Отговор

 • Алекс
  2011-05-16 at 23:01

  Аааа, моля, моля, да си имаме уважението Дрин 😛

  Аз тая "помия" "Яж, моли се и обичай" си я аресвам, даже 2 пъти съм я изгледал цялата 😉

  "Вода за слонове" също не е помия, просто е много протяжен и актьорите за двете централни роли не са много удачно подбрани.

  Иначе Патинсън е малко в положението на Кристенсен. И него го свързват най-вече с новите Star Wars и никой не бе особено очарован от изпълнението му. А впоследствие си има някаква кариера, но с нито един касов хит.

  Отговор

 • 2011-05-17 at 01:40

  ами аз не знам коя кака по-би подхождала на сюжета ('щото нямам време да чета романа, признавам си!), обачеее четох някъде, че за момчешката роля е кандидатствал Андрю Гарфийлд – виж, това вече щеше да е интригуващо, просто споменавам 😛

  Отговор

 • Алекс
  2011-05-17 at 01:47

  Абе квото и да си говорим резултатите са красноречиви – 1267 зрители за премиерен уикенд, т.е. може да приемем, че закупилите си книгата в България вече са изгледали и филма (обикновено тиражите са по 1000 книги+евентуален ре-тираж от още 500 до 1000, стига да не е някакъв супер хит разбира се).

  Още един път (след "Не ме забравяй") идва да покаже, че невръстните фенки на "Здрач" нямат желание да гледат Патинсън в други филми. Цяло щастие тогаз и за него, и за тях е, че последната част ще бъде разделена в 2 ненужно дълги филма, които ще причинят адски ментални мъки на всеки нормален зрител.

  Отговор

 • Guardian of Cenarius
  2011-05-17 at 14:06

  Аз не съм гледал Здрач, Патисън не го понасям от първата снимка, която съм му видял. Просто има адски гнусен фейс. :)

  Отговор

 • 2011-05-17 at 16:14

  @Guardian of Cenarius

  Гледал ли си "Пръстенът на Небелунгите" – там може да ти хареса. Въпреки че вече си предубеден… 😉

  Отговор

 • break
  2011-05-17 at 16:56

  За мен проблемът в този филм беше, че нямаше никаква романтика. Което за романтичен филм си е чисто самоубийство. Никаква химия между Патинсън и Уидърспун (несполучлив кастинг за мен) и доста елементарен конфликт между Валц и Уидърспун. Като добавим и споменатата вече липса на чисто кинематографични идеи, не остава кой знае какво за гледане. За мен единственото попадение беше Хал Холбрук, благодарение на когото едва в последните няколко минути съвсем леко нещо успя да ме хване за гърлото.

  Отговор

 • 2011-05-18 at 13:02

  Мен пък целият момент с Хал Холбрук ме подразни. Не че той е зле, просто тези ретроспекции се изтъркаха доста, особено в подобен род филми.

  Най-големия плюс, освен Валц, беше как изглеждаше филма – операторски, всякак. Съгласен съм със Светли, че екипа се е справил блестящо със сценографията.

  Отговор

 • idiva
  2011-08-19 at 18:45

  Четох коментарите и ако не бях гледала филма преди това,определено щях да се разколебая.И добре, че не съм го направила!Препоръчвам който не го е гледал,да го направи и всеки сам за себе си да прецени.

  Отговор

Коментирайте