Поредният ергенски запой / The Hangover Part II

О, боже на махмурлука
от на 2011-05-21
 

Поредният ергенски запой

Продълженията на комедиите са пипкава работа. Мисля, че положението при тях е най-зле. Огледайте се, бързо ще се сетите за поне един-два блокбастъра или някоя друга драма или фантастичка, където продължението става за нещо, докато при комедиите ще ви е доста по-трудно. Не казвам, че съвсем липсват, просто са истинска рядкост.

Една от причините за това е, че в 99% от случаите продълженията на комедиите нямат какво да доразкажат или да доразвият. Повечето повтарят елементите на първия филм само с леки корекции и общо взето не се стараят да кажат нищо друго освен „искаме парите ви”. Знам, че на всички ви е ясно това и е смешно да се споменава при положение, че желанието за печалба винаги е фактор, но все пак има случаи, в които отвъд печалбарството имаме някакъв напън за развитие. А такива филми са за предпочитане (при все че крайният резултат може да е доста зле) пред такива, които въобще не правят опит.

Поредният ергенски запой

Какъв е случаят с „Поредният ергенски запой”? Ако сте виждали снимка, плакат, трейлър или клип от филма, значи вече знаете отговора, тъй като само секунда стига, за да видите очевадните прилики с първата част. Няма дори намек за промяна, усещането е като за римейк, на който са направени няколко козметични промени в историята, а всичко останало е копирано кадър по кадър. Колко лошо е това обаче? Ами зависи! Аз лично изпитвам лека неудовлетвореност по същия начин, по който не съм въодушевен от нито един римейк на любим филм.

Главният недостатък на филма обаче, не е само в буквалното повторение, а в комбинацията му с „новата” история , която отстъпва по почти всички показатели на оригиналната. Голяма част от нея е самоцелна и служи единствено за извинение за завръщането на няколко успешни образа от първата част. Освен това напълно липсва момента със съспенса какво всъщност се е случило и къде, по дяволите, е изгубеният човек.

Поредният ергенски запой

Разочароващи са и по-голямата част новите образи, които са скучни и просто са разхвърляни насам-натам, за да пълнят сюжета. Едно от големите разочарования е камеото на Ник Касаветис (който замени Лиъм Нийсън, който пък замени Мел Гибсън), което честно казано е доста безинтересно и целта му е само да пусне едно клипче, което слава богу е смешно. Все пак има и положителни моменти в лицето на екзотичната танцьорка Кими, която е едно от най-свежите неща във филма.

Въпреки всичко това обаче, филмът е смешен! Смешен е по начина, по който вашите приятели са ви смешни, въпреки че ги познавате добре и няма с какво да ви изненадат. Има няколко много добри реплики, а една-две сцени просто пълнят. Освен това комбинацията актьори-герои е просто изрУдска. И Брадли Купър, и Ед Хелмс, и Зак Галифанакис са родени за тези роли. Вярно е, че няма никакво развитие на образите им, но те са като Джак Спароу – толкова добре са напипани, че всякакво развитие би могло да ги развали. Дето се вика, по-добре не барай, където не ти е работа. Общо взето, те тримата изнасят филма.

Поредният ергенски запой

В крайна сметка, „Поредният ергенски запой” е точно това, което се очаква от продължение на подобен филм (между другото, ако ми позволите само едно кратичко отклонение, „Поредният ергенски запой” е доста хитро заглавие и поне нещо свястно излезе от скапания превод на първия филм; лично аз бих го кръстил с Пратчетовото „О, боже на махмурлука”, но кой ме пита мен). Вярно, отстъпва на оригинала, но поне е смешен. Ако отидете на филма и подходите към него аналитично и критично, едва ли ще останете доволни, но ако не ви дреме от такива неща и искате просто да се позабавлявате с група дебили, гарантирано ще останете доволни. Лично аз не съжалявам, че го гледах.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-05-21 at 20:16

  "…да се позабавлявате с група дебили…" – това ми хареса! 😀

  Отговор

 • Алекс
  2011-05-22 at 00:18

  Филмето си е точно това, което може да се очаква от него. Не виждам какво толкова развитие на историята може да се иска – просто момчетата се оливат в друг град. Все едно да искаме от Джон Маклейн да прави нещо по-различно от избиването на дузини гадняри в пореден епизод на "Умирай трудно."

  Факт е, че не е на висотата на първата част по всеки един параграф, но ако го приемем като самостоятелен филм, който не бива сравняван с именития си предшественик, пак е по-добър филм от "Карибски пирати: В непознати води", който за момента се очертава като най-ненужното продължение за годината. Но пък летния сезон тепърва започва и разочарования ни дебнат отвсякъде на филмовия фронт, така че винаги е по-добре да подходиш с по-ниски очаквания и да останеш приятно изненадан 😉

  В крайна сметка всеки преценява според собствения си вкус и моментно настроение :-)

  Отговор

 • 2011-05-22 at 15:20

  Така е, "всеки преценява според собствения си вкус и моментно настроение", но има някои неща, които са отвъд твоя личен вкус или пък липсата му.

  И така както те разбирам, е ОК да гледаме един и същи филм всеки път, стига да сменят града, в който се развива действието. Айде моля ти се!

  И може филма да е по-добър от "Карибски пирати 4", но е точно толкова "нужен".

  Отговор

 • Алекс
  2011-05-22 at 17:44

  Евала Дрин – най-накрая да си признаеш, че чуждо мнение не признаваш 😉 Ти си истински критик с главно "К" :-)

  Чудя се как не си включил железния довод, че аз за филм на Александра лошо не пиша.

  Кое продължение е нужно и кое не си преценявам според моя критерий. Иначе видно е, че Холивуд скоро няма да се откаже от продълженията, така че да се надяваме поне тъпите да са по-малко на брой.

  А аз предпочитам и се надявам тази година да ми допаднат филми като "Супер 8" и "Капитан Америка" примерно, но в България едва ли ще има толкова публика за тях, колкото за двете продължения, които акостириха тази седмица.

  Отговор

 • 2011-05-22 at 19:23

  Щом казваш!

  Аз твое мнение за филма, не съм чул, така че да се съглася с него. Чувам само неща, от типа на "Не виждам какво толкова развитие на историята може да се иска – просто момчетата се оливат в друг град.", което погледнато "ин дженера" е глупаво и с което едва ли някой, дори и ти самия, би се съгласил.

  А за "Алексндра", гузен негонен бяга! :)

  Отговор

 • 2011-05-30 at 02:51

  Деградацията в сравнение с първия филм е драстична. И това не по отношение на историята, а на героите. Брадли Купър е същото красиво мекотело, Ед Хелмс е нетърпима талпа с хистероидни наклонности, а Галифианакис отново е единственото гледаемо нещо. Но не достатъчно. Но, да, на феновете на тъпанарските изгъзици просто не виждам как може да не се хареса.

  Отговор

 • 2011-05-30 at 03:12

  Не знам, но филма се омаза с пари, так че тройкта е сигурна! :(

  Отговор

 • 2011-05-30 at 03:15

  Тя беше сигурна още преди две години. Нищо, че Тод Филипс се правеше на примадона.

  Отговор

 • 2011-05-30 at 03:18

  Е, ако се беше провалил финансово, можеше и да ни се размине! :)

  Отговор

Коментирайте