Карибски пирати: В непознати води

„Карибски пирати: В непознати води” си има всичко, което бихме искали от филм от серията, плюс няколко допълнителни елемента, които дори му дават предимство, като самостоятелната история и липсата на Орландо Блум и Кира Найтли. Но вместо да се възползва от тези предимства, той някак успява да ги пропилее и в крайна сметка отстъпва на предшестващата го трилогия по почти всички показатели. Въпреки това обаче, благодарение на един-два елемента, филмът не претърпява пълно крушение и се задържа над водата – вярно, осакатен и в опасни плитчини, но все пак плаващ.

Лично за мен, най-големият му недостатък не се крие в липсата на сюжетна логика, както се опитват да го изкарат някои колеги. Какъв е смисълът офицерите на Черната Брада да са зомбита, откъде се взело пророчеството, което го кара да търси Извора на живота или защо той се страхува толкова при положение, че има интересен набор от сили и какво точно е тяхното естество – всичко това са просто дреболии, които в крайна сметка не са от съществено значение за качествата на филма. Проблемът е, че на филма като цяло му липсва магията.

Знам, че звучи супер елементарно и клиширано, но е точно така. В него има няколко страхотни момента, повечето от елементите му са на изключително висока ниво, но сумата от тях е лишена от душата, която притежаваха първите три филма. Липсва му усещането за истински фантастичното, вълнуващо и забавно приключение, пред което да останем обезоръжени и пред което поне един-два пъти да възкликнем „Уоу, това беше яко!”.

Карибски пирати: В непознати води - Джони Деп и Джефри Ръш

Вторият огромен недостатък е липсата на морска битка. Имаме екшън, началната сцена в Лондон е доста добре изпълнена, както и няколкото саблени двубоя, които очевидно са търсено завръщане към първия филм, но липсата на този жизнено важен елемент за всеки пиратски филм е просто непростима – няма нито един абордаж или поне топовен изстрел – и не бих могъл да си я обясня дори и със значителното свиване на мащаба на филма спрямо предишните серии.

А проблемът, който произтича от липсата на този важен елемент е, че в крайна сметка сме лишени от цялата изначална идея на този род филми и от романтиката на пиратския живот (нещо, което за съжаление трябва да призная, бе доста добре застъпено при Уил и Елизабет), с което в крайна сметка, изборът, който прави Джак Спароу – „a pirate’s life for me” – някак губи смисъл.

Част от героите и кастинга също са проблематични. Стивън Греъм се старае, но просто няма как да замени Пинтел и Рагети, а Уил и Елизабет са на светлинни години напред в сравнение с досадния християнски проповедник Филип и неговата русалка Сирена, която е чисто и просто мъничка сюжетна необходимост, без която можехме да минем преспокойно. Добре, че поне след всичкото проповядване, с което аха-аха да погребе филма, накрая Филип предава християнската вяра и се хвърля в прегръдките на опашатата шу… изкусителка.

Карибски пирати: В непознати води - Пенелопе Крус, Джони Деп и Иън Макшейн

Пенелопе Крус в нито един момент не успява да блесне, така както сме я виждали, при все че ролята ѝ определено е благодатна. Освен това, химията между нея и Спароу, за която се говори още от първия трейлър, лично за мен отсъства. За съжаление, тук трябва да прибавя и Иън Макшейн, който просто не успява да покрие очакванията за Черната брада. В неговия случай обаче, проблемът е в образа, който трябва да е страшен, но уви ние не виждаме с какво той е по-зъл от който и да е друг пират (само чуваме, но аз поне на слухове и легенди не вярвам).

На отсрещния полюс е капитан Хектор Барбоса. Обективно погледнато той е най-доброто нещо в целия филм. Вярно е, че Джак Спароу е звездата на франчайза (има защо) и радва много, но той не претърпява абсолютно никакво развитие от първия филм насам (може би, за съжаление, само е станал малко по-нормален) и всички вече привикнахме с него и просто няма с какво да ни изненада. Докато Барбоса се развива – този път той е в редиците на крал Джордж II и е скрил в ръкава, или в крака си ако предпочитате, една-две изненади. Той е отговорен и за 80% от смешните моменти във филма.

Специално внимание заслужават и Ричард Грифитс като Джордж II, Кийт Ричардс като бащата на Спароу – негова е най-добрата реплика във филма – и супер кратката поява на Джуди Денч като „дама от обществото”.

Карибски пирати: В непознати води

Друг положителен елемент са русалките – секси и страшни, точно както се надявахме. Епизодът с тяхното участие е може би най-запомнящият се екшън момент в целия филм и те кара да се чудиш как след подобно нещо „Disney” ще могат да си рекламират „Малката русалка”.

Мисля, че е излишно да споменавам, че техническото ниво на филма е на висота. Както винаги операторската работа на Дариуш Волски е повече от отлична, ефектите, сценографията, музиката, звук, всичко е без забележки. Това, което си заслужава да бъде коментирано е 3D-то, което за първи път се появява като елемент в поредицата. Както в много подобни случай, то в никакъв случай не допринася за историята по какъвто и да е начин, но като цяло не мога да кажа, че вреди. Технически, то се класира сред най-добрите примери за 3D на голям филм, които лично аз съм гледал.

Както казват на запад „the bottom line is”, че при все недостатъците си, в самия край „Карибски пирати: В непознати води” успя да събуди емоциите, които се надявах да бушуват в мен през целия филм. Стана ми адски приятно и нито за момент не си помислих „дано не правят повече филми”. Даже напротив, прииска ми се да гледам следващата серия. Честно казано, даже ми мина еретичната мисъл, че бих гледал „Карибски пирати” дори и без Джак Спароу, стига да го има Джефри Ръш, тъй като за мен кулминационният завършек на неговата история е емоционално най-удовлетворителният момент във филма.

Карибски пирати: В непознати води -  Джони Деп

За добро или за лошо, „Пиратите” отново са тук и аз лично бих плавал с тях независимо от лошото време и тежките условия. За любителите на цифровите изражения давам 6 от 10. Заради доброто старо време.

A, да, забравих да спомена. Останете след надписите за превърналата се в традиция допълнителна сцена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

38 Comments

  1. Подкрепям с две ръце изчерпателното ревю на Дрин-сан 😀 преимуществото на неговия анализ е в аналитичността – хаха – докато аз съвсем емоционално си споделям – скууучно ми бешеее! НЕ съм подозирала, че ще кажа подобно нещо за "Карибски пирати" – харесвам франчайза и (разбира се!) съм пристрастна към "мойто момче", ама… така де – да живее татко му – "Does this face looks like it's been to the Fountain of Youth?" 😛

  2. Пак безплатно го гледахте, нали мръсници? 🙂 Че и предпремиерно. Нещо ще отварям блог и аз май, или самиздад списание, тираж 3 бройки, които ще оставям по телефоните на Попа. Дринов, ти срещу алкохол готов ли си да ми обясниш пак и по-подробно как да бръкна в кацата с медо? Хахаха.

  3. СВЕТЛИИИИИИИИИИИИ….

    Следващия филм който чакаш с нетърпение, ще ти го споилна с SMS-и!

  4. @Къди

    Тромавичък е в средната част, няма спор. Повечко йекшун трябваше. А и липсва качествена кулминация. Вчера си припомних битката във водовъртежа в края на третата част… леле! 🙂

    @Guardian of Cenarius

    Готов съм, при това ще ти излезе евтино, щото не съм голям пияница. 🙂 🙂 🙂

    @SnaL

    Що така бе? Не ти е спойнала нищо? Или това по друг повод? 🙂

  5. ооооооооооо – съжалявам, Сашеее – не беше нарочнооо… Ама ти нали и на Дрин вярваш? той казва същото като мене… що само на мен се сърдиш?! 😀

  6. Шегичка бе слънчица, репликата изтече отдавна, дразни ме, че като я каже във филма ще е вече досадно.

  7. нЕма – ти не бери грижа – култово е появяването на мистър Кийт 😀 Това не е от разочароващите елементи, believe me-дет се вика 😛

  8. Пиратите са немислими без Вербински. Ще го гледам, де, Джефри Ръш и Иън Макшайн мажат във всичко, в което играят, но че очакванията ми са залепени толкова ниско до земята, че и мравка да не може да направи лимбо без да си счупи гръбнака, ами такива са.

    Хубаво ревю, надъхва още повече за Барбоса, а това винаги е плюс 🙂

  9. Значи като гледам май 4-ка има доста недостатъци,ай и ако наистина няма морски битки,няма да е пиратски филм.Жалко.И ако бях на мястото на някой от Холивуд бих направил филм по романа Наследникът на Кулкута.Това е един наистина УНИКАЛНА пиратска история.

  10. @troubadour

    Барбоса е човекът! Честно ти казвам, накрая само той ме изпълни с кеф! 🙂

    @v1sk30

    Za syvalenie naistina nqma morski bitki. 🙁 A "Наследникът от Калкута" вярно е класика! 🙂

    @Ivcho

    Ти винаги така казваш преди да си видял с очите си, пък после мълчиш. 🙂 🙂

  11. Липсата на Кира Найтли е предимство?! И то на фона на Круз?!?

    Лягам, пускам си епизод на Jeeves&Wooster, доливам си бърбън до ръба на чашата и аристократично се нацупвам.

  12. Оная кощрамба Найтли не може да стъпи и на малкия пръст на Пенелопе Крус, но трябва да призная, че в Пиратите се справя по-добре.Даже изглежда по-добре, особено в 3-ката – една такава загоряла и русолява.

  13. Ама, Дринов, честно!!! Ако не бях на шише ром вече (понеже преговаряме поредицата), щях сериозно да се възмутя. Кощрамба???

  14. Ето това става, когато някой различен от Гор Вербински реши да се прави на интересен. Ненужен филм с излишно 3D, както винаги. Деп си прибира 35-те милиона като пич, а зрителите могат да си идат на майната. Както винаги.

  15. кощрамба

    Много слаба жена, суха и дълга, плоска без цици и със склекан задник. Т.е. тип „манекенка“ такива дето заблудените тъпаци харесват днес!

    "кльощана кощрамба" или "склекана кощрамба"

    Добавено от: Хуйчо Хуев, Горно Мъдево, 04 Feb 2011 в 23:00:56 ч.

  16. @HerMamut

    Е кажи ми, не е ли? 🙂 🙂

    @cinemascrotum

    Ами, така е! Ние винаги сме последни от веригата в един филм. Особено ако е правен само за финансова изгода и нищо друго.

    @legrandelf

    Липсва само "обратна захапка" и щеше да е най-доброто определение. 😀

  17. Ужасяващ филм. Някой трябва да забрани на Джони Деп да се показва пред хора. В тази си форма и въобще. Лошото е, че заради успеха на тоя боклук сега ще гледаме по един такъв през 2 години до свършека на света.

  18. Втората част на Карибските пирати май най-много ми хареса.

    От четвъртата серия само русалките бяха нещо положително – зловещи, секси и провокиращи към екзистенциални размишления от сорта на:" може ли да се прави анален секс с русалка във вода? "

    Трябваше да гледам анимацията с количките вместо това 🙁

  19. Може да да се прави анален секс с руслаките, ама много трябва да се внимава да не се окажат турски русалки! 🙂 🙂 🙂 🙂

  20. Абе ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СЕ ГРЪМНЕШ !!!!!!!! ДА НЕ СИ НАЙ ДОБРИЯТ РЕЖИСЬОР В СВЕТА ЧЕ ДА ПЛЮЕШ ТОЗИ ФИЛМ.ФИЛМЪТ БЕШЕ СУПЕР И САМО СКАПАНЯК КАТО ТЕБ МОЖЕ ДА НАПИШЕ ТАКЪВ БЪЛБОЧ………КОГАТО МИ НАПРАВИШ ТАКЪВ ФИЛМ ЧЕ И ПО ДОБЪР ТОГАВА ПИШЕ ТИЯ ТЪПОТИИИ КОИТО ДА СИ ЗАВРЕШВ …….

  21. „ЩЕ ти……….“, не правиш голяма услуга на тези които харесват филма. Аз също се кефих докато гледах В непознати води, но никога не бих си позволил да плюя по някой който не споделя моето мнение. Дринов, като всеки друг човек на тази планета, си има мнение и си има блогче, където си споделя това мнение. Ако искаш да дебатираш, напиши нещо което да има някакъв смисъл, а не само тийнейджърски ругатни, които на нас, хората над 25 години, са ни просто забавни и по никакъв начин не могат да ни обидят.

    За съжаление, хора като теб създават този не толкова добър имидж на феновете на подобни филмови поредици. Коментарът ти ми напомня на бисерите които виждам във Вибокс. Любимата ми фраза на ядосан фен е – „Като не ти харесва филма, не го гледай!!“

    Просто не знам дали да се хиля на подобна епохална тъпотия или да плача за младото поколение.

    Като гледам как се развиват нещата, май смеха отмина и вече e време за сълзите.

  22. @Veso
    Ти пък! На такива изказвания, кой обръща внимание? Нито тези, които харесват филма, нито тези, които не го харесват. 🙂 Момичето (поне имейлът и е момичешки) просто се е позапалило. Тя няма за цел да казва нищо рационално, а да изрази емоция, което е доста трудно. Нека не ѝ се сърдим. 🙂

    А за ревюто ми не знам. Не е като да съм бил прекалено груб. Според мен доста коректно съм изказал личното си мнение. 🙂 🙂

  23. Дано не ти отговори, защото тези два шльокави реда бяха един от най-големите езикови кошмари, на които съм попадал, откакто оная малоумна дропла Solaria раздаваше малоумие на корем под темата за Докинс.

  24. Според мен основният проблем на четвъртата част е намаленият и бюджет, иначе щеше да е много по-вълнуваща.

  25. Та да се намеся и аз нищо че пиша твърде късно! Така сега за мен 4тата част беше наистина много ама много вълнуваща! Не знам кво не ви харесва много мразя като хора с големи претенции!! Можеше дори и да няма 4 част а тогава да ви видя! Най-добре е да се наслаждавате на филмите направени с много труд и упоритост! „с труд и с пот на челото“-барбоса. Уникална четирилогия нямам търпение за 5 част! А тези които имат много претенции към филма нека те да го напраят…..!!!!!!!!!!!!