Тор: Богът на гръмотевиците

Започвам с нещо, което сме споменавали и преди, но което неизбежно трябва да повторим. От мига, в който стана ясно, че „Marvel” възнамеряват да свържат отделните си филми и да създадат една обща вселена (подобна на тази от комиксите си), чийто апотеоз би трябвало да бъде подготвяният от Джос Уидън „The Avengers”, на всички им беше ясно, че един от най-трудните моменти в това начинание ще бъде екранизацията на „Тор”, особено пък след доста правдоподобния, реалистичен тон, който беше наложен с „Железният човек” на Джон Фавро.

Сравнен с всички други супер герои, Тор е рядко и различно животно по простата причина, че е бог. Не е извънземен, не е ухапан от паяк или пък жертва на някакъв объркал се научен експеримент, той е бог. Само по себе си това не би било проблем, защото и друг път сме гледали филми с богове, но различното в случая – това, което би могло да обтегне нашия „suspension of disbelief” извън крайния предел – е, че той трябва да бъде на Земята в наши дни и както казахме по-рано във вселена, в която вече е бил наложени някакъв реализъм. Друг е въпросът и за чисто театралната стилистика на Асгард и всичко случващо се там, което в същата ситуация би могло да изглежда повече от нелепо – гарантирано поне веднъж сте изпадали в недоумение пред това как изглеждат костюмите.

Тор - Крис Хемсуърт

Първата стъпка към преодоляването на тези проблеми бе ангажирането на точния режисьор. Лично за мен изборът на Кенет Брана бе много добро попадение, защото той принадлежи едновременно и на двата „свята”, които екранизацията на Тор трябва да събере – реалното и театралното (все пак едни от най-добрите интерпретации на Шекспир са негови). Единственият проблем, който виждах, е, че той не е много на ти с екшъна и сериозното използване на специални ефекти. Това, което мога да кажа сега е, че той отговаря на всички очаквания и единствените ми забележки произлизат от сценария. Но за това след малко.

Разбира се, много важен бе и кастингът на Тор. Крис Хемсуърт е просто перфектният избор. Той е Тор. Това е! Само се чудя защо е трябвало да се прави на абсолютно животно. Вярно е, че като бог би трябвало да е във форма, но можеше да го раздава малко по-скромно. Тук ще включа и останалите актьори, при които с много малки изключения, кастингът е повече от отличен. Проблемът отново е сценарият. Някои от тях просто нямат работа във филма, а са там само защото са важни в комикса (Фрига – Рене Русо) или пък заради “comic relief”, какъвто е случаят с Кат Денингс, която е сладка, но абсолютно ненужна на историята.

"Тор: Богът на гръмотевиците"

Така неизбежно стигаме до сценария, който бива написан изцяло едва след привличането на актьорите и който определено е сред най-слабите елементи на филма. Едно от най-големите притеснения в тази посока бе, че това ще е една от поредните и доста досадни „origin story”, която реално погледнато няма как да се избегне поради факта, че Тор е познат предимно от комиксите и почти липсва като присъствие във филми и телевизионни сериали (общо взето той има главно второстепенни появи) и просто се налага да бъде представен на широката публика. Това обаче не е проблем и общо взето първата една трета на филма е може би най-силната.

След попадането на Тор на Земята имаме рязка промяна на тона в комедийна посока, което е продиктувано от факта, че божественият Тор изглежда като абсолютен анахронизъм сред нормалните хора, което лично според мен е много добро решение и помага за доста по-лесното преглъщане на историята. В старанието си в тази посока обаче, създателите на филма са вмъкнали и един куп допълнителни шегици (а и цял образ, дело на Кат Денингс), които в по-голямата си част са елементарни и самоцелни. Само по себе си да видите и да чуете как Тор иска да си купи кон от магазин за животни е достатъчно, не е необходимо да се насилват нещата.

Антъни Хопкинс

Сериозен пропуск представлява и преходът на Тор от арогантен егоист към мъдрия и загрижен герой, който познаваме. Този момент е леко претупан и определено му липсва драматургична обосновка. Имаме един епизод, в който Тор опитва да си възвърне Мьолнир, претърпява емоционален срив и в крайна сметка приема съдбата си, но това определено не е достатъчно и появилата се изведнъж загриженост за обикновените хора изисква малко “leap of faith”. Същото се отнася и за предполагаемото му влюбване в Джейн Фостър (Портман).

Като минус идва и последната част на филма в която, след експлозивното начало на Йотунхайм, финалният екшън, в който “The Destroyer” е пратен на Земята, за да унищожи Тор и приятелите му – “Warriors Three” и Сиф – ми се видя малко постничък. “The Destroyer” радва (нищо, че прилича на газова печка бълваща огин), но на фона на CG mayhem-a в началото, очаквах малко повече мащабност.

Крис Хемсуърт и Натали Портман

Общо взето с това се изчерпват големите недостатъци на филма. Всичко останало е повече от прилично. Дори и препратките към останалите филми на “Marvel”, минали и предстоящи, не са дразнещи и не изглеждат извън контекста на самия филм (както в голяма част се случи с “Железният човек 2”). А не е като да ги няма. S.H.I.E.L.D. и агент Колсън са основни герои, има препратки към “Железният човек”, “Хълк”, “Капитан Америка” и най-вече „The Avengers” с камеото на Джереми Ренър като Hawkeye. За разнообразие, сцената след надписите не е връзка с предстоящо заглавие, а със самия филм. Лично за мен тя беше разочароваща.

Накрая мога да кажа, че “Тор” дава здрав отпор на всички негативни очаквания, които имаше спрямо него още от самото обявяване на проекта, показвайки може би не перфектния начин, но поне правилната посока, в която трябва да бъдат изграждани следващите фантастични проекти на “Marvel”. С размах, с енергичност и чувство за хумор. Визуално впечатляващ – сценографията на Бо Уелш е просто фантастична – “Тор” е развлекателен филм, който едва ли ще ви доскучае, дори и по принцип да не си падате по комиксови екранизация. Един приятен, ранен старт на лятото!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

26 Comments

  1. Аз лично мисля, че сцената след надписите всъщност е препратка към The Avengers и дава жокер кой ще е основния (или един от няколкото) злодей в ансамбловия филм на Marvel.

    А и подсказва как точно Тор ще успее отново да се завърне на нашата планета.

    Но като цяло не е нещо невероятно, което на всяка цена заслужава дългото чакане да изтекат финалните надписи.

    Далеч по-бързо ще изминат 3-те месеца до "Капитан Америка", който аз лично се надявам да е по-добър от "Тор."

  2. амиии – Дрин отново е изчерпателен, и в детайлизирането на недостатъците, и в отбелязването на достоверно-приятните моменти! абсолютно съм съгласна с констатацията за "кратерите" в сценария – как капризното русо авантюристче изведнъж се превръща в отговорен, самоотвержен юнак – моооля?! нещо пропуснахме ли, или са "резнати" някои драматургични обрати по време на монтажа?! някак си не вярвам Брана да е започнал прокта без подобаваща сценарна обосновка… но – от друга страна – какво ли не правят днешните продуценти, все пак в тях са и ножа, и хляба, и могат да правят каквито си пожелаят… филмови "композиции"! Нали всичко е в името на зрителите – колкото повече, толкова повече (не само според Мечо Пух), заради пустия боксофис 😀 😛

  3. ВНИМАНИЕ СПОЙЛЪРИ !!!

    ВНИМАНИЕ СПОЙЛЪРИ !!!

    @Алекс

    То няма как съвсем да не е препратка. Все пак Имаме Ник Фюри. Който споменава, че и миналото е важно (тоест, лекинко се загатва за "Капитан Америка:). Но Ако визираш, че Локи може да е злодей в "The Avengers" (което се е случвало в комиксите, не един или два пъти), да знаеш, че не ми се вярва. Всъщност силно се надявам да не е така. По-скоро бих приел Хълк да е злодей, нещо което е не по-малко вероятно.

    КРАЙ НА СПОИЛЪРИТЕ !!!

    @Къди

    За Брана не знам, но по-голямата част от актьорите са подписали за участие доста преди да има готов сценарии. Факт!

  4. … (извинявам се за enter-а, нещо се прецака клавиатурата), има ли вече някаква идея как ще се превежда Avengers на български? Все пак има First Avenger в името на Капитан Америка.

  5. Доколкото знам "Капитан Америка" ще се казва "Капитан Америка : Първият Отмъстител", и би било логично, "The Avengers” да го преведат "Отмъстителите".

    Но е възможно да е станала промяна, за която не съм чул. 🙂

  6. Така е – но в такъв случай ще повторят, защото вече имаше една чекия "Отмъстителите" от 1998. С Ума Търман в смразяващ латекс и Р. Файнс с едни чадъри.

  7. По-добре чисто повторение, отколкото някоя тъпня с подзаглавие.

    “The Avengers: Earth's Mightiest Heroes"!!! Представяш ли си го на БГ? 🙂 🙂

  8. Интересно.

    Мненията ни за филма като цяло са доста сходни, особено що се отнася до слабостите на лентата. 🙂

    Но пък признавам, че си има и плюсовете и е приятно развлекателен филм, който си струва да му се хвърли едно око, по възможност триизмерно. 🙂

  9. IMAX!!!

    Въпреки че не съм голям почитател на такъв род филми, ТОР доста ми хареса. Разбира се, че ако го бях гледал в къщи, нямаше да пиша тук, но огромния екран с кристалната картина си казва за пореден път думата.

    Въпреки извиращите фантасмагории, дозата реализъм много добре пасна на пейзажа. А самия ТОР – този Крис, е наистина невероятен. Май не съм го гледал до сега (и с голяма вероятност, друга роля може и да не му отива толкова), но тук много добре се справи с ролята.

  10. Живот и здраве, другата седмица ще му ударим едно око (триизмерно) 😀

  11. Дринов, за бой сте и ти, и Форум филм с тоя "Железен човек".

    "ЖелезНИЯТ човек" е българското заглавие на филма, стига се излагахте, господа професионалисти. :Р

  12. Бре, бре, бре! И това ако не е самият Amos!? 🙂 Забележката ви е записана господине. 🙂

    Честно казано, не знам защо така съм го писал, гледам че 80% от случаите на сайта е "ният". Аматьори, какво да ти разправям! 🙂 🙂

    Ще се радвам да наминаваш по-често, независимо дали за забележки или не! 🙂

  13. преди малко се върнах от киното – свеж старт на лятото, наистина

    относно финалната сцена: СПОЙЛЕРИ!!!!!!!

    Всъщност е препратка към Кап. Америка и The Avengers – нещото в куфарчето е The Tesseract / Cosmic Cube – "нещото", което Red Skull ще търси и което явно SHIELD са прибрали накрая. За повече инфо – Google.

    Бтв на някой направи ли му впечатление какво пишеше на папката, върху която се намираше дневника на Натали Портман, когато Тор го взе? 99% съм сигурен, че има някъв easter egg 🙂

  14. ВНИМАНИЕ СПОЙЛЪРИ !!!

    Да, видях ама по-късно. До колкото разбрах, има вероятност с него Локи да призове "The Skrulls" в "The Avengers".

  15. Дринов – анатема. Марвел може да превръщат филмовите си адаптации в детски истори, но това не означава, че не могат да показват цици. Точно те въртят света.

    Очакваме Wonder woman да покаже и една бойна, амазонска такава.

  16. Чакай, чакай! Нищо такова не съм казал. Хиляди пъти съм казвал "Че всичко е по-хубаво с чифт цици"! Задължително е да има цици!!! 🙂

    Ако Денингс беше флашнала някоя в "Тор" присъствието ѝ, щеше да е напълно оправдано. Всъщност и едно сайд-буби щеше да свърши работа, но нямаме такова нещо.

    А за "Wonder(bra) Woman" не разчитай много. Все пак е ТВ, а не НВО! 🙂