Напусна ни великият Сидни Лъмет

от на 2011-04-10
 

Сидни Лъмет

Вчера (събота, 9 април) на 86 годишна възраст почина Легендарният режисьор Сидни Лъмет.  Той ще остане в историята на киното с над 50 филма, сред които класики като „12 Angry Men” (дебютът му в киното ), „Dog Day Afternoon”, „Serpico”, „Network”, „Murder on the Orient Express”, „Prince of the City”, „The Verdict” и „Before the Devil Knows Your Dead”.

Лъмет има 5 номинации за „Оскар” –  4 за най-добър режисьор и една за сценарий – а филмите му са с над 40. През 2005 той бе удостоен от Киноакадемията с почетен „Оскар” . Той е един от най-влиятелните режисьори в историята на седмото изкуство и е вдъхновение за много поколения кинотворци.

Поклон пред паметта му.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-04-11 at 02:57

  Поклон – мир на праха му! :(

  Отговор

 • UZUMAKI
  2017-09-14 at 14:05

  Снощи изгледах 2-3 любими сцени от „12 разгневени мъже“. Голям беше Лъмет.

  Отговор

 • Sir Stevancho
  2017-09-14 at 20:20

  Буквално преди ден с един приятел на пияна глава обсъждахме кои според нас са „безупречните“ филми и по смътен спомен за мен бяха 12 Разгневени мъже, Шофьор на такси и Похитителите. После вкарахме всякакви други и започнаха уговорки, че не са непременно любимите и тн., но е факт, че 12 Разгневени Мъже няма къде да се барне като кино. Помня като накарах жена ми да го изгледа как реагира – „Ебати обаче, филм от преди баща ми да се роди, действието се развива в една стая – и се насладих на всяка секунда. Е това трябва да прави твоето любимо кино, не от девет дерета вода да ми носиш кой филм става и кой – не.“ Уникален. И то – дебют, братче.
  R.I.P.

  Отговор

Коментирайте