Editorial: За кой филм казвате, че сте гледали, а всъщност не сте?

от на 2011-04-24
 

Първоначално мислех да отбележим Великден с едно кратко анимационно филмче озaглавено “My Last Day”, представящо последните часове на Исус видени през очите на един от крадците разпнати до него, но после се отказах, тъй като ми се видя прекалено положително, което е в противоречие с личното ми отношение към всички религиозни празници, затова реших да изоставя идеята, а и си харесах нещо друго.

Става въпрос за статистика публикувана от LOVEFiLM (чрез “Slashfilm”), според която “Кръстникът” е на първо място за филм, който англичаните (изследването е проведено в Англия в 1500 видео магазина) най-често лъжат, че са гледали, а всъщност не са. Ето и цялата класация:

1. The Godfather (30 per cent)
2. Casablanca (13 per cent)
3. Taxi Driver (11 per cent)
4. 2001: A Space Odyssey (9 per cent)
5. Reservoir Dogs (8 per cent)
6. This Is Spinal Tap (7 per cent)
7. Apocalypse Now (6 per cent)
8. Goodfellas (5 per cent)
8. Blade Runner (5 per cent)
10. The Great Escape (4 per cent)

Стана ми адски интересно, тъй като съм убеден, че на всеки от нас по една или друга причина му се е налагало да излъже, че е гледал някой филм, въпреки че в действителност не е. На мен самия ми се е случвало поне няколко пъти и наглата лъжа в повечето случаи е била предизвикана главно от срам, че се занимавам с кино, пък видиш ли не съм гледал някоя класика.

В мига, в който прочетох това изследване бях вдъхновен и обзет от непреодолимо желание открито да призная кой е последният филм, за който излъгах, че съм гледал. Това е “Singing in the Rain”. Сега, сигурен съм, че е имало и по-фрапиращи случаи от този, но това ми е най-пресният спомен.

Та ми е любопитно, вие имате ли такъв филм?

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-04-24 at 12:10

  Засега не ми се е случвало да излъжа за някой филм – ако не съм го гледал си признавам, че не съм, отколкото да залъгвам отсрещния :)

  Предпочитам да бъда честен със събеседника си, въпреки че, ответния отговор може да бъде нещо от сорта:"Е, как няма да си го гледал – това е световна класика" :)

  Иначе "Пея под дъжда" е един приятен мюзикъл с една от любимите ми песни – моят съвет е, да намериш време и да го погледнеш :)

  А от по-горе споменатата класация не съм гледал около 70% – някои от филмите просто не са мой тип и едва ли бих ги издържал, а други съм ги пропуснал по една или друга причина – един ден ще наваксам…

  Лично едва изтраях трилогията "Кръстникът" – но го изгледах, за да има после да се аргументирам защо не ме е израдвал, пред всички които ми го препоръчаха – единствено "Недосегаемите" ми беше доста интересен, когато стане дума за гангстерски филми – но иначе самия жанр не ми понася, както на някои "Властелинът", "Индиана Джоунс" и/или "Star Wars" – познавам хора които се изприщват само като спомена едно от тези имена :)

  Поздрави

  Отговор

 • 2011-04-24 at 13:48

  Хахаха, яка идея, Дринов! :)

  Аз послъгвам също, но скоро не ми се е случвало. И мен ме хваща срам, че уж се интересувам от кино, а не съм гледала страшно много филми (особено по-старите неща, там ми е мътна Индия) 😀

  Отговор

 • Veso
  2011-04-24 at 14:22

  В продължение на десет години лъгах, че съм гледал 'Великият Диктатор'. Успях да го гледам чак през 2009, и сега вече мога да кажа че съм огромен фен на всичко което носи името Чаплин.

  Препоръчвам ви да гледате 'Циркът'. По мое лично мнение, един от най-добрите му филми : )

  Отговор

 • 2011-04-24 at 14:56

  И на мен скоро не ми се е случвало :Д

  Ама аз обукновено казвам, че съм гледал даден филм само и само да ме оставят намира…. Иначе повечето хора си ме знаят какво гледам предимно, та… не ме е срам да си призная, ако е нещо различно :Д

  Отговор

 • 2011-04-24 at 15:13

  тц – винаги, когато се изкуша да кажа нещо, което не е вярно, са ме хващали (няма да забравя опита ми за сверяване – наистина – на едни задачи по химия в 9 клас 😉 ) от горния списък не съм гледала This Is Spinal Tap, Goodfellas – имам беегла мисъл, че съм го гледала на пресекулки, но най-вероятно греша, и The Great Escape. Първият ме "хвана", другите два може би някога ще ми дойде музата да ги видя 😉 Дринкааа – гледай Singing In The Rain, душо, има уникалистични моменти! поздрав!!!

  Отговор

 • Sick S.
  2011-04-24 at 15:43

  Не съм гледал The Great Escape и Goodfellas. Не си спомням да съм лъгал за някой филм. До преди около година не бях гледал и The Godfather, освен някои моменти, когато са го давали по телевизията. Всички се учудват като кажа, че не съм гледал "Списъкът на Шиндлер". Не съм и не мисля да го гледам.

  Отговор

 • 2011-04-24 at 16:10

  Абе, нещо ми намирсива тук. Нали не се правим на ощипани девойки, който казват "моя приятел никога не си е бил чекии". :) Обичам такива хора. И после идва някъв мухлясал, зализан тип и ми потвърждава, че той не мастурбира.

  При никакви обстоятелства не ви се е налагало да кажете че сте гледали филм, когато всъщност не сте? При никакви? Дори и да си замълчите и да не потвърдите, че не сте, коетп ака си е лъжа. Айде бе хора! давайте заглавията не се срамувайте! :)

  @Къди 0

  Честито душа! Жива и здрава! И много яки филми да ти се случват, а и ревюта да им направиш! :) :)

  Отговор

 • 2011-04-24 at 17:36

  Няма такива глупости при мен. Не съм…признавам си и толкоз. Хич не ми пука и да си кажа мнението против "класики" или "кинодейци". Тарантино например ми е много зле. Ама много. Няма по-надценено кинобедтствие от него.

  В този списък съм точно 5 от 5. Да и ще наваксам. Но не с всичко. Съзнателно. Легенди като "Отнесени от вихъра" просто няма как да седна да го изгледам цялото. Може да ме вържете и упоите, после с електрошок.

  "Параграф 22" не искам да го гледам заради книгата. Прекалено голям култ е за мен, че да си причиня екранизацията. Даун Браун пък не го трая. По-скоро маниата покрай художествените му измислици.

  Та, темата е щикотлива, но си има условности. И да не забравяме мисълта на Фройд, че изкуството е и репресивна сила. 😉 Да не си гледал 10-на калсики е простимо. И не е задължително да се чувстваш посредствен. При повече…и да не се чувстваш така, това не те прави по-малко идиот.

  Лъготил съм за книги /недочетена Заратустра/, но за филми наистина не си спомням.

  Отговор

 • Анита
  2011-04-24 at 18:59

  Като дете лъжех непрекъснато,, защото бях гледала малко неща :) но въпреки че бяха далечни прединтернетни времена, нямах проблеми почти никога, защото успявах да "разкажа" филма правдоподобно. Дали заради прочетено във филмово списание или – по-често – по фантазия – минаваше. Измисляла съм дори нова серия на Седморката на Блейк, и това мина! Колко е лековерен народът само.

  Случва ми се и досега, разбира се, само блогуващите могат да си позволят да пишат само за филмите, които са гледали. Аз трябва да ги отразя всичките, понякога и по повече от веднъж за филм, на никой не му пука дали съм сколасала за скрининга 😀

  Компенсирам в частните разговори – там отдавна съм честна винаги, нещо не съзирам смисъла да се изфукам с такова нещо. И без това повечето ми познати, гледали Singin'In The Rain, са на почтена възраст.

  Отговор

 • 2011-04-24 at 19:17

  О, това много често ми се случва да го правя като ходим на кино :) Например ако някой предложи да гледаме някоя романтична лигня или поредната отвратителна Бей/Емерих помия,аз винаги се измъквам с "Ооо, аз го гледах вкъщи, изтеглих си TS качество от замундата, айде да гледаме нещо друго" 😀

  Отговор

 • 2011-04-24 at 21:28

  "This Is Spinal Tap" дори не съм го чувал, при това гледам е на Роб Райнър.

  Но си признавам за "Голямото бягство". От колко време му се каня.

  Отговор

 • 2011-04-24 at 23:02

  Ако знаете колко често съм разказвал филми на критици за да могат после да си напишат ревюто, няма да ми повярвате. При това става въпрос за мастити имена в областта. Такова нещо на мен лично неми сее случвало, не вярвам и да ми се случи.

  @Анита

  Ти си единствения човек с "balls" тук! Благодаря ти! :)

  @lammoth

  Това е много хитро! Аз така лъжа, че съм го гледал на журналистическа и не ми се гледа отново. :)

  @Nostromo

  “This Is Spinal Tap” е класика. Този филм е "измислил" мокюментърито – или документето, както му казва Комата. :)

  А за “Голямото бягство” казвал ли си на някой, че си го гледал, че не разбрах?! :)

  Отговор

 • 2011-04-24 at 23:03

  @MD…

  Мисля, че положението с книгите ще е катастрофално. "О, да, разбира се че съм чел "Война и мир", много е яка" :) :) :)

  Отговор

 • 2011-04-24 at 23:56

  За филми не съм лъгал. Излъгах учителката по литература за "Маминото детенце". Тънко книжле едно такова, ама много кофти написано ве. 😀

  Отговор

 • 2011-04-25 at 00:03

  @Дринов: За жалост (или за щастие) досега не ми се е налагало да лъжа за филми, пък и аз се интересувам от жанр който не е толкова широко застъпен по нашите родни ширини, а от по-известните заглавия извън тази сфера, гледам поне да си съставя лично мнение за болшинстовото от тях в киносалона с приятели, с които после ще го обсъждаме.

  Даже още не съм гледал "Генезис" и щедро приемам коментари от околните от сорта на : "Ама ти още ли не си го гледал?!?!?", "е, как може бре, той излезе преди сума ти време!?", "Много е як, няма да съжаляваш!" и подобни…

  Дори да изглеждам голям балък в очите на събеседниците си относно някой пропуснат от мен филм, си признавам, че не съм го гледал – все някога ще го наваксам :)

  А това дали имаме "balls" и дали това твърдение може да се покаже единствено и само чрез нашата кино култура е една друга тема :)

  Поздрави

  Отговор

 • 2011-04-25 at 01:04

  Случвало ми се е,когато попадна в неловка ситуация.

  Отговор

 • 2011-04-25 at 01:43

  just for the record – Война и мир ме изкефи, защото обича(м)х "епохални" книги, както и двата тома на "Клетниците", но не съм пипвала още с пръст "Ана Каренина", а "Мъртви души" е единствената книга, започната от мен, която нивгаш няма да бъде довършена 😉 но по отношение на филмите – или гледам и знам, или не гледам – и си признавам 😉 сравнително наскоро например гледах "Последното изкушение на Христос", преди 4-5 години – ако беше се случило по-рано, може би нямаше да го оценя по достойнство… както и Тарковски – трябваше да стана на 30 :) (и това ако не е признание, Дрин! поздрав с един от най-любимите ми филми на всички времена)

  Отговор

 • 2011-04-25 at 01:45

  @Nostromo

  Tи пък точно за "Мамино детенце ли". Аз го давах по-тежко с "Под игото"! :) :) Ще ти падна ли в очите, ако ти кажа, че все още не съм го прочел цялото. :)

  @Кирил Вълков

  Аре, бе, братче! В училище никога не си казвал на приятел, че си гледал "Манастира Шаолин 25" когато не си? Никога??? Не сатва въпрос за сега, когато всички сме разумни и можем да се изложим повечко ако излъжем, отколкото ако признаем. като дете не ти се е случвало?

  @v1sk30

  Дай едно заглавие. :)

  Отговор

 • 2011-04-25 at 02:47

  ахам, колко много пъти съм лъгал даскала по литература, че уж съм чел Гогол, Чехов, Достоевки, Димов, Яворов, Друмев, Шекспир….дрън дрън нищо не бях им чел, четох само адаптирани кратки резюмета, а после теглих ластици и локуми на изпитите. Ама аз тогава книжки без елфи и тролове не четях и още вярвах в дядо Коледа, а тия ми навират екзистенциализъм и романтизъм баси :(

  сега като прегледах имдб Топ 250 забелязах, че не съм гледал много от филмите :/

  Отговор

 • 2011-04-25 at 03:14

  @Дринов: Е, като отвори дума за Манастира Шаолин, сега се върнах доста години назад и си спомних, че агитирах един съученик да намери най-новия филм на Джеки Чан, Само Хун и Юен Бю – "Трима братя между Ада и Рая" и даже измислих достоверен сюжет, заедно с доста имена на актьори от този бранш и той повярва доста успешно на тази моя измислица :)

  Сигурно още го търси :)

  Поздрави :)

  Отговор

 • 2011-04-25 at 03:29

  Дринов, аз пък ще си кажа. Преди години реших, че вече е крайно време да гледам "Кръстникът", след като бях гледал само третия филм. Седнах аз, но дали от умора, дали от вино, дали от ракия, но заспах още на първия половин час. На следващия ден не го догледах, нито пък на по'следващия, нито пък въобще. Което обаче не попречи след това дълго време да тръбя, че това е един от най-великите филими ever. И така, докато един ден случайно не гледах една серия на "Всички обичат Реймънд", където мъжете обясняваха на женските персонажи, че това е заслужено най-култовият и любим филм на всеки истински мъж. И ме пита изведнъж бъдещата съпруга, която стои до мен – "Наистина ли?". Аз й викам "Естествено!". "Ама гледал ли си го?" – пита пак. "Е как?! Да, много ясно! Велик е!" авторитетно отвърщам. "Е кое му е толкова хубавото?" – продължава тя. "Ами…" проточвам аз, и…ами такъв срам ме хваща, че тихомълком използвам най-близката вечер, в която съм сам, за да го изгледам. Сега вече горд и с право смятам, че наистина е култов.

  Отговор

 • 2011-04-25 at 14:46

  @Дринов,ами например излъгах,че съм гледам Twight i New Moon,защото другите ги бяха гледали а пък на мен тогава ми се сториха супер тъпи и лъжеш там казвах някой работи,който знам и това беше.За друг филм не са сеще,,ама сигурно съм лъгал 😀

  Отговор

 • 2011-04-25 at 15:28

  @lammoth

  Наваксвай, следващия път ще те препитам като каже, че си гледал нещо. Просто за да съм сигурен, че не ме лъжеш. :) :) :) :)

  @Кирил Вълков

  И аз съм си измислял филми, но не можех да се меря с един съученик, който направо беше бог на лъжите. Понякой път съм съжалявал, че филмите за които разказва не съществуват. :)

  @HerMamut

  Евала Мамутче! Точно за това ми беше думата! Благодаря ти!!! :)

  @v1sk30

  Така така, като е тъпня, казваш, че си я гледала и продължаваш нататък! :) :)

  Отговор

 • 2011-04-25 at 17:56

  @Дринов, @Къди…еколозите вместо да се хабят с разни ГМО-та, да протестират срещу преиздаването на "Война и Мир". Толкова дървета заминават за това, чудо…че чак грях.

  Иначе така и не зачетох руската класика. Всъщност не се сещам за мастит руснак прочетен от мен. Нито Достоевски, нито…който ви хрумне. След време се надявам да изпитам потребност.

  За фантастиките е ясно, "Сталкер", "Соларис" отдавна ги отметнах. Всъщност, една от любимите ми е една руска, доста старичка – "Гианея", наред с Ихтиандър. 😉 От най-новтите ми е "Метро 2033/2034" на Глуховки. Не е супер популярна.

  Този страст ме накара да изгледам и любимия филм на Хитлер, макар черно-бялото кино леко да ме плаши. Нямото кино пък направо си ме ужасява. Става дума за легендарния МЕТРОПОЛИС от 1927-ма. Потърсих го максимално възстановен. Или за първи път в киното се появява робот. Гледа се трудничко, но е…..пфу, велик е.

  Отговор

 • break
  2011-04-25 at 18:24

  Аз, обикновено, когато стане въпрос за филм, който не съм гледал, мълча като пукъл и кимам разбиращо, като, естествено, целта е да създам обратното впечатление. Ако вече няма накъде, си признавам. Мисля, че веднъж приложих успешно тази стратегия относно "Гражданинът Кейн", който, между другото, от една седмица се опитвам да изгледам, но никога не издържам повече от 10 мин. Честно казано, въпреки авангардната за времето си форма, нищо не ме впечатлява. Ако трябва да избирам нещо на Орсън Уелс, категорично "Touch of Evil".

  Отговор

 • 2011-04-25 at 23:52

  И аз съм като break, като не съм гледал някой филм само кимам разбиращо и се правя на 2 и 30. От тук изложения списък съм гледал само 3 заглавия – The Godfather, Reservoir Dogs и Goodfellas, наистина много качествени. Дринов, кой е този филм Singing in the Rain, че нищо не ми говори?

  Но не мисля, че трябва да те е срам, че не си гледал дадена продукция, все пак не може да се изгледа всичко.

  Отговор

 • 2011-04-26 at 02:52

  @MCFOXXX: Филмът е един приятен мюзикъл – ето и линк http://www.imdb.com/title/tt0045152/
  с Джийн Кели – едноименнат песен се е загнездила дълбоко в съзнанието ми и от време на време си я припявам – когато съм в подходящото насторение – старичък филм, но за мен е доста приятен за гледане :)

  Поздрави

  Отговор

 • 2011-04-26 at 10:59

  @MD…

  Това “Гианея” не съм го гледал/чел!? Виж как си признавам. :) А "Метрополис" е велик! :)

  @break

  Аз избирам "Процесът"! :) Нищо, че смятам, че "Гражданинът Кейн" е доста по-добър като кино! Btw много приятен филм е това, не знам защо не ти харесва.

  @MCFOXXX

  И аз това викам, "кой е този филм", ама ме притискат разни хора. :) :)

  Отговор

 • 2011-04-26 at 12:34

  Дринов, те пък сякаш дето те притискат са гледали всичко. Обаче ясно ми е за какво говориш, неудобно е като вземат да коментират и всичка са го гледали, а ти не. Ама ич да не ти пука 😉

  Кирил Вълков, благодаря за разяснението :)

  Отговор

 • 2011-04-26 at 12:53

  @MCFOXXX

  Знаеш ли колко малко ми пука по принцип? :) Лошото е, че не е кой да е, а жената. :) :)

  Отговор

 • SnaL
  2011-04-26 at 14:35

  Таман изписах няколко реда за това, че няма смисъл да лъжеш за ТОВА (въпреки няколкото полууважителни причини по-горе), и се сетих, че ДА, всъщност не съм гледал "Непобедимите от Удан", "Банда ВМХ" а беше възраст когато трябваше да са гледани! Мамка му, мразя реверсивната каквотоидае!

  Отговор

 • 2011-04-26 at 14:35

  От горния списък съм гледал 6, а за останалите 4 в момента не се сещам кои са. Гледал съм ги като малък, преди повече от 20 госини и истината е, че ако тогава не ги бях гледал, повечето сега едва ли щеше да се подредят в списъка за гледане.

  В общи линии не се налага да ментя, че съм гледал някой филм, защото последните години, особено актуалните заглавия, излизат толкова начесто, че повечето ги пропускам и ако почна да слъгвам ще е очевидно. Но все пак, мисля, че ми се е налагало. По-гадното е, че филми, които съм гледал (и със сигурност е така), забравям, какво аджеба се случва в тях. Например, "Казабланка" – все едно, че не съм го гледал. Филма е толкова популярен – снимки и кадри се срещат често, но уви не помня. Почти същото е и с "Гражданинът Кейн"…

  Митак, гледай "Пея под дъжда" много е готин. Бях го позабравил, но миналата година го гледах пак в едни познати и въпреки "давността" си заслужава. :)

  Отговор

 • 2011-04-26 at 15:54

  @SnaL
  Още малко ще кажеш, че не си гледал и "Хон Кил Дон"! :) :) :)

  @Тихомир (Tito)
  Много добра тема засягаш. Има десетки филми, които съм гледал и не си спомням нищо от тях, ама нищо. Дори и такива, които съм гледал едва преди няколко месеца. :( :)

  Отговор

 • 2011-04-26 at 17:34

  Много ясно, че съм послъгвала. Не познавам човек, който да не е. Не бях гледала "Мълчанието на агнетата", но казвах, че съм. Нямам обяснение защо. В последствие го гледах, но години след като беше излязъл. :)

  Отговор

 • Кишо
  2011-04-27 at 13:57

  ха ха ха аз много съм лъгъл за филми които съм гледал Веднага се сещам за Кинг Конг (1933) – прочетох му анотацията от "Света на киното" и го разказвах (както и много филми от там)

  Най-любима чута лъжа ми е: Аз съм гледал "История на света 2" ха ха ха я да си признаят всички които са го "гледали" 😉 Поздрави

  Отговор

 • 2011-04-27 at 21:02

  Аааа, да! Много обичам да ми обясняват, че са гледали "История на света 2". Просто обожавам! :) :) Особено като ми кажат "даже на кино съм го гледал!" Трррррр!

  Отговор

 • SnaL
  2011-04-28 at 14:16

  @ Дринов: По мое време беше хонГилдон и както казваше някой "Не си имал детство ако не си гледал Хон Гил Дон"!

  Отговор

 • 2011-04-28 at 14:27

  Мъдро го е казал! :) :)

  Отговор

 • 2011-04-28 at 16:16

  То тогава бяха едни времена – Манастрира Шао Лин, Непобедимите от Удан, Тъмни сенки над клисурите, Хон Гил Дон – все дърти класики :)

  Чак се умилявам като се сетя за опашката пред киното и тълпита деца, които на излизане от филма бяха попили толкова мъдрост и умения, че изиграваха филма до най-малките подробности :)

  Носталгия :)

  Отговор

 • 2011-04-28 at 20:37

  Какво говориш? Имах саьове от вилици, шурикени от ламарина и някави метални отпадъци, които си връзвах на краката по подобие на Хон Гил Дон. Помниш ли как като малък прескачаше едно дърво и после като порасна… Корейската авиация пасти да яде! :)

  Отговор

 • Кишо
  2011-04-29 at 12:37

  Да добрия стар Хон Гил Дон – човекът с флейтата – ето ви и поздрав за тези които си спомнят с умиление за него! http://www.youtube.com/watch?v=O-cfxt506Co

  Отговор

 • 2011-04-29 at 12:41

  Помня, как да не помня – борчето растеше заедно с него и накрая нашето момче си го скочи без засилка :) Еееех спомени :)

  Аз също си правех шурикени, само че бащата тогава работеше в едно монтажно предприятие и ми направи от неръждаема стомана профил, че и го изпили малко – да мога на воля да забивам по дървета…а защо не и по хора :)

  Бях много горд с придобивката си и в родния ми град обирах погледите на останалите момчета от махалата, които бяха все още на вариант ламаринени 😉

  Като се замисля по въпроса с авиациите – доста нови филми имат такива полети и дестинации, че ми се завива свят :)

  Бих гледал до посиняване олд скул тупалки, пред летящи кинжали, лунни бойци и прочие елементи :)

  Поздрави

  Отговор

 • 2011-04-29 at 14:15

  @Кишо

  АААААА! Благодаря! :)

  Звукът от ударите в тези филми направо ми изпълва душата! :) Единствения, който може да се мери с "Ben Burtt punches" oт "Индиана Джоунс". :)

  @Кирил Вълков

  Фукльо! :) :)

  Отговор

Коментирайте