Червената шапчица

Не мога да повярвам, че ще направя такова нещо и въпреки риска да бъда осмян и заплют, ще кажа, че „Червената шапчица” ми хареса. Честно! Не питайте защо и как, може би просто така става, когато отидеш на филм с очаквания за по-голяма помия от „Здрач 2: Новолуние”. Пък и явно след “Сезонът на вещиците” тази година ми тръгна да ми се харесват филми, които болшинството от хората сриват със земята.

Добре де, за да не помислите, че наистина съм се смахнал ще призная, че историята е зле. От оригиналната приказка (може би най-известната в целия свят) не е останало много, но едва ли някой е очаквал нещо друго. Героите, мотивировката им и отношенията между тях са на доста елементарно ниво, а романтичният триъгълник (точно така романтичен, а не любовен) е направо смехотворен, макар и не колкото този в „Здрач”.

Аманда Сейфрийд

Но нека да кажа за какво точно става въпрос. От време оно, хората от малкото селце Дагърхорн поддържат примирие със свиреп върколак, като му принасят в жертва по едно животно на всяко пълнолуние. В замяна, той не напада хора. Но когато настъпва кървавочервената луна, звярът отнема човешки живот. Жертвата е по-голямата сестра на младата Валъри, която току-що е разбрала, че родителите й са уредили брака й с Хенри, потомък на една от най-богатите фамилии в селото. Валъри обаче желае единствено бедния дървар Питър, когото е обичала през целия си живот. За да предотвратят нежеланата раздяла, влюбените замислят бягство, но точно тогава звярът обърква плановете им по-ужасяващ начин.

Както казах, историята е зле. От друга страна обаче, филмът има наистина добра атмосфера. Цялото селце е точно като от приказките – дървени къщи с парапети, на които са кацнали кокошчици, стълби от издялани дънери, разхождащи се наоколо невинни, но едновременно с това палави девойки, абе въобще идилийка. Общо взето цялостната визия на филма прилича на “Слийпи Холоу”, но с по-малко мрак и ужасии. Всъщност именно липсата на този мрак, който щеше да е от изключителен плюс за филма – самата история го позволява, все пак имаме върколак, който напада хора –му пречи наистина да се отличи.

И още една прилика със “Слийпи Холоу” ми хрумва, която според мен не е никак зле – мистерията кой е върколакът и защо точно сега е нарушил примирието. Не казвам, че е като от роман на Конан Дойл или Агата Кристи – отново имаме едно по-достъпно за тийнейджъри ниво, абсолютно всеки е заподозрян, а лично моите очаквания бяха разделени между най-очевидния избор и невъзможния (защото и това сме го виждали неведнъж) – но малко или много задържа вниманието.

Гари Олдман

За актьорите искам да кажа, че двете момченца са супер смотани, но пък останалите, колкото и да нямат какво да играят се справят на висота. Били Бърк е готин, Гари Олдман като винаги е супер – и понеже така и така съм ви паднал в очите да спомена, че за мен тук той се справя по-добре отколкото в “Книгата на Илай” – а Джули Кристи е номер едно и кастингът ѝ определено е плюс за филма. Аманда Сейфрийд общо взето само кокори огромните си очи, но пък по принцип е страшна мръсница и ѝ прощавам всичко.

За финал, филмът ще бъде разпната от критиците и любителите на интелектуалните филми, (които ще са си прави), но аз ще му дам положителна оценка (за любителите на числовите измерения добър 4), защото имаше атмосфера, увлекателен е и на момент дори проявява и признаци на сърце. Но което е по-важното, след края нито за момент не съжалявах, че съм го гледал.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. хахаха – страхотия си, Дрин, разсмя ме, ама след това "положително" твое ре'ю надали ще гледам филма 😉

  2. Аре, аре! Сега като те подкарат дечурлигата, не само ще го гледаш, но ще отидеш и два пъти.

    Ако ходиш свирни, аз ще го обадя пак! 😀

  3. аз с децата ще ходя на Рангооо – двамата ми големи кръщелници (10 и 8) ще бъдат доста доволни от авантюрата 😉

  4. Гласувам с два палеца за казаното от Дринов. Много приятно филмче за убиване на времето. Мен даже двете момченца не ме издразниха, Лукас Хаас също беше добре. От актьорите само Вирджиния Медсън ми беше леко неадекватна.

  5. @break

    Надявах се да се включиш! 🙂 Ти си единствения, който е съгласен с мен. 🙂

    Вирджиния Медсън, не съм я коментирал, защото по принцип не я харесвам и тук също ме дразни. Мислех, че е лично, но щом и на теб не ти е харесала, значи верно не стаа. 🙂

  6. Учудващо е, че не е скучен и може да мине за увлекателен. Само, че не трябва да се взима на свериозно. :))))

  7. Йей! Още един! 🙂 🙂 🙂 Виво, раздвм се, че не си се отчаял от филма. Струва ми се, че трябва да си идиот за да го вземеш на сериозно. 🙂

  8. Абе, който го е взел на сериозно, сигурно трябва да го е харесал, защото няма да е на повече от 15 ! 🙂

    Саундтракът е страшен и според мен допринася много за атмосферата. А езическия глас на Fever Ray… особено по време на тържеството! 🙂

  9. Не станаха ли прекалено много тези филми, които удобно "не трябва да се вземат на сериозно"?

    Иначе потвърждавам, че OST-то не е зле.

  10. Ами, не, не станаха. Има нужда от такива филми, разбира се, ако са направени като хората. Ако не са…, са по-зле от тъпните, които се взимат на сериозно.

    И аз потвърждавам за музиката. 🙂

  11. Филмът много ми хареса. Цялостно, но музиката е върховна. Толкова пълнота звукът не е добавял от доста време в някоя лента.

    А Аманда – зла дума да не чувам. По-мръснишката Скарлет е тя.