Ранго / Rango

“Why blend in when you can stand out?”
от на 2011-03-08
 

Ранго / Rango

За „Ранго” може да се говори много. Мога да ви се направя на интересен и да приказвам за криза на идентичността, за жанрово развитие, за нови технологични и творчески подходи в изграждането на филма, но не виждам смисъл, а и честно казано, това би било насилване на нещата. Затова с две думи само ще нахвърля един-два от основните моменти, от които биха се поинтересували обикновените зрители, решили да му хвърлят едно око.

Ранго е хамелеон, който винаги е искал, ако не да бъде истински герой, то поне да влезе в ролята на такъв. Един ден съдбата го запраща в пустинното градче Прах, където той получава шанса на живота си, който комай няма да продължи много дълго. Само дето няма място за отстъпление и Ранго, противно на инстинктите си за самосъхранение, които му крещят да си обира партакешите на мига, трябва да остане и да разреши мистерията с изчезващата вода на Прах.

Ранго / Rango

Вярно е, че историята не е „драматургичен бетон” като повечето филми на „Pixar”, но пък е далеч, далеч напред пред повечето анимации, които ни заливат в последно време. Ако оставите на страна това, че филмът изглежда като една голяма халюцинация, той е уестърн и като такъв в него може да откриете абсолютно всички задължителни елементи за жанра– от странника, който идва да спаси градчето, през местната силна жена и бандитите, които тероризират мирните хора, до класическия елемент с големия алчен злодей и разбира се, вездесъщата вода. Всичко останало са подробности.

Като добре знаете обаче, магията се крие в детайлите, а „Ранго” предлага безброй детайли и колкото по-голяма кино култура имате, толкова повече ще успеете да забележите и да оцените. Филмът има безброй попкултурни и филмови препратки от „Star Wars” и „Апокалипсис сега” до „Страх и омраза в Лас Вегас” (изиграният от Джони Деп Хънтър Томпсън дори има камео във филма), но въпреки това те не са в стила на придобилия леко дразнещи измерения маниер на “DreamWorks”, а са най-вече продиктувани от факта, че „Ранго” е уестърн и отдава дължимата почит на класиките в жанра. Лично аз не мога да се справя с всички препратки (не говоря за дуелите по пладне и неща от този род, а за конкретни филмови заглавия), но някои просто не могат да бъдат сбъркани като появата на „Човекът без име” на Клинт Истууд (или Духа на Запада, ако предпочитате) – лично за мен един от най-странните моменти, който ми напомни за третия „Карибски пирати”, когато Джак Спароу бродеше из земите отвъд.

Ранго / Rango

Предполагам, че причината за изникването на тази конкретна сцена в съзнанието ми се крие и във визуалния стил на филма. В основата на проекта е студиото за специални ефекти на Джордж Лукас “Industrial Light and Magic”, с които режисьорът Гор Вербински работи по първите три филма от поредицата за „Пиратите” и изглежда логично част от визуалните им търсения да намират отглас и в този филм. Това, което мога да кажа е, че от визуална гледна точка „Ранго” е абсолютен шедьовър – един от малкото филми, който не само се доближава до непосилно високото ниво, наложено от „Pixar”, но и го надминава. Разбира се, трябва да отбележим, че стилът на анимацията е малко по-различен. Поради предимно детската насоченост на филмите им, от „Pixar” все пак запазват някаква условност, докато в „Ранго” степента на реализъм е огромна. Все пак в 99,9% от случаите реализмът е цел номер едно в проектите на „ILM”.

Ранго / Rango

Няма как да подмина и изключително добрата новина, че филмът ще бъде показван у нас в два варианта, дублиран на български, за да могат да се му се насладят и най-малките – те със сигурност ще пропуснат огромна част от стойността на филма, но той предлага достатъчно динамика, интересни образи и забавни моменти, които просто ще ги изпълнят с кеф и удоволствие – и със субтитри, за да могат тези от вас, които искат (като мен), да го гледат и оценят в оригиналната му форма.

За финал „Ранго” едва ли ще ви „взриви”, но със сигурност ще ви забавлява и ще ви впечатли с не един или два от елементите си. Той не само е сред най-добрите анимации за тази година, но е и сред най-добрите филми въобще.

И за тези, които искат да знаят за Гущера… Той ще умре!

коментари
 
Отговорете »

 
 • MadMax
  2011-03-08 at 13:04

  хаха струва ми се че от последното изречение лъха известно злорадство :))))

  Отговор

 • 2011-03-08 at 13:53

  Вече съм си набелязал 19ти да ходя да го гледам, ако нещо не ми се прецакат плановете :) И задължително версията със субтитрите :)

  Отговор

 • 2011-03-09 at 00:20

  @MadMax

  Що бе? Не е злорадство. :) ю

  @Silentium

  Много ясно! Дублираната версия е само за дечурлига.

  Отговор

 • 2011-03-09 at 00:27

  това ще е велико!

  зеленото чучело прилича на мен :handsome:

  😀

  Отговор

 • MadMax
  2011-03-09 at 00:36

  @Дринов

  хахах израза "Той ще умре" звучи някак си зловещо :) и понеже беше доста неочаквано предвид ревюто доста ме разсмя :)

  Иначе филмчето изглежда обещаващо … Джони Деп ме притеснява малко, но поне не се налага да му гледам физиономията :)

  Отговор

 • 2011-03-09 at 01:52

  @lammoth

  Ми, гледай това бе, убавец! :)

  @MadMax

  :)

  Ако го гледаш и дублиран, няма да ти се налага и да му слушаш гласа. :)

  Отговор

 • 2011-03-09 at 04:40

  нали – реализъм преди всичко – и да ми разстроиш очакването – язък, значиии 😉 аз пък се надявах да не знам – хахаха! страхотен финал на ревюто – разсмя ме… отново 😀

  Отговор

 • MadMax
  2011-03-09 at 12:41

  @Дринов

  хаха не бих пропуснал възможността да чуя предсмъртните стонове на Джони Деп, пък бил той и в образа на хамелеон :)

  Отговор

 • 2011-03-09 at 17:02

  @MadMax

  Не разчитай много на предсмъртните стонове, за да не останеш разочарован. :)

  Отговор

 • thev
  2011-03-13 at 18:03

  Гледах го вчера с няколко приятели… по всеобщо мение, по-скучна анимация май не е излизала досега; успя да надмине даже Играта на играчките 3 в моята лична класация. Предполагам се харесва на американската публика, но за останалия свят е доста неразбираем – това си личи и по съотношението на приходите за филма – само 24% са извън САЩ.

  Отговор

 • 2011-03-13 at 19:56

  @thev

  Неразбираем е само за хора, които смятат "Играта на играчките 3" за скучен!

  Разбирам да не ти харесва – всеки има право на вкус – но няма нужда да генерализираш.

  Отговор

 • 2011-03-16 at 22:00

  Аз утре ще го гледам. :) Стискам палци да ми хареса.

  Отговор

 • 2011-03-17 at 02:36

  И аз стискам палци! :)

  Отговор

 • 2011-03-21 at 15:27

  Филмът е перфе'!

  Нямам забележки… във всеки един аспект е як, а в някои даже прекалено як! :)

  Отговор

 • 2011-03-21 at 16:36

  Знам си аз, че ти ги разбираш нещата. :) :)

  Отговор

 • Dorrian Dante
  2011-04-01 at 12:45

  Филма е жесток. Истински уестърн, има толкова култуви моменти и препратки, че дори само заигравката с The man with the harmonica дърви достатъчно, за да влезеш в салона. Гледах го два пъти. Страхотно филмче. От последните анимации, които гледах – този ще ми държи влага най-дълго. Джони Деп не дразни, малко подразни (иначе големия) Бил Най, който буквално си взима гласчето от ролята си в Карибски Пирати. Много сюреализъм и въпреки, че върви по стандартната драматургична линия, пичовете не са се страхували да излизат извън пътя отвреме-навреме. 9/10

  Отговор

 • роксана
  2011-04-08 at 20:46

  ранго яде манго и танцува танго!хи-хи!мн ми харесва филмът!!!!!!!!!

  Отговор

 • Eliza
  2011-04-12 at 09:55

  Fimlyt e mnogo gotin zashtoto v nego ima romantica priklucheniq a i eksploozii !!! Abe napravo e sssssssuuuuuuuuuuuuuppppppppppppppeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  Отговор

 • 2011-05-08 at 17:59

  Ох – уникалистично! Най-накрая успях да се добера до киносалон – така не съм се смяла от месеци! при все, че го гледах с кръщелниците и – разбира се – беше дублиран, дори дечковците с мен се израдваха безмерно на няколко епизода, в които познаха познати филми! Представяте ли си какво удоволствие за младия, ненатоварен с почти никаква кинокултура мозък, да открие нещо, което му е познато?! Възхитена съм от анимацията! Супер-Див-Запад, супер-герои (не в онзи смисъл), супер-бъзикни – с каквото ти хрумне! И дори вездесъщите преследвания (които от известен брой години просто НЕ понасям, независимо с какъв транспорт се осъществяват!) бяха супер-занимателни – наистина във всяка си откриваш по нещо! Любим момент – плуващата гигантска жълта риба (A.D.) в съня на Гущера 'Where are your friends now, amigo?'! И още един – тишината, дето може да я режеш при влизането на Ранго в салууна – скръъц-скръъц… Уникално вокално майсторство на "мойто момче" (ама не съм и очаквала друго, де) 😛 И независимо от песните на мариачите, The Lizard just cannot die – мухахахахаххахаха 😀 😀 😀

  Отговор

 • 2011-05-09 at 11:57

  Е, как пък усети "уникалното вокално майсторство" на “твойто момче”, след като филма е бил дублиран? :) :) :)

  Радвам се че ти е харесал! :)

  Отговор

 • 2011-05-09 at 12:48

  мухахахаа – аз си го из****их после и го пуснах само като фон, докато вършех друга 'творческа работа' – как да пропусна, моля тЕ! великолепни лафове 😉 Ain't no one gonna tango with the Rango 😀

  Отговор

 • Кишо
  2011-05-09 at 13:02

  @ Къди

  "из****их" – това … нещо като мръсна дума ли ще дойде или 😉

  Отговор

 • 2011-05-09 at 13:24

  ох, даааа – ние "операционните" много внимаваме да не използваме такива прийоми в третирането на пациентите! това ни е като неофициална (Хипократова) клетва 😀 😛

  Отговор

 • 2011-05-09 at 14:34

  @Кишо

  Къди е права! Избягваме да говорим за това открито, също както за маструбирането, но в къщи, вечер се сцепваме! :) :) :) :)

  Шегата на страна. Водим се от неписаното правило, че не можеш да пускаш "официално" мнение на филм, който си изгледал в къщи с качеството на запис от кино. HD става, но друго… :)

  Отговор

 • Кишо
  2011-05-12 at 20:52

  Да съгласен съм и знам, че това е правило тук. Просто не се сдържах! Те хората като казват "киното е магия" имат точно това – мащаба. Някъде в един филм се споменаваше точно това как видиш ли на (не помня актьора но да речем) Клакр Гейбъл главата му огормна, усмивката и тя и т.н.

  Аз съм за това правило!

  Отговор

 • 2011-05-12 at 21:56

  Абе, за друго му викат, че е магия, но те разбирам. :) :) И месри за подкрепата. :)

  Отговор

Коментирайте