Високо напрежение / Limitless

Преди употреба прочетете листовката
от на 2011-03-22
 

Високо напрежение / Limitless

Брилянтни. Богати. Могъщи. Станете перфектната версия на самия себе си, само с помощта на едно хапче. NZT дава способност на мозъка ви да работи 100%.

Ако има някой, който никога през живота си не е мечтал да бъде по-умен – или ако ви звучи малко грубо – да си спомня всичко, което някога е чел, чул или видял, да е способен за отрицателно време да се справи с всеки проблем, изправил се пред него, бил той от научно, икономическо или културно естество, да може само от един разговор да научи чужд език, или да разкрие тайните на вселената, нека вдигне ръка. Или не, направо да става и да си заминава, защото не сме се събрали да се лъжем.

Брадли Купър

Еди Мора (Брадли Купър) е немарлив, безотговорен писател, страдащ от хроничен блокаж, чиито живот се променя за броени часове, когато братът на бившата му жена му представя NZT, мистериозно хапче, което позволява на хората да използват пълния си умствен и физически потенциал. С негова помощ Еди се превръща от неизвестен мърляч в брилянтна, просперираща фигура във финансовия свят, която привлича вниманието на най-големите имена в бранша. Проблемът е, че той привлича вниманието и на хора, които няма да се спрат пред нищо за да го лишат както от запаса му от хапчета, така и от живота му. На всичкото отгоре, NZT започва да дава и неприятни странични ефекти.

Като цяло „Високо напрежение” е филм с голям потенциал. Темата му е интересна и повдига десетки интересни въпроси. Проблемът е, че както става в много случаи напоследък, нито една от тези възможности не е развита. А там, където всичко е свръх очевидно и няма абсолютно нужда от никакво усилие, за да се постигне качествен ефект – като темата за злоупотребата с лекарствени средства и взимането на наркотици – нещата са захвърлени просто ей така, защото в крайна сметка излиза, че лошо няма. Така вместо мистериозен, интелигентен и дълбок филм, ние получаваме обикновен трилър с преследвания и игра на котка и мишка, който няма по-висша цел от тази да забавлява и чиито задължителен „изненадващ” финал си е направо разочароващ.

Робърт де Ниро и Брадли Купър

Въпреки това филмът е доста приятен и развлекателен и което е най-важното, в нито един момент не доскучава. Визуално изглежда добре, има няколко доста добри решения за ефекта на хапчето, който лично на мен ми прилича на скоростно придвижване използвайки “Google Street View”. Актьорските изпълнения са добри, Брадли Купър отдавна е доказал чара си и тук успява да бъде правдоподобен (въпреки че се носи мнението, че е прекалено хубав, за да играе тази роля, която би подхождала повече на някой по-обикновен), а Робърт де Ниро, който като знаете напоследък повечко се излага, въпреки че няма много какво да играе, прави една от добрите си роли. Аби Корниш е малко „misused”-ната (да не се чувства излишна са й дали една напълно ненужна гонитба в парка), но не е чак такава болка за умиране.

За финал е жалко, че авторите на „Високо напрежение” (между другото доста слабо българско заглавие) са пропилели една хубава възможност за нещо наистина добро, но въпреки недостатъците си филмът, както вече казах, е свеж, приятен и развлекателен и аз му давам изцяло положителна оценка.

И още нещо. Това, че хората използват само 10-15% от мозъка си е мит. Просто за да сме наясно.

коментари
 
Отговорете »

 
 • MadMax
  2011-03-22 at 10:53

  АААА искам да отбележа, че някои хора наистина използват 10-15% от мозъчния си потенциал … просто за протокола го споменавам :) :) :)

  Отговор

 • 2011-03-22 at 12:08

  М'бал съм го! Ня'а да го гледам!

  :)

  lol

  Отговор

 • 2011-03-22 at 12:34

  @MadMax

  Прав си, някои хора и толкова не използват. :) :)

  @legrandelf

  Мейт, струва ми се, че на теб ще ти допадне филмчето.

  Отговор

 • 2011-03-22 at 13:35

  Задръстен ли ме нарече?!

  Внимавай, щото съм чувствителен :) lol

  😀

  Отговор

 • 2011-03-22 at 14:32

  "Това, че хората използват само 10-15% от мозъка си е мит. Просто за да сме наясно." – това ти твърдение да го разбирам със знак минус, нали? 😉 те и толкова не използват, бе Дрин, по себе си съдя – хахаха 😀 май е въпрос не само на капацитет, а и на енергия…

  (и това съвсем не изключва чувствителността :P)

  Отговор

 • 2011-03-22 at 20:08

  @legrandelf

  Сериозно бе мейт. Не се ебавам. Филмчето е приятно за гледане и наистина има шанс да ти хареса. Аз съм доволен.

  @Къди

  Права си, но нямах това предвид. :) Нали знаеш че взимам присърце митовете?

  Отговор

 • 2011-03-22 at 21:11

  Едни изследвания сочат, че мозъка има в пъти по-голям капацитет от използвания. Позовават се основно на базата, че около 70% от мисловната дейност и част от подсъзнанието са концентрирани в кората на мозъка. Логично е да се изхожда от това, че останалото – сърцевината на практика е неизползван потенциал. Други изследвания го опровергават. Има обаче един солиден аргумент в полза на първата теза и тя е, че колкото по-развит е мозъка (тоест по-интелигентен човек), толкова повече гънки има, а на практика нагъването е създаване на по-голяма площ кора, т.е. по-голям умствен ресурс. :)

  Колкото до филма… Искрено се надявам да не са изхабили само идеята с тъпа история, защото концепцията му е добра и дава много почва за размисъл.

  Отговор

 • 2011-03-23 at 03:12

  Всеки, който иска може много лесно да намери материали свързани с този мит и с мозъка като цяло и да си извади изводи.

  Аз съм на мнение, че абсолютно целият мозък на човек се използва за нещо. Хипоталамуса кажи речи е в средата на мозъка. Той не е от значение, така ли? Ами малкият мозък?

  Отговор

 • 2011-03-23 at 03:35

  Това, че кората отговаря за висшите интелектуални процеси не значи, че останалата част е неизползвана – мозъкът отговаря за температурата на тялото, за моторните функции, за регулирането на ендокринната система, обработва сигналите от ЦНС, контролира хомеостазата и много други. Очевидно е, че което и да е същество не използва мозъка си единствено да мисли следователно няма логична причина да не използваме пълният му капацитет.

  Отговор

 • мда
  2011-03-26 at 23:36

  Филмчето не е лошо. По време на прожекцията си погледнах часовника само 3-4 пъти. Тъпото беше, че копието в иначе уж престижното столично кино беше гадно… По-скоро може да се гледа, отколкото не, е моето мнение.

  Отговор

 • 2011-03-27 at 14:59

  @мда

  Къде това бе? Какъв е бил проблемът?

  И защо не се избаца на IMAX? Няма филм, който да го дават там и да не го предпочета в този му вариант. Няколкото допълнителни лева отгоре напълно си заслужават!

  Отговор

 • Dorrian Dante
  2011-04-01 at 12:36

  Бе филмчето не е лошо, ама лошото е, че можеше много по-добре. Страхотен премис, след което сервираха типичен акшън-трилър с елементи на хорър към края (при това абсурдни). Изненадващо Брадли Купър не дразни. Де Ниро се опитва да изглежда заинтригуван от сюжета, а не от paycheck-a си…. полу успешно. Такива ми ти работи. Може и да използваме повече от 10-15% от потенциала си, но филма със сигурност използва по-малко. Жалко. 6/10

  Отговор

 • 2011-04-05 at 20:46

  За да е човек гении…не му е достатъчен само мозък. Факт е, че Айнщайн има преден лоб разширен със около 10-на процента. Той отговаря за математическата част, до колкото си спомням.

  Самият той обаче има един много хубав отг. "-Аз не съм гении. Аз просто съм любопитен и задавам такива въпроси, каквито би задало едно дете." Едва съчетанието между мозъчна стимулация и идеи носи резултати.

  С. Кубрик имал разрешително за пилот. Въпреки това се страхувал да се вози в кола с над 50 км/ч. Неизбежната лудост на въображенията от този ранг. ;);):)

  Отговор

 • 2011-04-06 at 12:21

  Аз му давам 7/10. Беше ми приятен.

  Всички гении са лeко… извън курса, така да се каже. :)

  Отговор

 • Devil
  2014-10-15 at 22:19

  Az polzvam 21% ot mozaka si no zamalko da se pobarkam samo ot edno nabludavane na chasha prasna se pred ochite mi i taka beshe zapochnawo vsichko do sega ne se sheguvam

  Отговор

 • UZUMAKI
  2014-10-15 at 23:18

  ахахахаха

  Отговор

 • Иво
  2019-02-16 at 06:17

  Аз намирам филма за мн. добър.И ето защо: Наистина хората използват само някакъв процент от капацитета на мозъка си. В определена сфера някои личности достигат предела, и превъзхождат други от същата сфера със …светлинни години…така да се каже.От което се и възползват. Но извън сферата, която владеят/може да я наречем и зоната им на комфорт/ , не само че са кръгла нула, но не смеят и да припарят. Хапчето увеличава интелекта, но не разрушава психологическите и душевните бариери на личността. Това е уловката. Главният герой е интелигентен и амбициозен, както и всичките му опоненти. 1- за разлика от тях той има повече сфери …на интересите си, т.е. интелектът му не е ограничен в 1 сфера. 2- втората подточка е по- важна – като личност не е човек, който да жертва интересите на ближните си/и не само ближните си/ в полза на себе си. И това е сериозна пречка за успеха ….на който и да е. …..в днешните времена. Чрез това лекарство той свързва всичките си интереси /от подточка 1/ и постига целта си- дава на всекиму заслуженото. т.е. без да наранява и използва хората с по- ниско ниво на интелект , той се защитава и наказва тези , които се възползват от инт. си преимущества и тормозят по- глупавите от тях.за заключение- той става Бог, но не истинският бог, за който важи „….неведоми са пътищата божии….“, а такъв Бог, за който копнеят „…низшите духом…“

  Отговор

Коментирайте