„Американски богове”

В новината, че Нийл Геймън ще пише сценария за амбициозната екранизация на  „Journey to the West” – едно от класическите произведения в китайската литература – споменахме, че намираме английския автор за един от най-надценените на нашето време, с тази уговорка обаче, че не сме чели всичко от него. Сега преполовяваме една от най-награждаваните му книги „Книга за гробището” (все още може да си спечелите една бройка) и честно казано не виждаме причина да си променяме мнението.

От Digital Spy (чрез Bleeding Cool) са имали възможността да разговарят с Геймън, който споделя, че „Американски богове” – лично според нас една от най-слабите му и претенциозни творби (честно казано, не виждаме как само заради няколко митологични алюзии романът може да бъде приет за нещо специално, та чак и да спечели най-престижните награди във фантастиката Хюго и Небюла) – ще бъде адаптирана за големия екран.

Освен че ще има среща в Ел Ей  с хората, на които са били продадени филмовите права, за да поговори с тях и да види дали не би могъл да помогне с нещо, Геймън не споделя почти никакви подробности кой ще стои зад екранизацията. Единственото, което разкрива е следното: „Проектът си има оператор и режисьор, който има много, много Оскари и смятам, че е гений. Харесва ми факта, че той се е влюбил в книгата преди шест, седем години, не се е отказал да я екранизира и се връща към нея отново и отново.”

Нямаме никаква идея кой може да бъде този режисьор с многото Оскари, но това ни дава надежда, че „Американски богове” може да се окаже един от онези много редки случаи, в които филмът е по-добър от книгата.

Ето ви и българския синопсис на романа:

Шадоу е мъж с минало. Сега обаче той не иска нищо друго, освен да живее спокойно с жена си и да не се забърква в неприятности. Докато не научава, че тя е загинала в ужасна катастрофа. Той тръгва за погребението и самолетът е разтресен от силна буря, а някакъв човек на седалката до Шадоу му се представя като господин Уензди и знае за него повече, отколкото е възможно. Непознатият предупреждава Шадоу, че се задава много по-голяма буря. И от този миг нататък вече нищо няма да бъде същото…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Не знам кой ще е режисьор, но Брайън Фулър ще е шоурънър 🙂 Който е гледал Ханибал, а и не само, знае какво означава това 🙂

  2. Присъствието на Фулър наистина е добра причина за високи очаквания.

  3. Ох, ще взема тези дни да се накумя да драсна нещо, въпреки че не обичам Геймън. :/