Атлас изправи рамене – част 1

Magnum opus-а на Айн Ранд „Атлас изправи рамене” е един от онези проекти, за които се говори от години, но така и не успяват да стигнат на екран. Е, ходенето по мъките е пред края си – ако се опитаме да проследим всички опити и провали, докато стигнем до сегашния момент, направо ще ни заболи главата – и първият трейлър на екранизацията на Пол Йохансон е вече факт.

Предполагаме, че почти всички са запознати с романа – напоследък той доби изключителна популярност сред простолюдието и псевдоинтелектуалците и е изключително популярен, за да се фукате, ако не, че сте го чели, поне, че го имате – и затова няма нужда да ви обясняваме за какво става въпрос и направо ще пристъпим към представянето на трейлъра.

Не знаем за вас, но въпреки един-два приятни кадъра, на нас ни понамирисва на телевизионна стилистика. Освен това Тейлър Шилинг въобще, ама въобще не ни пасва за ролята на Дагни Тагарт. Относно това дали филмът ще успее по някакъв адекватен начин да предаде част от големите философски идеи на Ранд, ще трябва да почакаме до 15 април.

Ето и официалния синопсис на българското издание на книгата.

„Атлас изправи рамене” превръща Айн Ранд не само в един от най-популярните писатели, но и в един от най-влиятелните мислители на съвременния свят.

Това е удивителната история на човек, който казва, че ще спре света… и го прави. Със страхотния си замисъл, със спиращото дъха напрежение, „Атлас изправи рамене” не прилича на никоя друга книга, която сте чели.

С този роман Ранд поставя фундаментите на своята философия, наречена обективизъм, в чиято основа е рационалният личен интерес.

Това е „криминална история” от най-висока класа – но не за убийството на човешкото тяло, а за убийството – и възкресението – на човешкия дух. Главните герои на романа, индустриалците Дагни Тагарт и Ханк Риърдън, имат куража да управляват бизнеса си въпреки налаганите от държавата регулации и ограничения, въпреки атаките и хулите от страна на интелектуалци и политици, въпреки укорите, че експлоатират хората. И докато останалите индустриалци загадъчно изчезват, а икономиката колабира, Дагни и Риърдън научават значението на рационалния морал.

С ненадмината фантазия и спиращо дъха напрежение „Атлас изправи рамене” ще ви потопи в един имагинерен свят – светът на победилия социализъм, в който обществото и стопанството бавно колабират в следствие на изчезването на основните двигатели на прогреса – хората на разума, новаторите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Аз станах жертва на хайпа и се опитах да прочета тази книга. С мъка изкарах първия том и се отказах да чета другите. Толкова плоско и скучно, с някакви едномерни и неубедителни герои-роботи, някаква дървена про-капиталистическа и анти-социалистическа философия…

    За псевдоинтелектуалците, именно.

  2. Философията на Айн Ранд предизвиква полемики и спорове. Не мисля, че е правилно да се нарича "псевдо", макар да има своите слабости, тъй като има и доста добри идеи. Светът постоянно се стреми към социализъм въпреки няколкото катастрофи, до които той го е довел досега (включително и национал-социализма).

    От трейлъра, обаче, не съм особено очарован. Актьорите въобще не ми изглеждат така, както съм си представял героите и сякаш не успяват да ги пресъздадат правдоподобно. Ще го видим на самия филм, но някак гледам скептично на него. Не очаквам кой знае какви висоти.

  3. Добре, че капитализмът не ни е докарвал до катастрофи като разни финансови кризи и бедност…

    Филмът е такъв, каквато е и книгата – плоско.

  4. Ние не казваме, че философията на Ранд е псевдо, а че я четат псевдоинтелектуалци, на които толкова им разбира главата.

  5. На мен почти целия екип от актьори отговаря на представата ми за героите от книгата.

    Кога ли ще видим филма…

  6. Филмът получи убийствени критики! Предвид начина, по който изглеждаше трейлъра, не е голяма изненада!