Готови ли сте за нов “Сблъсък”?

от на 2011-02-01
 

“Сблъсък”

След авария в секретна лаборатория избухва ужасяваща пандемия, причинена от смъртоносен и изкуствено създаден грип, който избива над 99% от човечеството. Из пустите, потънали в тишина и гниещи трупове територии на Северна Америка постепенно се формират две фракции от оцелели. Едните, спохождани от съновидения и обединени от Доброто (в лицето на 108-годишната Абигейл Фриймантъл, която комуникира с Бог), се събират в Боулдър, щата Колорадо, а пък другите, които са ръководени от корист и грях, се съюзяват със Злото (архи-злодея Рандъл Флаг) в Лас Вегас. Предстои исторически и решителен сблъсък…

Randall

Живата легенда и най-филмираният жив автор Стивън Кинг публикува романа “Сблъсък” за първи път през 1978 г., а през 1990 г. го издава наново – в допълнен, обновен и нецензуриран вариант, който надхвърля 1000 страници. Книгата е филмирана вече веднъж – през 1994 г., когато Мик Гарис (един от най-верните и чести следовници, посредници и интерпретатори на Краля) я адаптира в доста приличен минисериал, чиято продължителност е почти 370 минути и в който участваха Гари Синийз, Ед Харис, Роб Лоу, Оси Дейвис и Мигел Ферер. Освен това наскоро “Marvel Comics” пуснаха изключително успешната комиксова версия на “The Stand”; тяхна е и prequel-поредицата от сагата “Тъмната кула”, около която напоследък усилено се говори в Холивуд (интересно е, че историите от “Тъмната кула” и “Сблъсък” са обединени покрай споменатото по-горе гадно копеле Флаг, който е нещо като демоничен лайтмотив за самия Кинг).

Всичките тези неща ви ги изсипахме с риск да кажем факти, с които сте добре запознати, но от друга страна – тук става дума за едни от най-фундаменталните и обичани бестселъри и за едни от най-пленителните истории на XX-и век, така че някак е задължително да сме подробни и развълнувани (да, личи ни – обожаваме Кинг). Вълнението ни е предизвикано от The Hollywood Reporter, които твърдят, че Warner Bros. и CBS Films ще се опитат съвместно да представят широкоекранното прераждане на класическия “Сблъсък” – вдъхновител на няколко поколения, пост-апокалиптичният хорър е повлиял на всякакъв тип медии и артисти (от сериала “Изгубени” до метъл-животните Anthrax), така че очакванията са заслужено високи. През следващите седмици предстоят срещи с режисьори и сценаристи, с които трябва да се реши какъв точно ще бъде подходът при адаптирането – дали сюжетът ще се представи на публиката в един по-сбит или в няколко по-подробни филма.

“Сблъсък”

Интересна подробност – преди години зомби-гуруто Джордж А. Ромеро се опитваше да филмира “Сблъсък”, но така и не реализира замисъла си. Жалко; сигурни сме, че щеше да заснеме кървав и мрачен филм, без компромиси и с тонове шок. Дано за предстоящата нова екранизация бъде ангажирано някое достойно име. Anyway, оставяме ви със сравнително любопитен въпрос: дали продуцентите трябва и биха наели един и същи актьор за епохалната и несравнимо култова роля на Флаг? Според нас е задължително!

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-02-01 at 22:46

  Готови сме! Готови сме! Готови сме! Изсипвайте върху ми тонове Стивън Кинг и няма да чуете нищо, освен блажени стенания. :)

  Отговор

 • 2011-02-02 at 00:18

  Стивън Кинг да, ама какво ще кажеш за екранизациите по него? Има някои, които не ми се ще да ги хвърлят по мен. Такива са дървета, че могат да те убият. :)

  Отговор

 • 2011-02-02 at 01:50

  О много ясно! Сек'ви индивиди има сред екранизациите, ама аз все още си чакам "кървав и мрачен филм, без компромиси и с тонове шок". Още не съм видял такъв :(

  Отговор

 • 2011-02-02 at 01:59

  Има големи тъпотии по сюжети на Кинг, но мисля, че отдавна са се натрупали доста добри филми по негови произведения – "доста" и като количество, и като качество. Ей ги моите 10 фаворита, а към тях можем да прибавим също "Сърца в Атлантида", "1408", "Мъглата", първият "Сейлъм'с Лот" и телевизионният "Кошмари и съновидения".

  Отговор

 • 2011-02-02 at 02:07

  Добре си ги подбрал! При мен само няколко места ще са сменени. Предполагам, че сега би добавил и "Мъглата".

  Отговор

 • 2011-02-02 at 02:25

  Да, а и наскоро си припомних "Сейлъм'с Лот", който все още има адски зловеща атмосфера и страшно изродски вампири; заслужава да бъде включен към добрите екранизации (Тоби Хупър, все пак). :)

  Отговор

 • надя
  2011-02-02 at 03:25

  Забравили сте сериала "То", определено не е най-великата екранизация., но частта с децата беше доста добра. А Тим Къри беше супер зловещ. Брат ми дълги години спеше със запалена лампа заради него, а дори не беше гледал филма, а само някаква сцена. И досега отказва да прочете книгата…

  Отговор

 • 2011-02-02 at 04:07

  Тим Къри като Пениуайз е уникален, но като цяло, от сегашна гледна точка, тази екранизация не е много стойностна. А романа кърти!

  Отговор

 • Saxton Hale
  2011-02-02 at 04:44

  Имаше го в кварталната видеотека. Цял ден притичвах до там и обратно. Изгледах го на един дъх. НЕ помня абсолютно нищо.

  Отговор

 • 2011-02-02 at 13:14

  Единственото яко нещо във филма "То" е Тим Къри като Пениуайз + (донякъде) първата половина, в която хлапетата са отлично cast-нати.

  Отговор

 • 2011-02-04 at 17:30

  UZUMAKI, по-правилно няма(ше) как да се каже! :)

  Да не говорим, че самото име Пениуайз… говори (lol) само за себе си! :)

  П.П. Реферирам към ТОВА

  Отговор

 • 2011-02-04 at 18:40

  Елфче, видях го, не знам обаче дали ще имам време да напиша. :(

  Отговор

Коментирайте