Очаква ни внушителен 15-и София Филм Фест

от на 2011-02-24
 

15-и Международен София Филм Фест

По принцип избягваме да пускаме прессъобщения, без да имаме какво да кажем по въпроса преди това, но в случая говорим за толкова интересна и вълнуваща информация, че ако започнем да коментираме всичко поотделно ще ни трябва адски много време и място.

Затова си позволяваме направо да пуснем последната информация за 15-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест, която говори сама за себе си.

15-и международен филмов фестивал

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Една седмица ни дели от най-мащабното международно киносъбитие в България. За 15-та поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), акредитиран от Международната Федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) като състезателен фестивал, ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Мундус на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Основни спонсори на 15-то издание на фестивала са Jameson Irish Whiskey и М-Tel.

15-ият юбилеен София Филм Фест ще се състои от 4 до 13 март 2011 в София с допълнителна програма от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа 118 игрални, 24 документални и над 70 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните за фестивала рубрики Международен конкурс за първи и втори филми, Голямата петорка, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс и други.

Великата икона на киното Клаудия Кардинале ще бъде скъп гост на 15-ия София Филм Фест. Легендарната актриса ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос в киноизкуството от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова на специална церемония на 11 март в Зала 1 на НДК. Визитата на Клаудия Кардинале е осъществена в партньорство с „Хемус Филм” и г-н Красимир Иванов. На специална гала-прожекция българските киномани ще имат възможност да видят реставрираната версия на класиката на Лукино Висконти „Гепардът”.

Наградата на София ще бъде връчена още на актьора Руси Чанев – творец с огромен талант и десетки роли в театъра и киното, превърнали се в любими образи за българската публика, и на легендарните режисьори Клод Льолуш и Отар Йоселиани.

Фестивалът стартира на 4 март с премиерата на новата творба на Дарън Аронофски „Черен лебед” – филм, който се радва на овации на публика и критика и има в актива си многобройни награди, както и 5 номинации за наградите на Американската киноакадемия. За първи път от 10 години фестивалът се открива с американски филм и в партньорство с Посолството на САЩ, които традиционно подкрепят представяненето на американско независимо кино в рамките на фестивала. Сред предизвикателствата за киноманите в София ще бъде и руският филм „Краят” на Алексей Учител, с който се закрива официалната програма на 13 март. Очакваме Учител лично да представи филма си, който бе руското предложение за чуждоезичен Оскар, в Зала 1 на НДК.

София Филм Фест ще бъде първия фестивал в света, който ще покаже най-новия филм на Вим Вендерс непосредствено след премиерата му на Берлинале! Уникалният триизмерен проект „Пина” ще бъде на ексклузивна гала прожекция в Синеплекс („Сити Център София”), който за първи път е домакин на част от програмата на 15-ия София Филм Фест.

За девети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

В конкурса са включени:
“Америка” (America) –Португалия-Русия-Испания-Бразилия, реж. Жоао Нуно Пинто, с участието на Чулпан Хаматова.
“Денят, в който не съм се родила” (The Day I Was Not Born) – Германия-Аржентина, реж. Флориан Микуд Косен
“Децата на зеления дракон” (Children of the Green Dragon) – Унгария, реж. Бенце Миклаузич
“Кучешка пот” (Dog Sweat) – Иран, реж. Хосеин Кешаварз
“Лична граматика” (Intimate Grammar) – Израел, реж. Нир Бергман
“Моите братя” (My Brothers) – Ирландия, реж. Пол Фрейзър
“Подслон” (Shelter) – България, реж. Драгомир Шолев
“Полският бар” (Polish Bar) – САЩ, реж. Бен Бърковиц
“Симфония на шума” (Sounds of Noise) – Франция-Швеция-Дания, реж. Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон
“Скелети” (Skeletons) – Великобритания, реж. Ник Уитфийлд
“ Снежнобяло” (White As Snow) – Турция, реж. Селим Гюнеш
TILT(TILT) – България-Германия, реж. Виктор Чучков-син

Международно жури ще определи основните награди на 15-ия София Филм Фест. Негов председател е номинираният за Оскар исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон. Негови колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те късометражни кандидати за Наградата Jameson през 2011 година са журналистът и експерт Габриеле Бруненмайер, хърватският режисьор Огньен Свиличич, уругвайският режисьор Алваро Брехнер и българският им колега Камен Калев.

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди – награда за най-добър режисьор, на ФИПРЕССИ, наградата на публиката, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм. Наградата за най-добър Балкански филм тази година ще бъде връчена лично от носителя на Оскар за филма си „Ничия земя”, режисьорът Данис Танович, който ще представи най-новия си филм „Цирк Колумбия” на 12 март в Зала 1 на НДК на специална гала-прожекция след Церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ.

За девети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия  в състав Весела Данчева – режисьор, Виктор Чучков-син – режисьор, Антон Бакарски – оператор, Ованес Торосян – актьор и Николай Василев – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2010, определиха 12-те финалисти в конкурса. Носителят на наградата за 2011 ще бъде определен от международното жури.

Акцентите в програмата на 15-ия Международен София Филм Фест придобиват особена стойност за публиката, тъй като за поредна година тя има възможност да се наслади на пълнотата на киноизживяването благодарение на професионалните звукови системи DOLBY, с които са оборудвани повечето зали, в които се прожектират филми от програмата на фестивала.

За първи път на фестивала ще се състои Фокус върху киното на Франция. Програмата се организира съвместно с Френския институт в София, който през 2011 година празнува своя 20 годишен юбилей. Публиката на София Филм Фест е поканена на специалната Гала на Клод Льолуш, когато ще има възможност да види „Толкова много любов” – най-новия филм на носителя на „Оскар” и „Златна палма” от Кан за шедьовъра „Един мъж и една жена” (1966), създал над 50 филма в дългогодишната си кариера. Ретроспектива на Льолуш ще бъде представена в Дома на киното от 25 февруари. Сред другите предложения за ценителите на френското кино са носителят на голямата награда на журито в Кан 2010 „За хората и боговете” на режисьора Ксавие Бовоа; „Копакабана” на режисьора Марк Фитуси (с Изабел Юпер в главната роля); „Напускам те” на Катрин Корсини (с Кристин Скот Томас и Серхи Лопес); най-новият филм на режисьора и актьор Матийо Амалрик – „Турнето”; „Концертът” на Раду Михайлеану; два дебютни експеримента – „Донома” на Джин Каренар и „Цветя на злото” на Давид Дуса; документалния „Ненет” на Никола Филибер. Отар Йоселиани ще представи лично последния си филм „Изгнаници”. В програмата са включени и две копродукции: филмът на канадския режисьор Дени Вилньов – „Изпепелени”, номиниран в категорията „най-добър чуждоезичен филм” на наградите на Американската киноакадемия, и копродукцията от Белгия, Люксембург и Франция „Нелегални” на Oливие Масе-Депас.

В рамките на юбилейното 15-то издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест за първи път у нас пристига Борда на Европейската филмова академия. Сред гостите на фестивала са и нейните членове Фолкер Шльондорф, Анджей Жулавски и Горан Паскалевич. Прочутият немски режисьор ще представи на българската публика своята автобиография „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”, която излиза в библиотека „Амаркорд” на издателство „Колибри”, както и за първи път ще представи у нас режисьорската версия на своя шедьовър „Тенекиеният барабан”. Знаменателният творец на полското и френското кино Анджей Жулавски идва у нас с култовия си филм „Обладаване” (1981), а обичаният и ценен в Европа и по света ветеран на сръбското кино Горан Паскалевич ще представи лично на специална прожекция една от най-успешните си и провокативни творби „Буре барут” (1998).

Британската гала на фестивала е новата творба на Дани Бойл – „127 часа” (с 6 номинации за „Оскар”). Сред останалите британски филми са „Тамара Дрю” на Стивън Фриърс, „Още една година” на Майк Лий, „Първокласникът” на Джъстин Чезуик, „Искаме секс” на Найджъл Коул… Тони Палмър лично ще представи „изгубения” си филм за Ленард Коен “Bird on a Wire”. Британската програма традиционно е в партньорство с Британския съвет, който тази година празнува 20 годишнина от присъствието си в България.

И през 2011 година ще зарадваме верните киномани с рубриката „Голямата петорка”, която включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс. Сред тях са Чичо Буунме си спомня своите няколко живота(Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Златна палма в Кан) на Апичатпонг Верасетакул, „Мед” (Honey/Bal, Златна мечка в Берлин) на Семих Капланоглу, „За хората и боговете” (Des hommes et des dieux, Голямата награда на журито в Кан) на Ксавие Бовоа, „Зимен дар” (Winter’s Bone, Голямата награда в Сънданс) на Дебра Граник, „Ако искам да свиря, аз свиря” (If I Want To Whistle I Whistle, Специалната награда на журито в Берлин) на Флорин Шербан, „Същинско убийство” (Essential Killing, специалната награда на журито във Венеция) на Йежи Сколимовски и други.

Световна премиера на фестивала ще има албанския филм „Балкан базар” (Balkan Bazaar) на режисьора Едмонд Будина. Филмът бе представен като проект на София Мийтингс през 2009 и ще бъде включен в Балканския конкурс на фестивала. Балканската програма включва едни от най-важните филми, произведени в региона през последната година. Сред тях са сръбските „Жената със счупения нос” (The Woman with the Broken Nose) на Сърджан Кольевич (носител на наградата на София Мийтингс за 2007), „Бял, бял свят” (White White World) на Олег Новкович, „Аврора” (Aurora) на Кристи Пую, „Академията на Платон” (Platos Academy) на Филипос Цитос, „Соната без думи” (Silent Sonata) на Янец Бургер, „Тилва Рош” (Tilva Rosh) на Никола Лежаич, „Зефир” (Zephyr) на Белма Баш, филмът-омнибус „Истории от Карс” (Tales From Kars), както и най-новия филм на Милчо Манчевски„Майки” (Mothers), който ще бъде представен лично от режисьора пред българската публика. Това ще направи и Огньен Свиличич, член на Международното жури на фестивала, чиито филм „Два слънчеви дни” (Two Sunny Days) е включен в Балканския конкурс, като още един специален гост от екипа на филма ще има възможност да се срещне със зрителите в София – актрисата Силвия Кристел, със славата на секссимвол след участието си във филма „Емануела”. Българският филм, който ще се състезава в Балканския конкурс на 15-ия София Филм Фест, е „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов.

В програмата „Киното днес – големите майстори” за втора поредна година ще покажем на зрителите последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. „Киното днес” съдържа повече от 20 филма, сред които „Бютифул” (Biutiful) на Алехандро Гонзалес Иняриту, „Три” (Three) на Том Тиквер, „Обет” (Besa) на Сърджан Каранович, „Морфин” на Алексей Балабанов, „Мама Гого” (Mama Gogo) на Фридрик Тор Фридриксон, „Как прекарах това лято” (How I Ended This Summer) на Алексей Попогребски, корейския филм Поезия” (Poetry/Shi, Награда за сценарий в Кан) на Канг Донг Ли, „Куки” (Kooky) на Ян Сверак, „Изпепелени” (Scorched) на Дени Вилньов, „Братя” (Brothers) на Джим Шеридан, „В един по-добър свят” (In a Better World) на Сузане Биер (с номинация за чуждоезичен Оскар) и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които „Зимна ваканция” (Han Jia/Winter Vacation, “Златен леопард” в Локарно) на Ли Хонги, представения като проект на София Мийтингс „Адриен Пал” (Pál Adrienn, „Особен поглед” в Кан) на Агнес Кошич, „Чужденката” (Die Fremde / When We Leave, с над 20 награди) на Фео Аладаг и др.

Немското участие на фестивала е традиционно съорганизирано в партньорство с Goethe Institut и тази година включва както творби на Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Том Тиквер, така и най-новия филм на Крис Краус („Четири минути”) „Дневници от имението”. Специална ретроспектива на Лукино Висконти ще бъде представена в Дома на киното и кино “Одеон” между 25 и 31 март в партньорство с Италианския институт в София.

15-ият София Филм Фест си партнира още с Информационно бюро на Европейския парламент в България, Посолствата на Израел, Австрия, Полския институт, Чешкия център, Посолствата на Ирландия, Бразилия, Унгарския институт, Посолствата на Норвегия, Финландия, Община Бургас, Община Пловдив, Община Варна.

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2010. За първи път пред публика ще бъде показан дебютният филм на Димитър Коцев-Шошо „Лора от сутрин до вечер” по едноименния роман на режисьора. В главната роля е чаровната Милена Николова, известна повече с името Миленита, обединяващо музикант, композитор, текстописец и певица в едно удивляващо цяло. Сред игралните филми са още „Тилт” на Виктор Чучков-син и „Подслон” на Драгомир Шолев (в международния конкурс), абсолютният за сега бокс офис хит на новото българско кино „Мисия Лондон” на Димитър Митовски, „Лов на дребни хищници” на Цветодар Марков, „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов. За първи път пред публика ще се покажат продукцията на БНТ „№ 1” на Атанас Христосков и независимият експеримент „Свещена светлина” на Георги Тенев. Софийската публика ще види премиерно и „Аварийно кацане” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. За първи път ще бъде представен и късометражният филм на Надежда Косева „Втори дубъл” (копродукция на България и Германия).

Специална премиера на 15-ия София Филм Фест ще има документалния филм „Манчестър Юнайтед от Свищов” на актьора-певец и композитор Стефан Вълдобрев. В документалната програма е включен и носителят на “Златен ритон” „Отец Иван” на Джеки Стоев, който ще бъде представен на специална вечер, подветена на Джеки (Георги Стоев), Джони (Пенков) и Чарли (Христо Илиев). Предстои да научите още детайли по пълната българска програма.

Едно от най-успешните промоционални за българското кино събития през 2010 бе програмата Десетилетие на българското кино, организирана съвместно с Националния филмов център и Програма „Култура” на Столичната община. 34 игрални филма бяха представени от своите автори пред младежката аудитория на Дома на киното. Учениците и студентите гласуваха в сайта на Десетилетието за техните предпочитани филми. В седмицата преди официалното откриване на фестивала (25 февруари – 3 март) в Дома на киното ще бъдат прожектирани отново 10-те филма, получили най-висок рейтинг. Публиката ще бъде поканена да гласува в киното и онлайн за избиране на своя любим филм на изминалото десетилетие, който ще има специална прожекция в рамките на фестивала. Избраните филми са: “Източни пиеси”, “Писмо до Америка”, “Козелът”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Дзифт”, “Подгряване на вчерашния обед”, “Мила от Марс”,  “Емигранти”, “Откраднати очи”, “Опашката на дявола”.

На 15-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 8-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

Основните спонсори на фестивала са Джеймисън Айриш Уиски и М-Тел, със специалната подкрепа на Гранд Хотел София (официален хотел на фестивала), в партньорство със София Ауто (официален автомобилен превозвач на фестивала), България Ер (официален превозвач на фестивала), FPI (хотел “Кристал Палас” и хотел “Арена ди Сердика” – официални хотели на фестивала), Хотел “Сентрал парк”, Бест Уестърн Тракия Хотел, Фондация Робърт Бош, LVT Sofia – Laser Subtitling, Kodak Cinelabs България, Stars Travel, Летище София …

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте