Сезонът на вещиците / Season of The Witch

Сезонът на изненадите
от на 2011-01-07
 

Сезонът на вещиците / Season of The Witch

След повече от 10 години прекарани в битка, рицарите кръстоносци Беймън (Кейдж) и Фелсън (Пърлман) разбират, че причината да участват в неспирната война, не е тази, в която са вярвали. Те дезертират от бойното поле и се отправят към родните си, опустошени от чумата земи, където са арестувани за изменничество. Но вместо да бъдат обесени, им предлагат задача да отведат млада жена, набедена за вещица и първопричина за чумната епидемията, до далечно абатство, където да бъде съдена и подложена на ритуал за прогонване на чумата. Първоначално Беймън и Фелсън отказват, но когато виждат, че така наречената „вещица” е просто селско момиче, те решават, че ще й помогнат да получи справедлив съд. Заедно с още четири човека те поемат на път, изпълнен със свръхестествени опасности, който ще ги отведе пред едно финално, страховито изпитание.

Сигурно доста от вас ще останат изненадани от това, но „Сезонът на вещиците”, поне за мен, се оказа изключително приятна изненада. Взимам си назад абсолютно всички лоши неща, които казах по негов адрес гледайки трейлъра му. Просто не мога да се сетя по-хубав начин да започна филмовата си година от приятна изненада, особено след като през изминалата останах разочарован от почти всички обещаващи „guilty pleаsure” заглавия.

Сезонът на вещиците

Разбира се, филмът не е лишен и от недостатъци. Има си клишетата на жанра, страда от проблеми в ритъма (главно в средната част), диалогът не блести (въпреки че има няколко прекрасни реплики) и има финал, който предлага няколко наглед странни решения и предполагам, че ще разочарова голяма част от зрителите. Това гарантирано ще е достатъчно критиката да го оплюе, но поне на мен не успя да ми развали кефа.

„Сезонът на вещиците” има по малко от всичко, което искам да видя в една средновековна приказка, че и малко отгоре. Земи, опустошени от чума, религиозен фанатизъм, кръстоносци, битки с мечове, вещици, демони, рицари и немъртви монаси. Всичко това е представено чрез една прекрасна атмосфера, която е съвкупност от страхотната операторска работа на Амир Мокри, забележителната сценография и повече от впечатляващите грим ефекти. Общо взето, към визуалната страна на филма не може да имаме никакви забележки, с изключение на един-два момента около специалните ефекти в кръстоносното начало и в самия край.

Никълъс Кейдж и Рон Пърлман

Доволен съм и от актьорските изпълнения. Никълъс Кейдж, отново с безумна прическа, не прави най-добрата си роля, но за сметка на това е далеч от смехотворните си изпълнения, за които загатваше трейлърът. Лично аз му давам добра оценка. Както в повечето такива филми обаче, поддържащите актьори са тези, които заслужават вниманието ни, особено Кристофър Лий (при все че появата му е само за минута-две) и Клеър Фой в ролята на момичето. Те, а и останалите, успяват да внесат колорит и най-важното да вдъхнат правдоподобност на образите, които на моменти са схематични и клиширани. Но човекът с главно Ч се нарича Рон Пърлман. Той както винаги е уникален, супер забавен и пуска направо покъртителни лафове и физиономии. Дори и останалата част от филма да не ми беше харесала щях да го препоръчам само заради него. Просто не е за изпускане как раздава глави на хора с шлемове и най-важното, на демони!

Кристофър Лий

Последно, „Сезонът на вещиците” не е някакъв сериозен филм, над който да разсъждавате и който да ви предоставя някакви интелектуални предизвикателства. Той е мрачна и стилизирана средновековна приказка, странен микс от фентъзи, драма, исторически екшън и свръхестествен трилър и смея да твърдя, може да допадне на по-широк кръг от хора, а не само на любителите на по-мрачното кино.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-01-07 at 15:45

  Рон Пърлман е велик! Пък и много му отива да играе подобни роли. :)

  За първи път ми хареса още в "Името на розата" и затвърди това впечатление с ролята си в Пришълеца…

  А това ще се гледа. Напомня ми "Black Death".

  :)

  Отговор

 • Ivan_X
  2011-01-07 at 16:50

  Абе Black Death беше малко скучноват, или на мен така ми се е сторило…

  Отговор

 • 2011-01-07 at 17:21

  Пърлман е жесток в "Името на розата". Също така е много готин и в "Градът на изгубените деца. ". Абе, навсякъде е як той. :)

  "Black Death" не съм го гледал. Критиката обаче, твърди че той е по-добър от "Вещиците" – който бива размазван просто! :)

  Отговор

 • 2011-01-07 at 17:58

  Когато го гледах за първи път в "Името на розата" бях много впечатлен как са го гримирали. След това разбрах, че такава му била физиономията… 😉 😉

  Иначе е много готин като актьор! Един приятел, който е оператор, ми е разказвал за Пърлман, когато е идвал в България. Бил много симпатичен като човек и много изпълнителен в работата си.

  Отговор

 • 2011-01-07 at 20:53

  Ха-ха. :) :)

  И жената си е говорила с него, за което я мразя. 😀 И тя каза, че е много готин.

  Актьорите като него, всички до един са професионалисти, а не като нашите псевдо звездни лекенца!

  Отговор

 • 2011-01-07 at 21:26

  O, това искам да го гледам!

  Дринов, за къде сме всички ний без твоите препоръки и информационни коктейли 😀

  Много ми се иска да гледам норвежкия филм с Тролите (Troll Hunter ли беше?), уви няма да имам удоволствието да го зяпам на кино :( Все пак свиркай, ако го включат в някои фест :)

  Отговор

 • 2011-01-07 at 21:32

  @lammoth

  А ако аз ти кажа колко ми се иска да го гледам този с троловете, няма да ми повярваш. Ако изпадне на някой фест, естествено, че ще свиркам. С устенца. :) :) :)

  А "Вещиците" ме изкефи. Тотален "гилти плежър" е! Само дето, май съм само аз и още двам души в целия свят мислим така. :) :)

  Отговор

 • 2011-01-08 at 01:00

  Дринов,освен вещиците е и време за The Ward на Карпентър :)
  http://www.movieweb.com/movie/the-ward/internatio

  Отговор

 • 2011-01-08 at 02:22

  Изглежда ми много добре. Даже не бях чул, че има подобен филм :)

  Николай Кейджов последно му шумяха около онази дивотия с магьосниците и чираците, алабализми :)

  А това наистина изглежда яко 😉

  Пък ако вземе и че ме изкефи – ОМаГа – ще се джойнна към малката групичка, наричаща себе си "Харесващи този фюм" :) lol

  Отговор

 • 2011-01-08 at 05:14

  @Val

  Втората ни новина от днес е за "The Ward" и при това не е първата :) Много се чака този филм, макар че и него го оплюха здраво. :)

  @legrandelf

  Ако не друго, изглежда прекрасно.

  С нетърпение очаквам твоето мнение, защото държа на него. :)

  Отговор

 • 2011-01-10 at 15:33

  Поредният евтин адвенчър за масово потребление. Очаквах малко повече от Кейдж, но човекът явно толкова си може. За Сена е ясно, че е боклук. Годината започва порядъчно зле. 3.8/10

  Отговор

 • 2011-01-10 at 16:15

  Well, Duuuuh!!!

  По съвсем обясними причини, едва ли някой е очаквал нещо друго от теб по адрес на подобен филм, и честно казано, не виждам защо си се пънал.

  Отговор

 • Alex
  2011-01-10 at 22:18

  Филмето си е екстра за почитателите на old school приключенски истории.

  Ще проличи и по другото положително БГ (а може би и на световно ниво) ревю, което ще пусна в Синефиша в петък.

  И за пореден път да отбележа, че БГ публиката получава независим филм на световна премиера, което никак не е малко, тъй като съм запознат с необходимите разходи.

  После като не се гледа, не се чудете що никога няма да видите нещо от рода на Rare Exports или Troll Hunter на голям екран в милата ни родина.

  Просто не може могъщи тъпотии като Запознай се с прабаба си да изкарват яко кинти, а като се предложи нещо алтернативно да си го дърпаме от нета щото не си струва парите за кино. Все едно Де Ниро и Стилър накуп, правещи се на дебили си струва парите за кино.

  Отговор

 • 2011-01-11 at 01:05

  @Alex

  Иха, ставаме двама. "Сък ит бичис"! :) С интерес очаквам мнението ти. :)

  Отговор

 • Алекс
  2011-01-12 at 01:09

  Ето я и обещаната рецензия: http://www.cinefish.bg/Sezonat-na-veshticite-s-og

  Отговор

 • Алекс
  2011-01-16 at 03:09

  Изгледах и Black Death за сравнение.

  Макар, че двата филма имат общи елементи, то в крайна сметка са доста различни.

  За единия вече постнах мнението си, така че тук просто ще отбележа, че Black Death е чисто исторически филм, в който няма каквито и да било свръхестествени сили и съответно липсват всякакви запомнящи се специални ефекти.

  Като цяло филмчето не е лошо за едно гледане вкъщи, но нито Шон Бийн е Никълъс Кейдж по отношение на популярност, нито качествата на продукцията са близо до тези на "Сезонът на вещиците", така че Black Death няма шанс да се появи легално в България.

  Отговор

 • 2011-01-16 at 14:05

  Аз чух добри отзиви, ама…

  Не вярвам да е толкова фъни, колкото "Вещиците"! :)

  Отговор

 • Алекс
  2011-01-16 at 14:53

  Е то въобще не е фъни.

  Сериозен го раздава.

  Сценарият е супер предвидим, гримът е далеч от нивото на Вещиците, а очакванията ми за много повече кървища и разчленени тела не са оправдаха.

  Иначе вчера ми се получи нещо като ден на Шон Бийн, защото си пуснах Death Race 2 без да знам, че участва вътре.

  Както и с The Marine 2 бях приятно изненадан какви 80-ски екшънлета можело да се правят все още и то с немалко пари, но излизат директно на видео.

  Разочароващо е само, че Дани Трехо не съсече никой с Мачетето, но пък кървища има доволно 😉

  Отговор

 • 2011-01-16 at 17:06

  Щом има кървища, значи стаа! :)

  Отговор

 • 2011-01-18 at 04:12

  Гледах го и познай…

  Хареса мииииииииии 😉

  Много приятен филм и напълно покри очакванията :)

  Pure entertainment, даже на местата, където би трябвало да дразни или да ме кара да се чувствам некомфортно – просто не се случи :)

  Glad… а и съм гладен, lol

  Отговор

 • 2011-01-18 at 12:13

  Супер! Знам аз, че на теб може да се разчита, но този път имах сериозни съмнения. :) :)

  Отговор

 • benneth
  2011-01-31 at 12:15

  Подозирам, че този филм ще е голяма простотия, въпреки приятно изненадания Дринов. В първия момент помислих, че става дума за нещо сериозно, но когато изгледах първите 5 минути, направо щях да падна от коня. По-голям кич няма накъде! Тия в Холивуд джаскат на всяко гърне мерудия, когато става дума за спецефекти. Не разбраха хората, че през Средновековието не е имало дракони, огнедишащи вещици и прочее изгъзици… С това те може би биха впечатлили някое пеленаче, но не и сериозната публика…

  P.S. By the way Дринов е на Вие с пунктуацията. Постарал се е, ама текстът му се нуждае от сериозно разместване на запетайките. :-)))

  Отговор

 • 2011-01-31 at 12:58

  "През Средновековието не е имало дракони, огнедишащи вещици и прочее изгъзици", но те са част от забавата във всички подобни филми. :) А за запетайките ти благодаря. По-късно ще погледна и ще ги пооправя. Доколкото мога. :) :)

  Отговор

 • 2011-01-31 at 14:53

  Стига ве, верно ли е нямало? Как така? :( Ама сериозно?

  Ееее, съсипахте ми сексуалните фантазии с вещици :(

  Отговор

 • 2011-01-31 at 15:20

  Нищо де, Бенет така разпалено се възмути от научната и историческа неточност на филма в контекста на Средновековието, че все пак оставя вратичка за драконите и вещиците – стига да са в някоя друга епоха. 😀

  Отговор

 • 2011-01-31 at 15:48

  Аз пък съм чувал, че вещиците и драконите не са живяли по едно и също време.

  Отговор

 • 2011-01-31 at 16:13

  @lammoth

  Споко, поне ти остават демоните! :)

  @UZUMAKI

  Гневът е точно на място. Единственото измислено създание, което има право да съществува през средновековието, е Бог. :)

  @Тихомир (a.k.a. Тито)

  Вещиците и драконите да, но не и огнедишащите вещици и дракони. :) :)

  Отговор

 • 2011-01-31 at 17:35

  ROFL, не го казвай и на шега бе! :)

  Отговор

 • 2011-01-31 at 18:05

  Аз само цитирам разни оперирани от въображение проповедници. :) . :)

  Отговор

 • 2011-01-31 at 18:09

  Демек, от огнедишащите вещици са произлезли драконите. В тази посока ли е протекла еволюцията вещица-дракон, че нещо се обърках, а скоро не съм чел научни разработки по въпроса. 😉

  Отговор

 • 2011-01-31 at 18:32

  Не знам, трябва да питаме benneth, той подхвърли… термина? :)

  Отговор

 • 2011-01-31 at 18:44

  Неведоми са пътищата Божи.

  Отговор

 • 2011-01-31 at 20:22

  не ве, огнедишащи вещици са тия, които са правили френска любов с дракон.

  Е, тия вещици, които са се изхитрили и са правили ан@лен секс с дракон са станали "летящи вещици с турбо-газови уредби" 😀

  Отговор

 • 2011-01-31 at 20:30

  Бедна му е фантазията на Бенет какъв култов мем създаде с неадекватния си коментар. 😀

  Отговор

 • 2011-01-31 at 20:32

  Ех-бе, Ламотче, бе! :) Да знаеш, че очaквам "Ода за огнедишащите вещици"! 😀 😀 или "Турбо-газовите уредби и имат ли те почва във вещерското въздухоплаване през Средновековието" 😀 😀 😀

  Отговор

 • 2011-01-31 at 20:36

  Хахахах абсолютно! @ lammoth ще трябва да развиеш тази история 😀 😀 😀 мисля, че доста хора ще я проследим с интерес :)

  Отговор

 • 2011-01-31 at 20:47

  А ние знаем, че Ламот ги умее тези неща. :)

  Отговор

 • desita
  2011-02-22 at 19:18

  Струва ли си да се гледа Season of the Witch ?? Хубав ли е филма?

  Отговор

 • 2011-02-22 at 23:15

  Ти не чете ли статията и коментарите бе, смотло? И си научи шибаната граматика; демек – не яж (пълни) членове.

  Отговор

 • 2011-02-23 at 02:59

  @desita

  Струва си! :)

  @UZUMAKI

  Неуморен си! :)

  Отговор

 • Ivcho
  2011-03-16 at 20:28

  Добре де уж сезонът на вещиците а пък една вещица не видях в тоя филм.

  Само някъв демон.После разбрах че бил дявола.

  Всичко си вървеше добре докато не се появи оня прилеп.

  Разочарован съм!

  Отговор

 • 2011-03-16 at 21:50

  Е не те ли изкефи каква глава му наби Рон Пърлман? :) :)

  Отговор

 • Ivcho
  2011-03-18 at 15:11

  Е да това беше яко.поздравявам човека на който му е хрумнало това. :) :) :)

  Отговор

 • 2011-03-18 at 16:23

  Някой дебил ще да е било! :)

  Отговор

Коментирайте