„Пришълец”

Знаем, че това не е новина, такa че “save it”! Просто като гигантски любители на „Пришълецът” сме леко притеснени от последните разкрития, че филмът, който до скоро беше известен като предистория на първия филм от поредицата, вече се казва “Prometheus” и сега само „ревностните фенове ще разпознаят елементи от ДНК-то на Пришълеца”. Затова решихме да споделим тази напълно фантастична спекулация, дело на ScriptFlags, която обаче, като любители на фантастиката ни звучи интересно. Така че, ако не си падате по фенски бръщолевения и голи надежди, може да пропуснете.

Та, какво е “Prometheus” – разбира се, извън добре познатия ни древногръцки титан, който свива огъня от боговете и го дава на хората? Ами дръжте се, защото е сложничко.

Както може би знаете, първоначално Джон Спейтс е нает от „Fox” да напише сценария за предисторията на „Пришълецът” на базата на много успешна идея, която той е представил пред студиото и Ридли Скот. Скоро този сценарий става факт и от „Fox” го дават на Деймън Линделоф за доизглаждане. Също така те взимат правата върху един от предишните сценарии на Спейтс, „Shadow 19”, но той така и не влиза в продукция и бива забутан по архивите.

„Пришълец”

Сега, едно от първите неща, които спомена Ридли Скот за предстоящата предистория бе че „филмът е най-вече за тераформирането. Планети, планетоиди и парчета земя, които да бъдат тераформирани и на които да се зароди живот”. Интересното е, че това е и централната тема в „Shadow 19”. Също така, още една тема присъства и в двата сценария, тази за „time dilation”, нещо, от което Скот се интересува от доста време – той се опитва от 25 години насам да екранизира „Вечната война” на Джо Холдеман, която извън чисто военната си тематика разглежда и тази тема – и ето какво споменава по въпроса:

Всъщност се дематериализираш и рематериализираш, защото точно това е скоростта на светлината. Не можеш да пътуваш в подобен отрязък от време и затова трябва да помислиш „Как математически да променя материята си, материалното си състояние?”… Според мен, колкото е по-близо до истината и до технологичните възможности, толкова по-интересно става. И ако е филм като този, който аз ще направя, става и много по-страшно.”

Действието на „Shadow 19” се развива в далечното бъдеще, когато на Земята две суперсили воюват за това, което е останало от природните ресурси в Слънчевата система. Започва с космически битки, мислещи машини, механична сеч и инопланетен бой. Една от тези суперсили е създала и изпратила към далечна планета на име Erix гигантски тераформиращ кораб, който сам по себе си представлява разумна машина. Техните надежди са да вземат този далечен свят и да го пригодят за живот. Когато огромният кораб каца на суровата и негостоприемна планета Erix, той освобождава шест по-малки мобилни единици, наречени Crawlers, които се разпростират на 125 километра и „засяват семето”, което ще промени планетата.

Сулако

Името на този разумен кораб е „Prometheus”. Той е свързан със Земята посредством устройство наречено Lang Transporter, което позволява обекти да пътуват мигновено от една точка до друга. Когато едно от мобилните устройства (Crawlers) на „Prometheus” се разваля, специална научна агенция изпраща космически морски пехотици да отстранят проблема.

Тази научна агенция има и специално устройство, което проследява и обработва опитите за отстраняване на повредата, така че когато някой от работниците умре (което се случва често), той може да се възползва от безкраен запас „допълнителни животи”, подобно на видеоигра. Така служителите се изпращат на Erix отново и отново, докато не разберат как да поправят развалената машина (доколкото схващаме е нещо близо до идеята на „Source Code”, но като че ли не става дума за пътуване във времето). Жестокостта на местната форма на живот на Erix е пословична и често се говори за нея като за „био-механоидни убийци”.

Ако виждате накъде отиват нещата и смятате, че това е пълна лудница, по всяка вероятност ще сте прави. В същото време обаче, има някакъв смисъл във всичко това или поне на нас ни изглежда правдоподобно различни сценарии да бъдат комбинирани и спретнати в един нов, който да разказва история, носеща елементите или „ДНК-то”, ако предпочитате, на споменатите сюжети, включително и на любимата ни поредица.

Ако в крайна сметка „Prometheus” се окаже кораба, на този етап това означава, че трябва да започваме да пестим за фанелка, която да добавим към суичърите и тениските ни на „Ностромо”, „Сулако” и „Weyland-Yutani”. Ако ли пък не, поне се позабавлявахме малко.

Всичко, което сме писали за „Пришълецът”, можете да видите тук.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

  1. Всеки от старите филми носи духът на киното от съответната епоха в която е правен.

    Значи може да си представите какво говно се задава.

  2. Според мен има надежда да се получи нещо наистина добро. Въпросът е, колко от това нещо ще е "Пришълецът", и колко нещо напълно различно.

  3. Дринов, чел ли си романизациите на филмите от Алън Дийн Фостър? Като малък от трите "Пришълците" ми беше настолна, толкова хубаво описваше оръжията!

  4. E, че как? Искали питане? Чел съм ги по 100 пъти. Спомням си във втората част автоматичните пушки, които оставяха в коридорите. Тях ги нямаше във версията на филма, която бях гледал тогава. После като излезе удължената версия, където ги има, се подмокрих.

    Същото важеше и за 3-ката. В книгата пришълецът идваше по-различен начин – от бика. Отново чак по-късно гледах тази версия. Ефекта от нея беше подобен. 🙂

  5. Ако на Прометей му плащаха за авторски права всеки път когато Холивуд му ползва името за име на някакъв кораб,той ще бъде най-богатия човек в галактиката!!! 🙂 🙂 🙂

  6. На Дринов му пърхат пеперуди в стомаха!!! 🙂
    А ни се подиграваше преди време, безценна моя…