Обзор на „Десетилетие на българското кино”

от на 2011-01-04
 

Десетилетие на българското кино

С прожекции на 28 и 29 декември в Дома на киното приключи специалната програма „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която бе част от извънредния „семестър” на „София Филм Фест за учащи”. Продължила от март 2010 до края на миналата година, обявена за година на българското кино, програмата включи 34 игрални филма, създадени в периода 2000 – 2009 г. Можете да видите кои бяха те на сайта на програмата.

Десетилетие на българското киноКато част от „София Филм Фест за учащи”, „Десетилетието на българското кино” бе насочено основно към младите хора – ученици и студенти, и им осигури свободен вход до всички прожекции. Безплатното посещение дава възможност за равен достъп на всички подрастващи, независимо от социалния статус, а това е чудесна възможност за стимулиране на младите хора към вечното желание за „съизмерване” със звездите от световния небосклон, в съчетание с неусетното и неизбежно изграждане на вкус към доброто кино. Допълнителен бонус към заглавията, повечето от които иначе не биха могли да бъдат видени в другите киносалони, беше представянето на всеки филм от неговите автори и разговор с публиката след прожекциите.

С богата си палитра от теми, жанрове и авторски подход „Десетилетието на българското кино” ни подсказа накъде се движи българското игрално кино. Особено голям интерес и препълнени зали предизвикаха прожекциите на няколко от най-новите български филми – „Мисия Лондон”, „Лов на дребни хищници”, „Източни пиеси”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, както и на по-старите „Печалбата”, „Маймуни през зимата” и „Летете с Росинант”. А още тази седмица ще разберем кой филм е с най-висок рейтинг от гласуването на зрителите.

Десетилетие на българското киноОсновната идея на „Десетилетие на българското кино” е да запознае колкото се може повече млади хора със създаденото от най-новото родно кинопроизводство и да срещне зрителите с авторите, защото контактът и обратната връзка са еднакво важни и полезни както за създателите, така и за публиката. Дори когато български филми са били прожектирани в общата програма „София Филм Фест за учащи”, те винаги са предизвиквали най-много интерес сред зрителите, което показва, че младите хора имат нужда да гледат родно кино.

На 10 януари започва новият, пети семестър на „София Филм Фест за учащи” – отново с прожекции с вход свободен за ученици и студенти всеки понеделник в Дома на киното. Ще имаме възможност да представим на младата публика носителя на голямата награда на журито в Кан 2009 – „Пророк” на Жак Одиар, един от шедьоврите на Ларс Фон Триер – „Догвил”, най-новия филм на Педро Алмодовар „Прекършени прегръдки”, носителят на 6 награди на Европейската филмова академия за 2010 година – „Писател в сянка” на Роман Полански, „Четецът” на Стивън Долдри, „След сватбата” на Сузане Биер, „Коко Шанел и Игор Стравински” на Ян Кунен и предизвикателството с режисьорски подпис на Тери Гилиам – „Сделката на доктор Парнасъс”.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте