Златна малинка 2010

Номинациите за „Златни малинки 2010”

По традиция в деня преди номинациите за „Оскар” излизат кандидатите за „Златните малинки”, които тази година са по-типични от всякога. Дженифър Анистън и вампири? Да, супер зле са, но адски очевидно. За наше най-голямо съжаление „Малинките” от край време са по-неточни и опорочени и от наградите на Академията, но поне едно не може да се отрече – двете специални категории заслужават внимание.

2010 наистина се отличи с няколко страхотни кандидати за „Най-ужасно 3D” („Worst Eye-Gouging Mis-Use Of 3-D” – сещаме се за два-три подходящи превода, но не ни се затъва в това блато), а продълженията, предисториите, римейките и обикновените „rip-off” ни тровят живота вече от години. Но номинираните са „Сексът и градът 2”, поредния „Здрач” и „Последният повелител на въздуха”. Какъв е смисълът, ако можеш да изброиш всички номинирани още преди да са излезли на екран? Кога ще видим малко по-смело решение и по възможност да не е тъпа комедия, която си е направена с цел да обере „Малинките” или още един коментар колко са смотани тинейджърките и колко са зле отбори Едуард и Джейкъб.

Ако все пак искате да сверите личната си класация „Най-зле” с официалните „Златни малинки”, ето го и пълният списък с номинациите:

WORST PICTURE
„The Bounty Hunter“
„The Last Airbender“
„Sex and the City 2“
„Twilight Saga: Eclipse“
„Vampires Suck“

WORST ACTOR
Jack Black – „Gulliver’s Travels“
Gerard Butler – „The Bounty Hunter“
Ashton Kutcher – „Killers“ and „Valentine’s Day“
Taylor Lautner – „Twilight Saga: Eclipse“ and „Valentine’s Day“
Robert Pattinson – „Remember Me“ and „Twilight Saga: Eclipse“

WORST ACTRESS
Jennifer Aniston – „The Bounty Hunter“ and „The Switch“
Miley Cyrus – „The Last Song“
Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis and Cynthia Nixon – „Sex & the City 2“
Megan Fox – „Jonah Hex“
Kristen Stewart  – „Twilight Saga: Eclipse“

WORST SUPPORTING ACTRESS
Jessica Alba – „The Killer Inside Me“, „Little Fockers“, „Machete“ and „Valentine’s Day“
Cher – „Burlesque“
Liza Minnelli – „Sex & the City 2“
Nicola Peltz – „The Last Airbender“
Barbra Streisand – „Little Fockers“

WORST SUPPORTING ACTOR
Billy Ray Cyrus – „The Spy Next Door“
George Lopez – „Marmaduke“, „The Spy Next Door“ and „Valentine’s Day“
Dev Patel- „The Last Airbender“
Jackson Rathbone- „The Last Airbender“ and „Twilight Saga: Eclipse“
Rob Schneider – „Grown Ups“

WORST EYE-GOUGING MIS-USE Of 3-D (Special Category for 2010)
„Cats & Dogs 2: Revenge of Kitty Galore“
„Clash of the Titans“
„The Last Airbender“
„Nutcracker 3D“
„Saw 3D“

WORST SCREEN COUPLE / WORST SCREEN ENSEMBLE
Jennifer Aniston and Gerard Butler – „The Bounty Hunter“
Josh Brolin’s Face and Megan Fox’s Accent – „Jonah Hex“
The Entire Cast of „The Last Airbender“
The Entire Cast of „Sex and The City 2“
The Entire Cast of „Twilight Saga: Eclipse“

WORST DIRECTOR
Jason Friedberg and Aaron Seltzer – „Vampires Suck“
Michael Patrick King – „Sex and The City 2“
M. Night Shyamalan – „The Last Airbender“
David Slade – „Twilight Saga: Eclipse“
Sylvester Stallone – „The Expendables“

WORST SCREENPLAY
„The Last Airbender“ – Written by M. Night Shyamalan, based on the TV series created by Michael Dante DiMartino and Brian Konietzko
„Little Fockers“ – Written by John Hamburg and Larry Stuckey, based on Characters Created by Greg Glenna & Mary Roth Clarke
„Sex and the City 2“ – Written by Michael Patrick King, Based on the TV Series Created by Darren Star
„Twilight Saga: Eclipse“ – Screenplay by Melissa Rosenberg, Based on the Novel by Stephenie Meyer
„Vampires Suck“ – Written by Jason Friedberg & Aaron Seltzer

WORST PREQUEL, REMAKE, RIP-OFF or SEQUEL (Combined Category for 2010)
„Clash Of The Titans“
„The Last Airbender“
„Sex & The City 2“
„Twilight Saga: Eclipse“
„Vampires Suck“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 Comments

  1. Съгласен съм. Има доста по-претенциозни филми, които трябва да изместят глуповатите и несериозни комедии.

    В категорията най-лоша актриса надпреварата е "безмилостно жестока"! 🙂

    Мисля, че е крайно време да връчат специални награди за цялостно творчество и принос в издебиляването на масите на Джак Блек, Ашчън Къчър и Роб Шнайдер. 🙂

  2. Те дават разни специални награди. За цялостно творчество имат Роналд Рейгън, Линда Блеър, Ъруин Алън, Уве Бол и "Брус the Rubber Shark" от "Челюсти". 🙂

  3. Тия смешни наградки още ли съществуват, бе?

    Много са жалки горките, и умират да привличат вниманието към себе си като номинират и награждават популярни филми. И преди някои умници да цъфнат с коментарите си, НЕ аз не съм фен нито на Здрач нито на Еърбендъра. Камо ли на останалите.

    Просто тия Малинки са толкова предсказуеми, жалки и безинтересни, че вече не е и смешно. Хубаво поне, че никой не ги приема насериозно и Сандра Бълок им го показа нагледно миналата година.

    А и като се замисля, има ли някой който да не е бил номиниран по някакъв начин за тези наградчици?

    Кубрик беше номиниран, Камерън спечели, Бей спечели, Верховен спечели, Шаямалан спечели, Бълок спечели, Лукас беше номиниран и т.н.

    С две думи, всеки който се е доказал като успешен актьор или режисьор е или "номиниран" или "награждаван" с Малинка. А в същото време, създателите на ШЕДЬОВРИ като Титаник 2, ТрансМорфърс, 100 милиона преди новата ера и Змии на влака–––-нямат нито една номинация!

    Да, това е наистина честно и обективно. (sarcasm)

  4. @Veso – нали това казваме и ние. Макар че, когато някой от големите се издъни , трябва да получи награда. Нещо като "златния скункс" на онова предаване.

  5. Така e, понякога и големите допускат грешки. Не го отричам.

    Но тъпото в случая е че Малинките обръщат внимание само и единствено на големите. А в същото време колко други тъпотии излизат – филми, които се чудиш как изобщо са били заснети.

    Ей сега върви Сънданс и един по-умен от мен човек си го каза най-добре: "Нямате представа какви тъпи филми се прожектират по тези фестивали. Хората си мислят, че всичко що е независимо е страхотно, а това просто не е така."

    Запитайте се защо подобни филми никога на биват номинирани за Малинки. Отговора е лесен: защото тогава никой няма да се интересува от наградите. Но ако атакуваш директно доказани бокс офис хитове и тук-таме някои провали по които се е шумяло, тогава вече ще привлечеш вниманието върху себе си. Отново подчертавам че не съм фен на номинираните сега. Говоря по принцип.

    Точно това правят и Малинките, просто търсят лесна слава. И затова никога няма да бъдат признати за легитимни награди които имат някаква тежест.

    С две думи, те са си виновни.

  6. Напълно съм съгласен!

    Това за тъпите филми се отнася и за "Европейското кино". По-тъп филм от тъп европейски филм няма! 🙂

  7. Veso, донякъде си прав, но точно това са издънките – да вложиш много и да се издъниш. Ако вложиш малко – и да се издъниш, какво толкова. Но когато си вложил много, ама наистина много, тогава и критиката трябва да е по-голяма. Под влагане имам в предвид освен пари и талант (творчески ресурс).

    Но иначе – всичко си е реклама! А аз май не съм гледал нищо от номинираните. 😉

  8. Китайско, индийско, френско кино. Тъпи тъпотии тъпашки има навсякъде. Упс, май прекалихме с "тъпите" неща : )

    Между другото, още от сега е ясно че Еърбендърчето ще обере всичко. Но пък не мисля че на Шаямалан му пука особено. Последните му два филма пак обраха много от тия награди, така че човека надали ще бъде изненадан.

    П.С. Хубаво ще е да направи това продължение на Неуязвимия. Колкото и странен да беше филма, на мен лично ми хареса и нямам нищо против още един. Разбира се, Брусчо Уилисчо и Самюъл 'Shut the fuck up, motherfucker!!' Джаксън трябва да се завърнат.

    Без тях не става.

  9. Тихомир, така е разбира се.

    Но трябва да има поне някакъв баланс, а не всички Малинчовци да се нахвърлят като невидели върху високобюджетните студийни продукции. Баланс му е майката.

    А не само да се звериш на филми, чиито създатели им е буквално през оная работа дали ще оберат 20 Малинки или 2. Филма успешен ли е в бокс офиса, на никой не му пука дали ще бъде номиниран за анти-награди.

    Но както е вече казано, рекламата си е реклама и Малинките обичат да се рекламират. И то много.

  10. За съжаление, нямаме шанс за "Ънтрошабъл 2" 🙁

    Ако го заснеме, хич не ми пука колко малинки ще вземе. 🙂 То и "Шоугърълс" има 100 малинки, но на мен си ми е любим филм! 🙂

  11. "Шоугърлс" рууулззз! 🙂

    Идеята на малинките е, че точно тези големи издънки, с големи очаквания, големи реклами и звезди в тях, почти винаги са в топ 10 на бокс-офисите. Т.е. милиони хора са били подведени и са си дали парите за тях. И за съжаление рекламации не се приемат (аз исках да запаля киното след AVP2, но това е друга, много болна тема). Малките b-side простотийки си ги гледаме, без да ни ограбват 😉

  12. Виво, моите уважения но не можеш просто ей така да подведеш милиони хора и то от най-различни държави. Филм който е спечелил над 200 милиона само в САЩ в никакъв случай не може да бъде определян като 'издънка', независимо колко анти-награди е спечелил.

    Ако това е идеята на Малинчовците, значи са по-зле отколкото си мислех и отново доказват тезата на милионите си критици по света: че обръщат внимание само на успешни и популярни филми с цел да ядосат техните почитатели и да влизат в новините.

    Между другото, за да няма обърквания, наградките Златна малина се раздават от филмовите критици. Да, КРИТИЦИ. Учредителя им Джон Уилсън е бивш критик а сред членовете които гласуват са небезизвестните Питър Травърс, когото просто не понасям и Роджър Ебърт.

    И както всички знаете, мненията на публиката и критиците много, ама много рядко съвпадат.

    От тук нататък сами си правете изводите.

  13. @ Veso

    Абе и Сашка, Ташка, Бомбашка и по-младите им клонинги (не мога да изпусна и Веско Маринов, който пълни зала 1 на НДК) са най-слушани и печеливши е България. Америка точи лиги по Майли Сайръс и други безподобни бездария. Така че не мисля, че възвращаемостта на инвестицията има общо с качеството на продукта. Същото е и в киното. 😉

  14. Не казвам че спечелените пари определят кое е хубаво. Ето Боен Клуб беше тотален провал в класациите и много критици го оплюха през 1999. Но сега, години по-късно, филмчето си има стабилна група от почитатели.

    Нещата които казах за бокс офиса се отнасят само и единствено за решението на Малинките кои филми да номинират и кои не. А примера ми с 200-те милиона долара не си го измислих, а просто си спомних какво четох от бокс офис анализатори.

    Колкото за Сашки, Ташки и Майли Сайръс, очевидно е че си имат достатъчно почитатели и затова са и успешни. За хората които ги харесват, те са талантливи. За хората които не ги харесват, те са безподобни бездария.

    Но тук вече говорим за личен вкус и предпочитания, а не за факти.

  15. @Veso

    Абе фалшивото пеене, не е въпрос на вкус. 😉

    Вярно е, че в киното нещата са по-сложни и обстоятелствени. А за Малинките има и още нещо – няма как да награждават фестивални B-movies, които са гледани от 2000 или 15 000 души, примерно. Все пак трябва да "боравят с материал", с който широката публика е запозната. Едни индипендънт награди могат да популяризират даден филм, режисьор и т.н., да ги направят достояние на широките маси и филмовите студиа, докато едни награди с отрицателен "заряд" не могат. Но едва ли много хора ще дадат пари за тотално неизвестен филм, който е обявен за най-тъпия на годината. Така ще се загуби и обществения интерес. Затова няма и смисъл да се занимават с Уве Б(л)оу и десетките некадърни (по-мое мнение) кино творци.

    🙂

  16. Точно тук е проблема на Малинките.

    Те се рекламират като шоу което награждава най-лошото от киното като ЦЯЛО, а не най-лошото от "големите студийни филми, които са познати на публиката". Еми щом награждават всичко що е лошо в киното, да награждават и филми, по които не се шуми, но също не са приети добре от критиката. Нали уж са правят на много обективни. Хайде тогава да го докажат.

    Но няма да стане и ти сам го каза, те трябва да боравят с материал с който широката публика е запозната. Или иначе казано, трябва да се е***** с материал с който широката публика е запозната.

    Да, признавам, понякога номинират "правилните" филми, но 90% от номинациите им са продиктувани само и единствено от отчаяната и жалка нужда за самореклама и провокации.

    Иди на сайта им и виж сам за какво става дума: десетки фенове на номинираните тази година филми, по-точно Здрач 3, ги псуват и проклинат. Но на тях определено не им пука защото са постигнали това което искат: привличане на вниманието към себе си.

    А как става това? Много леснооо.

    Просто номинираш това което е популярно и успешно.