„Prometheus”

Независимо какви опасения имате (нашите ще опишем малко по-долу!) новината, че Ридли Скот ще работи по „оригинална, дръзка” фантастика е най-добрата, която сме чували от… ами, от 1982 година насам. Още по-страхотно е, че това е същият проект, за който пишем през цялата кратка история на този сайт, „Пришълецът”.

След доста съмнения, противоречиви новини и откровени слухове, „Twentieth Century Fox” официално обявиха премиерната дата на „Prometheus”, 9 март 2012! Точно така, филмът ще се казва „Prometheus”, режисьор ще е Ридли Скот, а една от петте главни роли вече е заета от Нуми Рапас (доколкото разбираме учения Елизабет Шоу). Споменава се още, че компания ще й прави поне още една жена и тя трябва да е истинска Холивудска звезда. Става въпрос за ролята на Викърс, а последните имена, свързани с нея, са на Анджелина Жоли и Чарлийз Терън.

Първоначалният вариант на сценария (по идея на Скот) е на Джон Спейтс, но Ридли Скот и Деймън Линделоф отдавна го пренаписват и разработват в нова посока. Ето какво казват самите те за проекта пред Deadline:

Ридли СкотСкот:Пришълецът беше опорната точка на този проект, но от творческия процес се роди нова, грандиозна митология и вселена, в която съществува тази оригинална история. Ревностните фенове ще разпознаят елементи от ДНК-то на Пришълеца, така да се каже, но идеите, които се разглеждат в този филм са уникални, мащабни и провокативни. Безкрайно съм доволен, че открих единичната история, която търсех, и най-накрая ще се върна към жанра, който е толкова близо до сърцето ми.”

Линделоф: „В свят, преливащ от предистории, продължения и възраждания, аз бях впечатлен колко оригинална е идеята на Ридли за този филм. Дръзка, дълбока и да се надяваме, последното нещо, което сте очаквали. Когато седях в киното като дете, вдигнал крака от страх, че нещо може да ме хване за глезените, не съм си и представял, че някой ден ще работя с човека, отговорен за това. Да работя с него наистина е сбъдната мечта.”

Добре, дотук бяха фактите и обяснимата радост на всеки фен на Пришълеца, Ридли Скот, фантастиката и киното въобще. Сега идва на ред на притесненията, защото колкото и да харесваме Скот, определено изпитваме известно недоволство. Филмът ще е уникален, в това съмнение няма. Не бихме се учудили да остане в историята, подобно на един-два други филма на същия режисьор. Ние сме изцяло за уникалните, мащабни и провокативни идеи – точно за това е фантастиката. Даже, преди време сигурно щяхме да кажем, че е по-добре Скот да се заеме със съвсем нова, оригинална фантастика.

Alien

Но след това казаха, че ще е продължение или предистория на „Пришълецът” и ние съвсем малко се подмокрихме. Защо беше нужно да ни подлъгват така, след като само „ревностните фенове ще разпознаят елементи от ДНК-то на Пришълеца, така да се каже”. Какво ще рече това? Че в някой момент на заден план ще се види череп на ксеноморф? Това вече сме го виждали и да, филмът е супер, но повярвайте ни, нямаше да сме доволни, ако ни го бяха хвалили като продължение на „Пришълецът”! Или означава, че в някой момент ще се спомене „Уейланд-Ютани” или ако това е невъзможно, защото сме в съвсем друго време или друг свят, може би към края някой зъл учен ще каже „Я да видим дали можем да направим подобно, но кръвта му да е киселина”? Честно казано, ако става дума за подобни „елементи от ДНК-то”, ние предпочитаме въобще да ги няма, били те буквални или метафорични (разбира се, второто е по-вероятно).

Надяваме се, обаче, че всичките ни опасения ще се окажат безпочвени и без каквито и да е уговорки, ще можем да определим „Prometheus” като 100%-ва част от любимата ни поредица. Но дори и да не е така, това по никакъв начин няма да променя факта, че Ридли Скот ще режисира нова фантастика! При това високо-бюджетна, оригинална и интелигентна, което си е най-добрата новина от… Всъщност най-добрата новина, точка.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. ……….„Я да видим дали можем да направим подобно, но кръвта му да е киселина”?………….

    Дано не стане така защото думи като "оригинална,дръзка" абсолютно отпадат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. @Silentium

    Ти си чакаш, ама не може само да се пише, трябва да се ходи и при тъщата. 😀 😀

    Аз Анджелина бих я гледал в някое порно с удоволствие, но предпочитам тук да не играе. Същото се отнася и за Чарлийз. Искам нещо по-така – Кони Нийлсън например. Какво стана с тази жена, между другото?

  3. Нима тъщата е по-важна… нима… нимааааа! (шегувам се)

    А иначе и аз точно тези двете определено не бих искал да виждам в Пришълец филм (особено Джоли, която не харесвам – знам, знам!).

    Но студиото си иска известна. Дано поне изберат някоя по-поносима актриса 🙂 (поносима за мене де)

  4. Нищо не е по-важно! 🙂 🙂

    Да ти кажа честно, ще я прежаля Анджелина, стига филма да си е "Пришълецът" такъв какъвто го знаем, а не нещо измислено.

  5. Кони е 65-ти набор. Не че Ридли е първа младост, но мисля, че ще заложат на по-млади актьори – нали смятат направят 2 части. То пък сигурно ще излезе трилогия (като Аватар), па след 3-4 години ще искат и да го продължат….

    Като фен, колкото и да ме блазне идеята за нов филм от поредицата, особено на Ридли, не смея да имам големи очаквания… 🙁