"2001: A Space Odyssey"

И друг път сме споменавали колко ни допада идеята за отдавна изгубени филми или отделни сцени, открити в някой забравен архив. Но за нас, колкото и да са вълнуващи, сценариите на Куросава и „Upstream” на Джон Форд, не могат да се сравняват със 17 минути изгубени кадри от шедьовъра на Станли Кубрик „2001”.

Разбира се, предупрежденията да не се вълнуваме прекалено много са съвсем разумни – не е сигурно, че кадрите ще стигнат до нас по какъвто и да било начин. Освен това, се смята, че тази 17 минути са отрязания от самия Кубрик, защото създавали проблеми с ритъма на филма. Съгласни сме и с изявлението, че „2001” е завършен и съвършен филм и няма нужда от каквито и да било допълнителни кадри, но въпреки това… ние искаме да ги видим!

Когато „2001” излиза по кината през 1968 времетраенето му е 160 минути, преди Кубрик да отреже 18-19 минути и се смята, че точно тези кадри са намерени сега. Ето какво включват те:

–          Няколко кадъра от „Dawn of Man” епизода, където връзката между еволюцията на човек и монолита.
–          Няколко допълнителни кадъра на Франк, който тича в центрофугата.
–          Цял епизод от няколко кадъра, в които Дейв търси резервна антена.
–          Сцена, в която ХАЛ спира всички радио-връзки между „Discovery” и Франк.
–          Няколко кадъра от космическата разходка на Франк.

Наистина не звучи чак толкова вълнуващо. И все пак, ние искаме да видим тези допълнителни минути и ще е любопитно да разберем защо Станли Кубрик е сметнал за нужно да ги отреже от финалния вариант на филма. В крайна сметка имаме няколко книги за живота и творчеството на Кубрик и доста голяма част от тях е посветена на „2001”. Как се е родила идеята, предварителните разговори на Кубрик и Артър Кларк, сценарият, подготовката, снимките, как е бил възприет филмът на първите прожекции, какво мислят критиците, какво мисли Кубрик за тяхното мнение – все теми, които ни вълнуват. Как тогава просто да игнорираме нови 17 минути?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Интересно ще е да се видят, особено след като са и завършени, а не работни, и направо да ги бяха вкарали в документалния филм, който готвят. Но щом сам Кубрик ги е махнал, значи е имало защо. На разширената версия на "Гладиатор" в коментарите Скот обесняваше на Кроу за една сцена, как нищо не носела и прочее, та за това са я махнали, а тя всъщност си беше много добра. Да ги питаш що хабят материал, та после махат – аха, имали по-вече бюджет, а? 😉

    Най-големият майтап за мен е в DVD-то на "Титаник", където включва "алтернативен финал". И ти си викаш, сигурно Лео ще изплува неочаквано или нещо подобно, а то всъщност не това са финалните сцени от лентата. 😉

  2. За съжаление прочетох, че документалния филм е спрян. 🙁 Не успях да намеря инфо защо, но в интерес на истината не съм се и ровил много.

    Удължената версия на "Терминатор 2" гледал ли си? И там има момент, които да се чудиш защо са ги махнали. Като изключим алтернативния край :), който не ме радва. 🙂

    Иначе убивам да ги видя тези сцени, дали монтирани или отделно няма значение. 🙂

  3. Т2 ми е сред любимите и то точно удължената версия. Любим момент – с ваденето на чипа и рестартирането на Арни. Обаче нещо ме объркваш с "алтернативния край". Ще взема да направя проучване по въпроса. Аз имам някакво DVD, което без "предупреждение" излезе, че е разширената версия, но явно спомените ми от киното са доста размити. Ще проверя.

  4. Удължената версия на Т2 има само един минус (в подкрепа на Дринов) – имемно краят с дъртата Сара Конър 🙂

    Магистралния завършек е тооооооолкова по-як!

    (но пък отрязаните сцени са си някак задължителни ;))

  5. Мен пък тройката ме радва, повече от новия.

    Има много здрав екшън и най-добрия финал от цялата серия! Ето, казах го! 🙂