Осъдиха Джафар Панахи на 6 години затвор

от на 2010-12-22
 

Jafar Panahi

Световноизвестният ирански режисьор Джафар Панахи – носител на „Златната палма” за дебютния си филм „The White Balloon” и „Златен лъв” във Венеция за „The Circle” – бе осъден на 6 години затвор и още по-лошо, той няма право да напуска страната, да снима филми, да пише сценарии и да дава интервюта за чуждестранната преса цели 20 години! И ако си мислите, че Панахи е убил автобус с първокласници, дълбоко се лъжете. Причината за суровото му наказание, е че той открито поддържа опозицията на сегашния режим на управление в страната.

А това, дами и господа, ще рече, че в света, в който живеем съществуват мрачни места, където свобода на словото, на себеизразяване или пък просто право на мнение – неща, които ние смятаме за даденост – са просто думи без какъвто и да е смисъл. В тези кътчета съществуват хора, пред които неандерталците изглеждат супер развити и цивилизовани и за съжаление ние, нормалните хора, не можем да направим нищо, за да помогнем на тези, които са прозрели тази истина. Хора като Мартин Скорсезе, Стивън Спилбърг, Франсис Форд Копола и Жулиет Бинош открито осъдиха действията на иранското правителство, но едва ли ще накривят шапката на някого.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2010-12-22 at 15:15

  Tъжен, но закономерен пример за идеологическата тъпота на арабския свят. Дано все пак някой нещо направи по въпроса.

  Отговор

 • надя
  2010-12-22 at 15:25

  Само да уточня, че иранците не са араби, но това нищо не променя. А като си помисля, че и в Китай е горе-долу същото…

  Отговор

 • 2010-12-22 at 15:38

  Под "арабски свят" визирах Близкия Изток in general, макар подобно генерализиране да е донякъде условно. Преди всичко исках да напиша "ислямски свят"; просто за мен – особено в тая част на света – нещата са синонимни именно що се отнася до идеологии и начин на мислене. Удивително е колко добро кино имат иранците и колко малко ги е грижа за него. Shame on them.

  Отговор

 • надя
  2010-12-22 at 16:18

  Според мен те си го знаят, но политическите условия са такива, че не могат да му се радват.

  А иначе според мен Иран е на светлинни години по-цивилизован от останалите страни в региона. Само резултатите на последните избори (истинските, не официалните) и съществуването на добре развита култура (кино, музика, литература) показват колко са по-напред от съседите си. За това ми е и много жал за нормалните иранци…

  Отговор

 • 2010-12-22 at 16:38

  Затова, радвайте се на това, което имаме! Докато го имаме!

  Отговор

 • Ivcho
  2010-12-22 at 17:42

  Тъжно но факт.И на Иран ще му дойде времето както на Афганистан и Ирак.Братята хамериканци ще се погрижат.Въпросът е преди или след Северна Корея.

  Отговор

 • kiro
  2010-12-22 at 20:37

  'но едва ли ще накривят шапката на някого'

  по-скоро чалмата …

  Отговор

 • 2010-12-22 at 20:51

  @Ivcho

  Kaкто се казваше в "Командо" – "Няма да се притесняваш, всеки по реда си!" :)

  @kiro

  "по-скоро чалмата …" 😀 😀 😀 😀 😀

  Отговор

 • poohy
  2010-12-22 at 23:57

  Напомня ми времето на Соца у нас – малко хора знаеха за Милчо Левиев, не го пускаха у нас. И от колко много световни културни феномени бяхме лишени. Но поне ги имаше на Запад и творяха.

  Отговор

 • 2010-12-23 at 13:37

  Да, не е като при нас винаги да е било празник. :)

  Поне бяхме лишени от религиозния фанатизъм.

  Отговор

Коментирайте