Мегаум / Megamind

Гласувам „Въздържал се”
от на 2010-12-06
 

Мегаум / Megamind - ревю

„Мегаум” е един от онези филми, които трябва да се борят с негативизма месеци преди да се появят по екраните. Причината за това бяха приликите с „Феноменалните” на „Pixar” и „Аз, проклетникът”, за което „DreamWorks” отнесоха доста критики, че едва ли не крадат идеи. Разбира се, приликите са налице, но като че ли в по-голямата си част филмът стъпва на базата на Супермен – откъдето доразвива историята в познатия маниер „всеки герой има нужда от злодей”, но обърнат в посока „всеки злодей има нужда от герой” – отколкото на споменатите две заглавия.

Мегаум и Метро Мен пристигат на Земята по едно и също време, изпратени от родителите си, мигове преди черна дупка да унищожи родните им светове. Но докато Метро Мен попада в богато семейство, където мигновено става герой за всички, Мегаум бива отгледан от престъпници в местния затвор. Първоначално Мегаум опитва да бъде добър, но бързо открива, че това не му се отдава. Така той става истински злодей, заклел се да унищожи Метро Мен и да завладее Метро Сити. И един ден успява. Проблемът е, че така остава без цел в живота. Единственият начин отново да открие себе си е като си създаде нов противник – супергероя Титан, по-голям и по-силен от Метро Мен. Титан обаче, решава, че е много по-забавно вместо герой да бъде злодей, който не само иска да управлява света, а да го унищожи.

Мегаум

Това, което мога да кажа е, че „Мегаум” съвсем не се оказа трагедията, която всички предричаха. Със сигурност няма да се нареди след любимите ми анимации, не и както казват американците „not by a long shot”, но няма и да е сред неприятните ми преживявания. Тъпото е, че почти всеки елемент на филма може да го поставим в тази средна територия, която понякога може да бъде толкова разочароваща.

Историята и посланията са предимно с детска насоченост, макар че децата едва ли ще забележат част от супергеройските препратки (както и повечето български зрители заради дублажа, за който ще спомена след малко) и поради тази причинна се усеща като не особено вдъхновяваща. Друг много важен елемент, анимацията беше прилична, но за съжаление мога да отлича само един-два момента, които се открояваха, а по принцип анимациите на „DreamWorks” винаги имат зашеметяващи моменти. Същото важи и за 3D ефекта. И на последно място, заради детската насоченост, повечето шеги във филма са прекалено очевидни и елементарни и поради тази причина лично на мен не ми беше забавен. А на базата на това, че не чух никой в залата да се забавлява искрено, мога да предположа, че не съм сам в това си мнение.

Метро Мен

Най-големият минус на филма идва от една колкото очаквана, толкова и неочаквана страна. Става въпрос за дублажа, който е болна тема на доста хора. Винаги е по-добре да си гледаш филмите в оригинал, но знаете, че щом става въпрос за анимация, това е огромна рядкост. Утехата ни бе, че поне през последните години се понаучихме как се правят тези работи – справка „Ледена епоха” и „Шрек”.

Лично аз отдавна не бях гледал дублиран филм, който да ме подразни по такъв начин. Не става въпрос за техническия аспект или нещо подобно, а за избора на гласа на Мегаум, който беше под всякаква критика, едновременно като тембър и като актьорско изпълнение. Никак не ми се ще да обиждам човека, които е свършил работата, но за мен това беше пълна трагедия. Поне половин час ми трябваше да се абстрахирам от лошото чувство и да се потопя във филма и в момента не съм сигурен дали леко тръпчивият вкус, който остави той у мен не е пряко повлиян от това.

Поради тази причина, ще изчакам едно англоезично копие, преди да формирам окончателното си мнение „За” или „Против”. На този етап гласувам „Въздържал се”.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2011-01-08 at 02:28

  ТОЗИ филм трябва да се гледа с оригинален дублаж – ингилизки 😉

  Тая сутрин FedEX ми доставиха специалното кълектърс едишън от "Зей-муун-дъ корпорейшън" и да ти кажа (а май вече ти писнах на едно друго място) филмът е трепач 😉

  ШИ-БА-НО ЯК!

  И Фарел, и Пит, и Фей, и Хил – rock on! А саундтракът беше ултимейт!

  Мейт!

  Трябва да ти дам "изданието" – перфе' е просто!

  :)

  Отговор

 • 2011-01-08 at 04:43

  Елфче, ако щеш вярвай, ама самия Мегаум, страшно ми приличаше на теб! 😀 😀 😀 😀 😀

  Ха да видиш! Ще ми вика той че приличам на Раян Гослинг! :)

  :) :) :)

  Ще го гледам на инглиш задълже! Сигурен съм, че оценката ще му скочи с един два пункта. :)

  Отговор

 • 2011-01-08 at 04:45

  На мен ми е голям носът бе, не главата :))))))))))))

  Отговор

 • 2011-01-08 at 04:52

  Не ти ли е голяма главата? а? А? Я пак помисли! :) Трябва да казваш, че е ХЮДЖ! :)

  Пък и има и други видове прилики.

  Душичка златна си ми ти!!! :) :)

  Отговор

 • 2011-01-08 at 05:01

  Еййй! Велико е това изпълнение!!!

  И аз съм влюбен в него! :)

  Отговор

 • 2011-01-08 at 20:42

  хахаха – абсюлмо! Само да добавя, че и аз се "престраших" с ENG варианта на аудио – и ми беше забавно – но саундтракът наистина цепи мрака! Елвис-препратките – мухаха, Welcome to the Jungle и Джако накрая – хехехе – става за забава 😉 😀

  Отговор

 • 2011-01-08 at 23:45

  Добре де, ще го тествам. :)

  Отговор

Коментирайте