Джон Фавро

Да, правилно сте чули, Джон Фавро няма да режисира „Железният човек 3” и вместо това ще се заеме с „The Magic Kingdom”. Явно „Cowboys & Aliens” е бил толкова забавен за работа, че Фавро няма търпение да продължи със следващия оригинален проект, вместо да се занимава с безкрайни продължения. Това си има и добрите, и лошите страни. И понеже е едва средата на седмицата, а навън е безобразно студено, нека започнем с лошите.

Режисурата на Джон Фавро е това, което отличава филмите за „Железният човек” от повечето комикс адаптации, които като че ли се делят условно или на пълни излагации (трябва ли да назоваваме имена?), или на страхотни, мрачни и възможно най-реалистични трилъри като любимия ни „DC” Прилеп на Кристофър Нолан. „Железният човек” обаче не е нито едното, нито другото, и благодарение на Фавро и Робърт Дауни джуниър, филмите са класически и най-важното забавни Холивудски блокбастъри.

След края на „Железният човек 2” плъзнаха слухове за търкания между Фавро и “Marvel” заради предполагаемо тяхно вмешателство в някои аспекти, но самият Фавро отрича слуховете и споделя какво приятно изживяване е била съвместната им работа: „Аз и „Marvel” пораснахме заедно. Годините ни заедно са много важно изживяване за мен. Кевин държи под контрол много франчайзи, които се преплитат, и се радвам, че имах възможност да създам света, в който тези герои ще си играят… „Железният човек” ми даде невероятни възможности и двамата с Кевин се наслаждаваме на инерцията, която ни дадоха двата филма. Чакам с нетърпение да видя какво ще направи някой друг със същия свят.”

От добрата страна, въпреки че сме на мнение, че е хубаво човекът, който е започнал една успешна поредица, да бъде този, който я завършва, всъщност сме по-големи почитатели на поредици, чиито отделни епизоди са ръководени от различни режисьори. Така винаги има шанс за появата на нещо ново, свежо и по-добро, а някои досадни грешки да бъдат коригирани. Разбира се, има шанс и за обратното, но като че ли положителните страни са повече. Стискаме палци новият човек – някой кадърен млад режисьор (или пък Джос Уидън?) – да се окаже именно такъв позитив.

Даниел Крейг и Джон Фавро  - „Cowboys and Aliens”

Оттук нататък дори и да съсипят „Железният човек”, Фавро няма какво да се безпокои, той си продължава по пътя, а интересни режисьорски проекти не му липсват. „Cowboys & Aliens” излиза в края на юли, а той вече работи и по вдъхновения от атракция в „Дисниленд” „The Magic Kingdom” (подобно на „Карибски пирати”), в който младо семейство се оказва затворено в лунапарк, където всичко оживява, буквално.

Ето какво споделя Фаврo:
„Покрай филмите и парковете, иконографията на „Disney” беше първият подбор архетипи, с които съм се сблъскал. Още като дете, Уолт ме запозна с пълната палитра емоции, включително тъга и страх. Тези филми и атракции оставиха дълбок отпечатък. Когато за първи път чух за проекта „The Magic Kingdom” бях на път към „Дисниленд” със семейството си. Започнах да си водя бележки и без проблем запълних цяла книга с идеи.”

Въпреки че имаме доверие на Фавро, имаме леки притеснения филмът да не се окаже от ранга на „Нощ в музея”. Това, което можем да направим, е да се надяваме и да чакаме.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Фавро се отърва от един проблем, на който така и не стана ясно дали му е намерил решението. Както е известно плановете в третата част бяха Железният човек да се изправи срещу своя основен противник Мандарина. По този въпрос пред МТВ Фавро бе казал нещо от сорта: "Проблемът с Мандарина е начина, по който е описан в комиксите на Марвъл, не искате да виждате това. Той има 10 магически пръстена- това не се вписва в нашата поредица."

    Очевидно някой друг ще си блъска главата над този проблем… или ще направи нещо по- просто като остави нещата такива, каквито са от историята по комикса и ще стартира поредицата отново! Сега това е доста актуално в Холивуд. 🙂 !!!

  2. Напълно си прав. Но нали се сещаш, че трябва само да се опрат на един от законите на Артър Кларк "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic" и проблемът им е решен. 🙂 Освен това сега правят "Тор" а той е свързан с Железния човек в "Отмъстителите". Тоест нещата вече са се вписали 🙂

    Така или иначе, ще ги скалъпят нещата за да ни вземат паричките. : Ако вземат обаче да рестартират и тази поредица, ще е ебаси тъпотията!!! 🙁