Хари Потър

Тази седмица в Съединените щати беше Денят на благодарността и американската публика имаше на разположение пет почивни дни (от сряда до неделя), за да се отбие до киносалоните, където или да си избере едно от  четирите нови заглавилия, или пък да си навакса с нещо пропуснато.

Според предварителните резултати, с много малка преднина пред втория, „Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1” се превръща в първия филм от поредицата от пет години насам, който успява да остане начело на класацията през втория си уикенд. Разбира се, както неведнъж е ставало, след излизането на окончателните резултати, това постижение може да бъде задраскано.

За обикновения тридневен уикенд, очилатият магьосник е спечелил 50,3 милиона (60% спад спрямо миналата седмица), с което десетдневните му приходи възлизат на отличните 220,3 милиона. Това постижение е рекордно за франчайза, изпреварвайки 201,2 млн. на „Нечистокръвният принц”, но що се касае до реална посещаемост „Даровете на смъртта” отстъпва на трето място след „Философският камък” и „Огненият бокал” – който всъщност е последния „благодарствен” Потър и който за същия уикенд е записал по-големи приходи (от 54,3 млн.) и по-малък спад (от 47%).

На международния фронт „Даровете на смъртта” записва нови 113,2 милиона, с което световните му приходи стават 610 млн.

На втора позиция само на косъм след Потър, остава най-новото анимационно предложение от “Disney” „Рапунцел и разбойникът”, който регистрира 49,1 милиона от петък до неделя и общо 69 млн. за петте почивни дни. Въпреки че се очакваше филмът безпроблемно да дебютира или на първо или на второ място, това е резултат, който надхвърля първоначалните очаквания и му осигурява второто място за дебют по време на празничния уикенд, следвайки само „Играта на играчките 2”, който отбелязва наистина впечатляващия за 1999г. резултат от 80,1 млн.

На трето място, губейки 20% от приходите си спрямо миналата седмица, при все тежката конкуренция, „Мегаум” се справя доста добре с 12,8 млн. (17,5 за петте дни)  До момента третото анимационно заглавие на „DreamWorks” за  годината има 130,5  млн.

На четвърта позиция с 11,8 млн. и доста лоши ревюта дебютира мюзикълът на Кристина Агилера и Шер „Burlesque”. За петте дни той е регистрирал 17,2 милиона, което е точно толкова колкото записа и „Rent” през 2005 г. Само за информация 69% от публиката е била от жени.

Петото място тази седмица е за „Неудържим”, който финишира с 11,8 млн. и спад само от 10%. За седемнайсет дни, петият съвместен проект на Дензел Уошингтън и режисьора Тони Скот може да се похвали с 60,7 млн. Като изключим „Аленият прилив”, това е резултат, който на този етап изпреварва всичките им скорошни проекти.

Останалите две нови предложения за седмицата „Love and Other Drugs” и „Безпощадно” дебютират на шесто и седмо място, респективно с 9,8 млн. и 8,7 млн.

Тази седмица филмите от Топ 10 са донесли приходи от 170,6 милиона, което е с 1% по-малко от миналата година, когато „Здрач 2: Новолуние” остана на първа позиция с 42,9 млн., но с 12% повече от 2008 г., когато „Четири коледи” оглави класацията с 31,1 млн.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *