Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1

Още от същото
от на 2010-11-20
 

Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1 - ревю

Какво може да се каже за Хари Потър?

Положението с ревюирането на последните филми от поредицата за Хари Потър винаги е сложна задача, защото е адски трудно да се съсредоточим само и единствено върху филмa, без да взимаме под внимание цялостната поредица и накъде отива тя – да не говорим за сравненията с книгите, които многократно превъзхождат всички екранизации. А в светлината на това, че „Даровете на смъртта” е само първа част от едно по-голямо произведение, нещата стават още по-трудни.

Като самостоятелно произведение тази първа част не е особено сполучлив филм. Леко е разфокусиран откъм структура, на моменти излишно удължен, което води до малко по-бавно темпо и е напълно възможно на някои хора да им доскучее, въпреки няколко интересни екшън епизоди, сред които най-силно се откроява преследването по улиците на Лондон. Друг недостатък е, че може би това е филмът от цялата серия, който изисква най-много познания за случилото се до момента, за да можете да се ориентирате на 100% какво и как става. Лично аз съм гледал всички филми, плюс това съм прочел и книгите –включително и последната – и на моменти леко се оплетох в няколко подробности. Герои, предмети, събития… абе, не са малко нещата.

Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1

Ако оставим това настрана, мога да кажа, че „Даровете на смъртта” е „още от същото”. Ако сте гледали последните два филма от серията ще ви бъде много лесно да разберете какво имам предвид. Представям си обаче, че никога не сте чели романите за Хари и единственият ви сблъсък с вселената са били изпълнените с детска наивност първи два филма. В такъв случай просто нямате идея за какво става въпрос. И последната частичка от „невинност и вълшебства” е изчезнала. Няма всякаквовкусови бонбонки, няма куидич, няма хранителни пиршества в голямата зала на Хогуортс – което според мен е „what Harry Potter is all about” – всъщност няма го и Хогуортс. Дори и великолепната тема на Джон Уилямс липсва, защото е прекалено… вдъхновяваща? Това, което имаме е мрак, тягостна атмосфера, самота, саможертва, болка и смърт.

Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1

Вярно е, че и в предишните два филма имаше подобно нещо, но не и в такава степен. Освен това „Даровете на смъртта” – при все недостатъците си е по-добър филм от тях. „Орденът на феникса” лично за мен е най-слабото звено в цялата поредица, който на всичкото отгоре идва след отличния „Огненият бокал” – и книгата и филмът са сред най-добрите – и поне аз не виждам никакъв смисъл от него, освен в това по безобразно тъп начин да се отърве от един интересен герой. „Нечистокръвният принц” пък съсипа един от най-важните моменти в книгата и ни лиши от един потенциално отличен кинематографичен момент – финалната битка в Хогуортс – и общо взето беше 153 минути “говорещи глави”.

Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1

Не виждам смисъл да правим някакъв задълбочен анализ на това как изглежда филмът. Мрачната визия е отлична, местата от „туристическите пътешествия” на Хари, Хърмаяни и Рон изглеждат забележително, а ефектите са на доста високо ниво, особено в сравнение с първите филми. Е, има какво да се пооправи тук-там, но това си е чисто втеляване. За актьорите положението е същото – досега би трябвало да ви е станало ясно какво да очаквате. Иска ми се само да спомена, че според мен тук е най-доброто изпълнение на Даниел Радклиф в цялата серия до момента, което е похвално, но не променя мнението ми, че той е най-слабото актьорско звено в цялата поредица. И последно, както знаете, най-добрите британски актьори са широко представени във филмите и най-новите попълнения са Бил Наи – с кратка, но както винаги отлична поява и Рис Ифанс в ролята на бащата на смахнатата Луна.

За финал, като част от една по-голяма картина „Даровете на смъртта” върши перфектно работата си и ни подготвя за това, което всички чакаме отдавана – сблъсъка между Волдемор и Хари Потър, при който задължително ще оцелее само един. Феновете ще останат доволни, а всичко останало са подробности.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2010-11-21 at 00:30

  А защо нищо не пише за Фльор?????? Отговаряйте!

  Отговор

 • 2010-11-21 at 20:12

  Фльор има 3 секунди екранно време, наистина няма какво да се каже за нея. :( Не искахме да те разочароваме. :)

  Отговор

 • 2010-11-22 at 14:57

  Ех, поне една снимчица да бяхте сложили, да ме топли… :(

  Отговор

 • 2010-11-22 at 23:04

  Ще направим нещо по-сериозно, обещали сме ти. Стига да изкочи нещо, реазбира се.

  Отговор

 • 2010-11-23 at 01:00

  Дринов, разчитам на вас!

  Отговор

 • Pottry
  2010-11-23 at 17:20

  За мен лично подобна помия нЕма. Последния филм, ще го гледам на компютъра си. Аз пари за подобна тъпня няма да дам отново.

  Отговор

 • 2010-11-23 at 17:31

  @Pottry

  Щом е толкова голяма помия, защо ще си цапаш компютъра с него? Аз също не го харесвам, още първият не ме хвана – нещо не ми е симпатична историята и толкова. После изобщо не си правя труда да го гледам.

  Отговор

 • 2010-11-23 at 17:36

  Може би, ако не бях чел книгите и мен нямаше да ме хванат филмите.

  За този филм, мога да кажа, че в светлината на цялата серия, не е толкова лош, не знам защо Pottry, толкова се е впрегнал.

  Отговор

 • 2010-12-04 at 16:17

  Първите два филма не знам дали знаете са режисирани от Крис Кълъмбъс. От третия натам, вече режисьорите са други, като най-дълго задържалия се е Дейвид Йейтс. Много са различни първите два от третия нататък… Те са мот а мо по книгата и там се усеща този тон на любопитство и учудване от магичния свят. В третия и + обаче вкарват комедиини моменти, а по-късно го обръщат и на екшън, за да се продава по-добре и да привлече вниманието не само на феновете на романите, но и на по-широката маса. Успешен бизнес ход, но недотам добра екранизация. Изпускат се много елементи, правят се някои промени, настроението вече не е толкова магично, а по-скоро оставаш с усещането "леле кви яки ефекти"… Книгите са съвсем друг свят, който си заслужава да бъде прочетен.

  Въпреки че филма ми е интересен, няма да го гледам, а ще изчакам лятото да излезе и втората част и тогава да ги гледам един след друг. Иначе ми е тъпо.

  Отговор

 • 2010-12-04 at 20:57

  Книгите наистина са хубави, но и при тях има смяна на тона след първите две три. Стават по-мрачни и започват да умират разни хора. Така че промените по филмите не са само с комерсиална цел.

  Моите фаворити са така:

  Книги – 2 и 4

  Филми – 3 и 4

  Отговор

 • 2010-12-05 at 00:10

  Ууу… само да кажа и моите любими

  книги – 5 и 7

  филми – 5 и 7 😀 😀

  Отговор

 • DeMiro
  2010-12-05 at 17:22

  Филмът го гледах преди няколко дни на кино,като поне на мен ми хареса и то доста.Не знам защо,но винаги са ми харесвали лошите персонажи във филмите,а в този те са на доста високо ниво :),а за цветовете нямам думи.

  Отговор

 • 2010-12-05 at 18:59

  @Влади Неколов

  5-тата книга ми е най-тъпата в цялата поредица. :) Според мен е стъпка назад в историята. Четвъртата свършваше на супер "high note" с предстояща война, а в нея само циклеха с познати неща. Освен това тя ми държи първото място за най-тъпо отърваване от герой, който е станал несъществен за действието. Единственото хубаво нещо в нея е Долорес Ъмбридж – тя е много здрава. :)

  За филма не знам, но мисля че го предпочитам, пред първите два.

  @DeMiro

  Да, изглежда готино. :)

  Отговор

 • 2010-12-05 at 22:17

  @ Дринов

  Хаха, обаче с теб твърдо си се държим на двата полюса. Но какти ти каза, лошо няма 😀 . За мен петата книга потъва в света на Потър най-много от всички и – въпреки че е най-дебелата – я прочетох много по-бързо от останалите. Знам ли, някак тя ми беше най-увлекателна. А и верно си е – Ъмбридж кърти отвсекаде 😀 😀 И филма – аз предпочитам всичките пред първите два :)

  Отговор

 • 2010-12-06 at 04:18

  Вие си говорите, а никой не си мръдва пръста за най-важното. И това е Фльор!!!

  Жената вече спи вече в съседната стая, и то само защото снощи гледах "In Bruges". Не издържам вече, дайте някакви снимки на Фльор, не издържам бе, хора!!!!

  Отговор

 • 2010-12-06 at 05:11

  @Влади Неколов

  😀

  Дай да пробваме с нещо друго. Най-тъпо нещо е цялата серия – времеврътите! Свършиха си работата и после министерството ги иззе. Много зле. Най-якото нещо – близнаците Фред и Джордж. :)

  @HerMamut

  Стига с тази Фльор(ца)! :) Ето ти да мирясаш!

  Отговор

 • 2010-12-06 at 15:53

  Аууууууууууу!!!!!!!!!

  Отговор

 • 2010-12-06 at 16:19

  @ Дринов :)

  Ууу, прекалено много ми харесва историята, за да откроя нещо откровено тъпо – знам ли, за нищо не се сещам в момента.

  Фред и Джордж в моя топ10 (за поредицата) са някъде на 58 място 😀 😀 😀 . Не знам какво толкова им намирате на тия кретени :) .

  Най-якото нещо – битката в Отдела по мистериите, но предусещам, че и Хогуортс в руини няма да е гледка за изпускане. :)

  Отговор

 • 2010-12-06 at 17:51

  @HerMamut

  Не си ли доволен?

  @Владе

  Именно за това ги харесват хората, защото са кретени. :)

  Хогуортс сигурно ще е прекрасна гледка, но думата ми беше за книгите. Фред и Джордж не кефят във филмите. Все пак са по-добре от Даниел Радклиф – най-тъпото нещо в тях! :)

  Отговор

 • 2010-12-06 at 18:03

  Ааа, сори, не съм разбрал – но и да става дума само за книгите, там даже битката в отдела по мистериите е много по-добре разказана. :)

  Отговор

 • надя
  2010-12-06 at 20:57

  Книгите (от най-добра към най-тъпа…) : 7, 4, 2, 6 или 3, 5, 1

  Филмите: 4, 7 (засега), 3, 2 или 6, 5, 1

  Най-хубавото в цялата поредица: Снейп!!!

  А в последния филм има някои много сполучливи сцени (като че ли тези, в които няма екшън :-)): Хърмаяни с родителите си, когато Волдеморт убива учителката по мъгълски науки, скитането на 3мата с палатката, приказката за тримата братя. Като цяло доста по-сполучливо от 5 и 6 филм. Чакам с нетърпение втората част…

  Отговор

 • 2010-12-06 at 21:34

  Дринов, тези последните кадри не ги бях срещал. Напълни ми душата, сега съм още по-влюбен!

  Отговор

 • 2010-12-06 at 21:43

  Гледал съм и съм чел поредицата само до 5-а част и съвсем отговорно заявявам: 4 е най-яката книга, 3 е най-якият филм; 5 е най-зле от всички и като роман, и като екранизация. Ако някой ден намеря време, ще дочета и изгледам поредицата.

  PS Дейвид Йейтс е зле; новият филм изглежда тъп.

  Отговор

 • 2010-12-06 at 22:39

  @надя

  Снейп е огромеn! :) Aма 7 най-добрата книга? I don't think so! :)

  @HerMamut

  Радвам се!

  @UZUMAKI

  Нямам какво да добавя! :)

  Отговор

 • 2010-12-09 at 21:46

  Я, каква хубава дискусия :)

  "Орденът на феникса” лично за мен е най-слабото звено в цялата поредица" – абсолютно. У дома го коментирахме още, като излезе книгата.

  Иначе съм напълно съгласна с Надя! Alan Rickman ми е стара слабост, а начина, по който беше разказана историята за тримата братя и даровете на смъртта много ми допадна.

  Отговор

 • 2010-12-09 at 21:56

  И аз така смятам за "Ордена" :)

  За Алан Рикман нямам какво да кажа. Абсолютен гигант! "Мистър Такаги, няма да се присъедини към нас за вечеря" (с неговият си акцент, при който устните нe докосват зъбите) 😀

  Отговор

 • 2010-12-09 at 22:14

  Вярно, че точно така говори :) Не бях се замисляла до сега. :))

  Отговор

 • 2010-12-10 at 04:44

  А коя според вас е най-красивата, най-чаровната и най-прелестна героиняяя? (Въпрос от Питър Грифин. Аз само го поствам тук. Нямам нищо общо.)

  Отговор

 • 2010-12-10 at 14:23

  Мразя те!

  Стюи

  Отговор

 • 2010-12-10 at 21:08

  You're welcome! :)

  Хюи, Дюи и Луи

  Отговор

Коментирайте