„Убийствен пъзел 3D” / Saw 3D

The Final Chapter, ама дръжки!
от на 2010-10-29
 

„Убийствен пъзел 3D”

Главната история в поредицата „Убийствен пъзел” вече от няколко епизода циклеше на едно място и това беше повече от очевидно за всеки, който има желание да погледне обективно на нещата. В тази категория обаче – каква изненада – не влизаха продуцентите на филма, които трябваше да се изправят пред препъването на „Убийствен пъзел 6” в бокс офиса, за да загреят за какво става въпрос.

Така, набързо, плановете за още няколко продължения претърпяха ревизия и така се роди „Убийствен пъзел 3D” – познат още като „Убийствен пъзел 7” – който обещаваше, че ще разкрие цялостния план на Джон Креймър (Пъзела) и най-накрая ще получим някакъв завършек.

„Убийствен пъзел 3D”

Това, което всъщност получаваме е поредното тъпчене на едно място с тази разлика, че този път сценаристите не са се постарали да вкарат в историята някаква злободневна и социално ангажирана тема – това, че някой пише книга базирана на лъжа, не го приемаме като голяма тема, особено в сравнение с проблемите в американското здравно осигуряване от шеста част – и час и половина ни баламосват с нова игра, само за да ни изплескан един изненадващ финал накрая, който, според моето лично мнение е евтин, изсмукан от пръстите, ненужен и абсолютно безсмислен. И разбира се, както можете да се досетите, оставя възможност за поне пет-шест нови филми.

Мисля, че е напълно излишно да споменавам каквото и да е за драматургия, герои и неща от този род – те просто липсват. Всички знаем, че от втора част насам, в тези филми най-важното нещо – причината, поради която доста хора ги гледат – са качествените капани, в които десетки хора губят живота или части от тялото си по всевъзможни иновативни начини. А в това отношение филмът е на едно доста високо ниво.

„Убийствен пъзел 3D”

3D-то, което свикнахме да бъде просто някаква досадно и гадно изглеждащо средство за изкарване на по-големи печалби, тук определено върши работа и лично според мен изглежда прекрасно. Черволяци и парчетии доста честичко летят към вас, а капаните наистина изглеждат по-реалистично в три измерения – да не говорим, че по-голямата част от тях са по-оригинални от тези в изминалите няколко серии. „Gore” ефектите също си ги бива и в няколко случая просто ще ви се прииска да отвърнете поглед.

Накрая, за да обобщим, като завършек на серията (ама дръжки) „Убийствен пъзел 3D” е напълно незадоволителен – изсмукан от пръстите откъдето и да го погледнем. Откъм капани и кървища, нещата са повече от доволни. В крайна сметка, ако сте фенове можете да убиете няколко следобедни часа, но гарантирам, че до края на вечерта, ще сте забравили по-голямата част от филма, с изключение на горчивия вкус от „големия обрат”.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2010-10-29 at 12:46

  Само недоумявам какво прави доброто момче Честър Бенингтън в тази месомелачка?! Доколкото знам, Linkin Park си имат достатъчно ангажименти, че да се разсейва с актьорски експерименти в нещо подобно…

  Отговор

 • 2010-10-29 at 12:54

  Спокойно, дишай! Той се натиснал за участие, едва ли има човек, който би го взел за актьорче. Ха-ха-ха.

  Майтапя се. Да не се впрегнеш? :) Човека участва в един от най-яките капанчета. 😉

  Отговор

 • 2010-10-29 at 14:10

  Linkin Park sux big time.

  Отговор

 • 2010-10-29 at 16:31

  Съвсем не става за актьорче – съгласна съм! Именно затова съм учудена… Абе, Дрин-сър, що да се впрягам 😉 аз просто си ги харесвам, момчетата, каквото и да говориш, Узи 😀

  Отговор

 • 2010-10-29 at 16:52

  За жени са файн, 'щото си звучат като "женска група", но мъж ако ги слуша, е някак тревожно. :)

  Отговор

 • Bia
  2010-10-29 at 18:48

  VI част я гледах специално на кино, едва я издържах и почти заспах. Тази бих я гледала наистина само заради 3Д-то, сигурна съм, че ще е зрелищно.

  Отговор

 • 2010-10-29 at 20:44

  Чак зрелищно не е, но има приятни неща :)

  Отговор

 • П. Терзиев
  2010-10-29 at 22:40

  За Честър – не знам какви са тия заключения за "актьорският му талант" с 3 минути екранно време. Та той напсува 2-3 пъти и крещеше. В Crank също сме го виждали за по 30 секунди. На него просто трябва да му дадат главна роля за да го видим колко струва.

  За 3D-то – рядко се усещаше истинската триизмерност. "Черволяци и парчетии доста честичко летят към вас" не знам колко честичко имаш предвид, но я минават 5 пъти я не. Всичко останало си беше почти 2D.

  За начина на заснемане на филма – професионално, но МНОГО ТЪМЕН. Избодох си очите да различавам героите от мрачните стаички и коридорчета.

  За капаните – за разлика от предните части в тази почти нямаше шанс да бъдат преминати. Отделно бяха със скучен замисъл и въпреки това с уникално сложна конструкция. А жената на т. нар. "оцелял", умря направо комично.

  За убийствата – прекалено много. Особено към финала, когато Хофмън тръгна с една ответрка и разпарчедоса цялото полицейско управление. Бях свикнал да гледам как хората сами се самоубиват.

  За финала – наистина много готин. Страшно се изкефих, макар че както вече беше споменато все едно ще има още пет-шест филма. От предните части останаха много герои, които можеха да направят апокалиптичен финал – малкото момиченце на Лин и Джеф, полицаят от третата част, който само беше прострелян (никъде не видяхме да умира), синът на полицая от втората част (името му ми изкочи от главата) и двамата оцелели от изпитанията със стаите в 5-тата част.

  За филмът като цяло – спрямо предните части е много слаб. Много повече се доближава до посредствените трилърчета от 2005 насам, отколкото до стандарта SAW. Беше и сравнително предсказуем. Отделно удоволствието ми развалиха отвратително преведените на места субтитри. В началото на филма дори пишеше SAW V (въобще за какво си говорим), половината от имената във филма бяха написани с малки букви и т.н.

  Оценка спрямо другите части от поредицата – 4/10

  Оценка за филма по принцип – 7/10

  Отговор

 • Veso
  2010-10-29 at 23:59

  E pone vie ste go gledali ami nie xorata koito nqmame 18 godini i ne ni puskat dori s pridrujiteli mojem samo da kajem kyp za kinoto v bulgaria.

  Отговор

 • 2010-10-30 at 00:57

  Аз пък казвам "Кур!" за шльокавицата и невръстните й фенчета.

  Отговор

 • 2010-10-30 at 02:17

  Veso, мойто момче, има си стандарти и рейтинги, и хората си ги спазват, така е по цял свят. Като не можеш да го гледаш, ще чакаш да порастнеш, а междувременно можеш да започнеш да се учиш как се работи с кирилица, БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА!!!

  Отговор

 • 2010-10-30 at 19:38

  @П. Терзиев

  5-6 пъти за 90 минути си е честичко. :)

  Как може да се изкефиш на този финал? За мен беше изсмукано от немай къде – никак не съм доволен. :(

  Отговор

 • П. Терзиев
  2010-10-30 at 23:55

  @Дринов Филмът е кръстен на 3D. Може би аз си бях изградил прекалено пресилена представа за постоянно летящи към зрителя човешки органи.

  Operationkino Edit: ВНИМАНИЕ СПОЙЪЛЪРИ!

  Както вече казах, почти през цялото време филмът беше предсказуем. Поради този факт финалът ми беше като гръм от ясно небе. Бях гледал трейлърите, бях чел информация, че ще участва Д-р Гордън, ама чак, че ще се окаже с ключова за сюжета роля и ще каже финалното Game Over… направо си беше красиво.

  КРАЙ НА СПОЙЛЪРИТЕ

  Тук разбира се сте по-големи критици, съответно едва бих могъл да имам толкова обективно мнение представено чрез посредствените ми изказвания.

  Отговор

 • 2010-10-31 at 02:34

  @П. Терзиев

  Чак пък големи критици… :)

  Точно това не ми харесва във финала. Изпльоскан е и няма никаква логигк в него. Помниш ли първият финал? Или на втория филм? И в двата случая той има някакво отношение към сюжета. А тук той е просто ей така. Поне на мен нищо не ми дава, само ми разваля от кефа. Но това си е лично мнение :) Няма лошо, че на теб ти допада.

  П.П. Моля те следващия път предупреждавай, като издаваш финала на някой филм. :) Един френд щеше да получи удар. 😀

  Отговор

 • П. Терзиев
  2010-10-31 at 13:02

  Помоли го да приеме извиненията и несъобразителността ми 😀

  Отговор

 • MCFOXXX
  2010-10-31 at 16:52

  Тази поредица можеше да бъде нещо много повече ако си беше останала трилогия с един добър завършек. Сега ми по-ми мяза на някой мини сериал.

  Едно и също до втръсване. Ако ще и на 5D да излезе и около мен в киното да се въргалят разчленени трупове все ми е ттая…

  Отговор

 • 2010-11-01 at 01:24

  Аз си го приемам точно като мини сериал. Само дето, вместо по една седмица. между епизодите минава по година. :)

  Отговор

 • Алекс
  2010-11-03 at 15:52

  01.11.2010. По обяд парещото слънце е в хармония с началните урбанистични акорди на седмия Пъзел, когато с жена ми се озовахме в Арена-запад. Първият шок дойде не от филма, а от кино-салона, който посрещна двамата ентусиасти, въоръжени с 3D-очила. Сякаш попаднахме в ролите на главния герой и неговата любима от Имало едно време в Америка в специално отворения за тях ресторант. Бяхме единствените посетители. Слагайки очилата, неусетно дойде усещането, че присъстваш на нещо сакрално, с лично послание за теб. Чувството е сравнимо с първото детско докосване до вселената на Междузвездни войни, когато си бил запокитен нейде в дебрите на соц-а. Към всеки нов епизод от поредицата за Пъзела пристъпвах с тревога, че оригиналната идея може да изгуби от очарованието си, но вместо това тя се обогатяваше с нова орнаментика. Чудо е това, което се получава, предвид кулминацията на ескалиралите очаквания, с която е натоварен този епизод. От мрачната естетика на подземията бързо се издигаме на повърхността, където слънцето огрява множество хора, привлечени от витрина, зад която в „оркестрион“ са оковани двама младежи и една девойка. Внимание! Появява се куклата в пълен блясък на велосипед. В първия момент сеирджиите очакват презентация в стил теле-шоп, някой снима с джиесем, докато смразяващият глас от куклата отеква в пространството, известявайки на участници и публика правилата на играта. Така през парадния вход колелото със спиралата се завърта в низ от морално-етични казуси и ни потапя в дълбини на изпитаня, хедонизъм, катарзис. Сред водовъртежа от хирургични интервенции виждаме архитектът /Тобин Бел/ да се прокрадва с напомняне, че ситуациите, които се развиват, имат коректив.

  Филмът предоставя много повече от клишираната представа за драматургия. Директно въздейства на ниво подсъзнание, ако сензитивността на зрителя му позволи адекватна резонансна среда, разбира се. :)

  Отговор

 • 2010-11-03 at 17:58

  Е*бати тъпия и малоумен филм за нещастници! /извинявам се за възгрубия език, но филмът някак си го заслужава, да?/ 1.8/10

  Отговор

 • 2010-11-03 at 20:40

  @Алекс

  А?

  "Филмът предоставя много повече от клишираната представа за драматургия. Директно въздейства на ниво подсъзнание, ако сензитивността на зрителя му позволи адекватна резонансна среда"? УАУ! Радвам се че има хора, които са успели да извлекът нещичко от този "филм". Поздравления!

  @cinemascrotum

  Да! :)

  Сега, не знам за оценките – ти ги раздаваш по-точно- но със сигурност филма е зле. :)

  Отговор

Коментирайте