"Изкормвача" - ревю

Изкормвачът е един от онези редки случаи, в които никак не ни се ще да пишем ревюта, по простата причина, че никак не си се иска да губим още време за филм, за който и без това вече сме изгубили предостатъчно. Затова, накратко.

В малкото градче Ривъртън шизофреникът Авел Пленков убива бременната си жена, след което е застрелян от полицията. Преди да умре, той дава клетва, че ще се завърне и ще убие всеки един човек роден в деня на смъртта му. 16 години по-късно седемте деца, родени през онзи съдбоносен ден, които според легендата носят по една част от личностите на Пленков, започват да умират едно по едно. Възможностите са: или Пленков не е умрял и сега се завръща за отмъщение, или едно от децата е приютило душата на убийствената му личност.

"Изкормвача"

За първи път след „New Nightmare“ от 1994 г. майсторът на хоръра Уес Крейвън е едновременно сценарист и режисьор, което от където и да го гледаме си е повод за радост. За най голямо съжаление обаче, „Изкормвача” е пълно разочарование от първата до последната си минута. Вярно е, че филмите на Крейвън като „Шокър”, „The Last House on the Left” или двете продължения на „Писък” не се отличават с почти никаква реална стойност, но поне те притежаваха нещо много важно, което ги прави ценни в очите на множество почитатели – те имаха душа.

За разлика от тях „Изкормвачът”, сякаш за да направи аналогия с английското си заглавие, е напълно лишен от душа. Изграден без капка въображение и оригиналност, само с един изпльоскан „изненадващ” край, този опит за „тийн-слашър” се проваля с гръм и трясък във всяко едно отношение. И гледайки го е изключително трудно да приемем, че това е филм на Уес Крейвън – човекът, който ни е дал филми като „Кошмари на Елмстрийт”, „The Hills Have Eyes” и „Писък”.

"Изкормвача"

Голяма част от филма представлява тийнейджърска драма от най-нисък клас. Проблеми в училище, какво означава да си различен, когато такива хора са пренебрегвани и мачкани, проблеми в семейството, конфликтът между готината сестра и брата загубеняк и евтинджоси от рода на това колко е лошо да се убиват други хора. Всичко това може би щеше да бъде по-лесно за преглъщане, ако имаше качествени кървища и стряскащи моменти, които да се възползват от предимствата на 3D-то, но уви откъм този елемент нещата са доста постнички.

“Изкормвачът” е едно от най-големите ми разочарования за тази годинa и ако знаех за какво става въпрос, бих си го спестил дори и на DVD. Силно се надявам, че „Писък 4” няма да бъде също толкова посредствен и бездушен.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Само ако можеше да ти се драйфа от гадостите във филма, щеше да е супер… уви предполагам, че и при теб причините са други. 🙁

  2. Причините са, че е банален до болка, говоря за трейлъра. Филма няма да го гледам на никаква цена!

    🙂