“Ченгета в резерв” / The Other Guys

Всичко, което на „Скатавки” му се щеше да бъде
от на 2010-09-10
 

“Ченгета в резерв” - ревю

“Ченгета в резерв” е простотийка, точно в стила – нито повече, нито по-малко – на предишните филми на Адам МакКей и Уил Феръл, „Водещият: Историята на Рон Бъргънди”, „Рики Боби: Лудият на макс” и „Step Brothers”. Или с други думи казано, точно каквото очаквах да видя. Тонове безумен хумор, който на моменти ви кара да се превивате от смях, а секунди по-късно буквално да се срамувате от нещата, които се случват на екрана.

За какво става въпрос? Детективите Дансън и Хайсмит са звездите на полицейския участък, който се справят с лошите, меко казано, с гръм и трясък. Те са това, което всички останали ченгета искат да бъдат. Те обаче, не са нашите герои. Нашите герои са другите пичове. Ченгетата в резерв – напереният и избухлив „паун”, който иска да полети, Тери Хойц и смотаният, занимаващ се само с бумащина, но харесван от всички жени, бивш сводник Алан Гембъл. След като Дансън и Хайсмит си отиват от нашата история с просто невероятен и буквално размазващ апломб, Хойц и Гембъл откриват своя шанс да бъдат героите на града, като попадат на привидно незначително престъпление, което заплашва да експлодира с невероятна сила и мащаби, и да се превърне в най-важния случай в цялата страна. Проблемът е в това, че комуникацията между двамата куца, а и имат диаметрално различни представи за света и за това, което трябва да се свърши. Да не говорим пък за това, как точно да се свърши.

Марк Уолбърг и Уил Феръл

В своята същност “Ченгета в резерв” е пародия на „buddy cop” филмите и представлява всичко онова, което на „Скатавки” му се щеше да бъде. Има си екшън – доста добър при това, аз лично бях изненадан от мащабите на някои сцени – има си драма, семейни проблеми, малки злодеи, големи злодеи, конкурентна двойка „ченгели”… въобще всички възможни клишета на жанра, но направени със стил, който както казах може да ви просълзи от смях или да ви кара да се чувствате неудобно.

Главният проблем при такива пародийни филми почти винаги е историята, която в повечето случаи е смехотворна – и нямам предвид в смисъл на забавна – още повече, когато става въпрос за някаква сериозна тема. Лично според мен, тук “Ченгета в резерв” успява да мине по тънката лайсна и се справя изключително фино и ненатрапчиво с основното престъпление във филма, който е финансовите злоупотреби (които са в основата на настоящата световна финансова криза), а от това по-сериозен проблем, поне ние не можем да се сетим. За щастие, единственият момент, в който авторите на филма са си помислили, че могат да вкарат сериозна нотка е по време на финалните надписи, където с една доста прилична анимация нагледно ни се илюстрира на какво дължим споменатата криза.

Самюъл Л. Джаксън и Скалата

Друго нещо, което според мен заслужава споменаване, са актьорите. Знам, че Уил Феръл не се ползва с уважение у нас, но този човек е абсолютен гений що се касае „awkward” хумора, а аз го признах на 100% след страхотния „Не може да бъде” („Stranger Than Fiction”). Тук човекът е под пара – пълен кретен! Знаете, че Марк Уолбърг напоследък е от трагичен, по-трагичен, но тук прави стъпка напред – не казвам, че е от класата на всички във филма, но определено ако се придържа към подобни роли, а не сериозни драми, само ще спечели. Най-добрите образи във филма обаче са Самюъл Л. Джаксън и Скалата, като Дансън и Хайсмит – сигурен съм, че дори и на тези, на които филмът не им допада, ще посочат тях като едно от най-свежите неща в него – и разбира се, Майкъл Кийтън. От време на време забравям колко добър е този човек. Жалко, че вече не го виждаме в по-големи роли. Стив Куган също радва.

Ева Мендес, Уил Феръл

Последно пак да повторя, приятна комедия – една от най-добрите за това лято – която обаче, може да не допадне на тези, които не си падат по „off beat” хумора.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2010-09-11 at 00:20

  Точно този филм мисля да гледам този уикенд. След като гледах трейлъра и аз останах с впечатлението, че ще е лек и забавен. Точно това ми трябва да ме разсее от натовареното ежедневие :)

  Пепо

  Отговор

 • 2010-09-11 at 15:58

  Ще се радваме да споделиш мнение!

  Отговор

 • 2010-09-11 at 20:53

  Филмът е пълна боза, всъщност. Като изключим две-три сцени, гледаеми единствено заради Феръл, останалото е бълвоч.

  Отговор

 • 2010-09-12 at 15:34

  Абе, боза не е! Това е филм ташак, за забавление, докато си пийвате с приятели. Не е някаква претенция. Феръл е нечовек!

  Отговор

 • 2010-09-13 at 12:58

  Май на "Скатавки" се забавлявах повече 😀 Не си спомням, но… въпреки всичко, тоз' филм не заслужава висока оценка :) Разбрахе всички, че е простотийка и трябва да забавлява/разпуска… но мен ме натовари като цяло 😀

  Уил Феръл е як… примерно в "Old School" :) Но тук не ме изкефи много много.

  П.П. Виж… "I Love You Phillip Morris" беше… луд! :) Хареса ми!

  Отговор

 • 2010-09-13 at 13:17

  @legrandelf

  Честно да ти кажа, не мога да си представя как някой може да се забавлява на "Скатавки". :)

  Хуморът на Феръл и МакКей е супер странен. Виж "Водещият" не съм чувал някой у нас да го харесва, а по света е огромен хит. Същото важи и за този филм. Както и да е, нямаше да е интересно ако всеки път ни съвпадаха мненията. :)

  Отговор

 • 2010-09-13 at 13:36

  От "Скатавки" се радвах на Брус Уилис. Не казвам, че съм се задавил от смях (в интерес на истината трейлъра на "Скатавки" е трагичен, докато този на "The Other Guys" ми привлече интереса – спомняш си преди време те питах кога ще излезе на кино… или на сгодно качество somewhere) :)

  Негърските изпълнения от "Скатавки" не ми харесаха, Стифлър не беше повече дразнещ от обикновено… та… основно заради Брус :)

  Но и двата филма не ги класирам на много високо стъпало.

  Виж за "RED" нямам търпение! :)

  Отговор

 • 2010-09-13 at 13:44

  О, да. За БСП-то и аз нямам търпение. "Old man my A…!" :))))

  Отговор

 • Александър
  2010-10-18 at 01:51

  Гледах го на кино и останах силно разочарован :( Няма да коментирам …

  Отговор

Коментирайте