“Десетилетие на българското кино”

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Лейди Зи” на Георги Дюлгеров.

Лечко, осемнайсетгодишен младеж, пее песничка на едно бебе, в която разказва за майка му Златина. Златина (както и Лечко, който е с година по-малък) е израснала в дом за изоставени деца. Тя разкрива таланта си на отличен стрелец на един панаир, когато е дванайсетгодишна. Същия ден група момчета замислят да я изнасилят. Тя успява да се спаси от тях с помощта на главния възпитател, Ореха. Златина пораства и напуска дома. Убедена, че в този свят няма нито приятелство, нито любов и че хубави неща се случват само в сапунените опери, Златина твърдо вярва, че човек трябва да се бори за оцеляване като животните.

Животът й се преобръща когато Найден – инструктор по стрелба и бивш възпитаник на дома, в който Златина израства – открива нейния талант на стрелец. Той я обучава и възпитава подобно на Пигмалион. И се влюбва в Златина, но тя не вярва в неговата безкористност. Златина се плаши от неравенството във връзката им и подстрекава Лечко да ограбят Найден. Когато полицията тръгва по петите им, Златина решава да се представи за проститутка и с помощта на каналджии да премине границата с Гърция, за да започне нов живот. Този наивен план пропада и Златина се оказва в гръцки бордей, където най-страшният й кошмар се превръща в действителност. Неочаквано за самата нея не друг, а именно Лечко я измъква от бордея…

Режисьорът Георги Дюлгеров работи по филма с обичайния си сътрудник зад камерата – Радослав Спасов, по сценарий, който пише в съавторство с Марин Дамянов. В ролите ще видим Анелия Гърбова, Павел Паскалев, Иван Бърнев, Руси Чанев и др. Филмът е продукция на БъРъ филм.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *