“Десетилетие на българското кино”

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Под едно небе” на Красимир Крумов.

Планинско селце. Руфие, 15-годишна, живее сама с баба си. Подгонен от безработицата, баща й Хайредин е заминал за Турция и вече три години няма вест от него. Дори най-близките на Руфие започват да говорят, че той е забравил за нея и няма да се върне. Съчувствията към нея и мълчаливите укори към баща й я правят самотна и затворена. Тя решава да премине нелегално границата и да намери баща си, за да докаже на всички, че любовта им е взаимна. Търсенето на пари, за да плати на каналджията, се превръща в нейното първо житейско изпитание. Накрая Руфие се решава и на най-трудното – остригва косата си и се преструва на „момче”, за да бъде приета в групата.

По време на тежкия зимен преход в планината тя среща Исмет – неин връстник, който е тръгнал заедно с баща си. Руфие изпитва първите трепети на любовта, но не може да ги сподели, защото е „момче”. Хайредин, бащата на Руфие, е в група бегълци. Той пътува към България, за да живеят завинаги заедно. Двете групи се разминават. Хайредин и Руфие не се разпознават в тъмното.

Режисьор и сценарист на филма е Красимир Крумов, а в ролите са Марта Кондова, Иван Кондов, Красимир Доков, Николай Урумов и др. „Под едно небе” е продукция на Българската Национална Телевизия.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *