Стъклен дом отвори врати

Сред все още нестихващите спорове трябва ли да има турски сериали по българските телевизии или не, сякаш незабелязано, но съвсем на място се появи български продукт. И по-точно български драматичен сериал. Той е „Стъклен дом” и се излъчва веднъж седмично в неделя от 20.00 по bTV.

Защо обръщам внимание на български сериал? Има няколко причини. Първата е, че подобни телевизионни продукции се случват твърде рядко. Последният роден сериал бе „Забранена любов”, който, нека не се лъжем, беше в състояние да изнерви и най-спокойните зрители. Макар и част от сценаристите от „Забранена любов” да са в екипа на „Стъклен дом”, разликата е осезаема. И тук идва ред за втората причина – актьорите. С едно-две изключения актьорският екип е блестящ. Сред изпълнителите са звезди от българската театрална сцена и току-що завършили студенти от НАТФИЗ. Средата, в която са вкарани, не е стерилна и спомага за по-лесното възприемане на историята.

„Стъкленият дом” всъщност е Мол „София”, чийто директор Димитър Касабов (Стефан Данаилов) бива убит. Наследството трябва да бъде разпределено между жена му Боряна (Елена Петрова), младия му син Дани (Бойко Кръстанов) и изненадващо завърналия се от САЩ по-голям син Камен (Калин Врачански). Но ръце към бизнеса на покойника протягат и неговите съдружници Николай (Юлиан Вергов) и Христо (Георги Кадурин). Така разказана историята може и да не ви впечатли, но от екрана стои къде-къде по-добре. А ако трябва да сме честни, подобен сюжет за драматичен сериал може да се превърне в златна мина. Авторите умело въвеждат зрителите без излишни обяснения, били те словесни или показани чрез картинка.

Не е случайно, че „Стъклен дом” започва така успешно. Зад него стоят имената на Димитър Митовски и Димитър Гочев. И двамата са достатъчно известни в телевизионните и кино среди, а Митовски в момента е на гребена на вълната с дебютния си игрален филм „Мисия Лондон”. Режисьор на сериала е Виктор Божинов. От екипа споделят, че първият сезон ще се състои от 66 епизода, които ще бъдат разпределени веднъж седмично. Дължината на една серия заедно с рекламите е около час и половина, което не бива да ви стряска. Тепърва предстои да разберем какво се случва зад стените на стъкления дом, които ще са прозрачни за зрителите, но не и за персонажите… и така, датата ще бъде 18 април, неделя, 20.00 часа. Втори епизод на българския сериал, който обещава само хубави неща. Ще видим.

Неда Ковачева

По независещи от мен причини, в неделя се разминах с премиерата на „Стъклен дом”, а страшно много ми се искаше да напиша няколко думи за него. Слава богу, мога да се похваля с приятели, на които винаги мога да разчитам и Неда Ковачева, една от най-симпатичните и талантливи филмови критички (на всичкото отгоре и безобразно млада), които имам щастието да познавам, се съгласи да удари едно рамо, при това не само с кратък анализ, но и с помощ в популяризирането на едноседмичния ни блог-сайт.

Димитър Дринов

Новини около сериала „Стъклен дом“ – рейтинги, гледаемост

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

  1. Ха-ха. Много яка картинка. Доста ясна позиция за това, дали трябва да има турски сериали по българските телевизии.
    Дано само тоя "Мол" 🙂 да не го засерат в следващите серии.

  2. На сериал oт 66 епизода на сезон му се вика сапунка. 🙂
    Аз пропускам.

  3. Забравих най-хубавата част – сериалът вече е продаден в Турция и през следващия медиен сезон 80% от турците ще го гледат в прайм-тайма си. другите 20% естествено ще викат „К’во ми ги дават тия български сериали сега“ Аман!

  4. Пилотния епизод беше с доста добър рейтинг като цяло за сериал. само за сравнение, "Морска сол", "Хотел България" или пък "Забранена любов" не са достигали този резултат с нито един от епизодите си. интересно е дали ще го задържи, защото от това основно зависят колко ще бъдат епизодите в крайна сметка. досега са заснети десетина епизода, като последните зад последните като режисьор вече стои не Виктор Божинов, а Димитър Гочев (Хиндемит”, “Хъшове”, “Хълмът на боровинките"), което може би означава и смяна на визията, а защо не и гост-режисьори, както го правят големите. Сериалът обещава да е добър и според мен това се дължи на факта, че се прави от кинаджии, а не от телевизионери и рекламисти, така че има място в блога 🙂

  5. Аз това за гостуващите режисьори не го знаех. Нито пък за 16:9. Звучи ми прекрасно. Точно както се прави в „истинските“ страни. 🙂 Така трябва да се правят нещата, нищо, че става въпрос за сапунка. Сега 100% ще трябва да си намеря първия епизод, та да го гледам.
    А това за турците и “К’во ми ги дават тия български сериали сега” Аман!“ направо ме разби. Евала 🙂 🙂 🙂

  6. за гостуващите режисьори е само предположение за сега 🙂 но ако направят повечко серии, ми се струва възможно, познавайки голяма част от екипа. и понеже екипа е готин и много се кефи, мисля че ще им се получат нещата!

  7. На мен 66 серии по час и половина ми звучи малко странно, дано да има какво да разказват. Иначе сериала наистина дразни много по-малко от "Забранена любов". Личи си, че са се опитали да го направят като истински. Доколкото виждам, дори е заснет в 16:9 – формат, чието съществуване повечето ни телевизии се опитват да игнорират. Колкото до сюжета, още в първия епизод се забелязва известна протяжност, която до голяма степен се компенсира от актьорите, които не бих нарекъл "блестящи", а просто добри. По памет ще цитирам Дринов, който в ревюто си за "Мисия Лондон" казва, че има още много да се желае, но посоката е правилна.

  8. Е, това че е заснет 16:9 не означава, че ьtv го излъчват така. Дават си го с лентите отгоре и отдолу и нали се сещаш какво се случва като го разпънеш на цял екран.

  9. Значи ще чакаме DVD-то за 16:9, стига да не не направят същия номер като с „Дзифт“. Купих си някакво DVD и беше „Letterbox“, направо откачих. Това си е направо престъпление.

  10. на втори епизод режисьор е Петър Русев.и ми се струва,че е по добър………..