Сектор 9 / District 9

от на 2010-03-15
 

district-9

„Сектор 9” е една от приятните изненади тази година, която, уви, не успя да привлече достатъчно внимание у нас, за сметка на десетки боклуци, направили повече от приличен, но незаслужен боксофис. За разлика от повечето подобни заглавия, които също могат да се похвалят с отлична и предизвикателна визия, страхотни специални ефекти и техническо съвършенство, филмът разглежда една доста сериозна проблематика, която сме свикнали да ни бъде поднасяна по-скоро от документалното кино. И друг път сме споменавали, че сме абсолютно сигурни, че ако на Земята пристигне солидна популация от извънземни, които не са в състояние да ни унищожат, и които са неспособни да се завърнат у дома, ще свършат точно на място като “Сектор 9”. Реално погледнато, ние така третираме самите себе си, какво остава за, да си го кажем честно, грозноватичък насекомоподобен извънземен вид.

Радостен е и фактът, че освен финансов успех филмът си спечели и любовта на критиката. А що се касае до тазгодишната му номинация за „Оскар” в категорията за най-добър филм, просто нямаме думи. Не за друго, а защото знаем какво е по принцип отношението на академията към фантастиката, да не говорим за фантастичен „body horror”. Всъщност, преди година бихме заложили доста на това, че скоро няма да видим фантастика номинирана за нещо повече от технически категории. За това, колкото и да ни се струваше неудачно връщането на старата традиция на академията да номинира десет филма в категорията, няма как да не си пожелаем това да не е само едногодишна прищявка.

Силно се надяваме, че за разлика от кинопоказа му у нас, DVD-разпространението му ще е по-успешно, защото филмът, определено го заслужава. Стискаме палци и за Blu-ray.

коментари
 
Отговорете »

 
 • MadMax
  2011-03-09 at 00:32

  Не знам защо, но едва сега успях да изгледам филма … и като върл почитател на фантастиката съм наистина впечатлен предвид последните гаври с жанра … още повече че вчера ме изуми и "Moon". Двата филма са много различни, но определено ми оправиха настроението за доста дълъг период от време …

  Отговор

 • 2011-03-09 at 01:59

  Завиждам ти! Гледал си две яки фантастики – една след друга. Това не се случва често. :)

  Отговор

 • MadMax
  2011-03-09 at 02:40

  хаха да, и аз се учудих на късмета си … предполагам че съм изчерпал добрата орис за години наред :)

  и само нещо относно "Moon" бих искал да споделя и по специално за Сам Рокуел … този човек успява с някаква удивителна лекота да изглежда пълен клошар … може би ролите му до този момент са го вкарали в някакъв стереотип, но лично мен ме впечатлява :)

  Отговор

 • 2011-03-09 at 03:13

  От момента, в който гледах "Galaxy Quest", Сам Рокуел ми е мега-любим!

  Отговор

 • 2011-03-09 at 03:21

  Ааа, за това ли викаш, че ти е било добро нстроението… е, погрижих се 😀

  Отговор

 • MadMax
  2011-03-09 at 12:31

  дааа … благодаря за което, животът беше прекалено хубав ….Джей Ло винаги ми е действала като катализатор на …нещо подобно на следродилната депресия при жените..т.е. плача неудържимо месеци наред. Научил съм се да я лекувам със избрани моменти от "Enough", които действат наистина чудодейно и лечебно на менталния статус ….

  Отговор

 • 2011-03-09 at 17:16

  Вие май си имате ваша си приказка?

  @MadMax

  Аз пък като и видя диференциала на Ло и ми става гот на душата. :)

  Отговор

 • 2011-03-10 at 00:18

  Да бе, разбрах колко MadMax обича J Lo и викам да го поздравя с една песничка от сърце – http://www.youtube.com/watch?v=t4H_Zoh7G5A , а той взе, че ми върна жеста с едно ужасяващо медли на "най-добрите моменти на Том Ханкс" – дорева ми се 😀

  Отговор

 • 2011-03-10 at 03:14

  Дай да ги видим тези моменти! :)

  Отговор

 • 2011-03-10 at 17:54

  Супер си е Ханкс, да знаеш! :) :) :)

  Само че тази музика е отвратителна! :)

  Отговор

Коментирайте