Най-добрите филми за 2015

Топ 10 на Операция Кино за 2015

Седмица преди връчването на „най-престижните” награди за кино, най-накрая и ние сме готови с нашата оценка за изминалата 2015-та година. Отново не сме правили обща „ултимативна” селекция на „Операцията”, а предлагаме 10-ките с най-добрите филми (подредени по азбучен ред) на всеки един от водещите автори на ревюта в сайта. Ако пък чак толкова държите да разберете, кои са всеобщите фаворити, просто разцъкайте отделните класации и лесно ще ги забележите. Спойлър, оглеждайте се за „Лудия Макс: Пътят на яростта” и „Ex Machina: Бог от машината”.

Досега условията дадено заглавие да попадне в който и да е от „топовете” на групата бяха филмът адължително да е разпространяван на голям екран (в това число и фестивални прожекции), но този път, както обещахме покрай миналогодишната ни класация, сме включили и такива, които сме гледали в домашни условия. Смятаме, че така разнообразието е малко по-голямо. Също така, бяхме и малко по-гъвкави по отношение на времевия отрязък, като разширихме предишната календарна година до момента на публикуването на класацията (така догодина няма да включваме филми от 2015-та, които са дошли у нас с огромно закъснение).

Това, което остава непроменено, е, че всеки един от нас даде и предложения за най-добри комерсиални, „feel good” или „guilty pleasure” филми, както и за разочарования или откровени тъпни. Тези категории са по 5 филма на човек, като изключение правят само моите, които са по 10 – самоцелната „институционна логорея” приема всевъзможни форми.

За да видите отделните топ предложения на всеки един от авторите, цъкате на името му и както винаги, имайте предвид, че не всеки е гледал всичко – не сме правили задължителни групови гледания. Ще се радваме да споделите мнение.

Топ 5 комерсиални, feel good, guilty pleasures или second best

Тук запазваме не особено коректната формулировка на категорията и отново резултатите са в доста широк спектър. Много хора са включили най-добрите комерсиални заглавия, други са дали чиста проба „guilty pleasure”, трети пък са дали предложения за качествени филми, на които не им е стигнало съвсем малко, за да влязат в топ 10, а има такива, които са смесили всичко в едно. Важното в случая е, че както и досега, в тази категория ще откриете филми, които са оставили положително усещане във всеки един от нас.

Топ 5 разочарования или откровени брадви

Отново тази категория съдържа както разочарования, така и откровени тъпни, които не са задължително едно и също нещо. „Тъпнята” си е тъпня, докато „разочарованието” може да е по адрес на качествени филми, които просто не са отговорили на очакванията ни в една или друга степен. Затова тук се промъкват и филми, които влизат в нечий топ 10. Както винаги, моля да отправяте „забележките” си към съответния автор. А ако ви е любопитно защо например „Дякон Левски” липсва изцяло в тази част на класацията, отговорът е, че условието да присъства, е да бъде „филм”, а не „запис”. За съжаление, същото се отнася и за доста други родни предложения.

Ако харесвате класацията, моля споделете.

Искате да коментирате?

Към коментарите